סדין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סדין כחול
מצעים בבית מלון בסיאטל

סדין הוא פיסת בד המשמשת לכיסוי המזרן שעליו שוכבים וכחלק מכלי המיטה.

סוגים

באזורים רבים בעולם משמשות שתי שכבות של סדינים כחלק מכלי המיטה: שכבה תחתונה המוצמדת למזרן, ושכבה עליונה מעליה, המשמשת לכיסוי האנשים הישנים במיטה (כלומר, נוהגים לישון בין שני הסדינים). אליהם מתווספים שמיכות וכיסוי מיטה.

קיימים שני סוגים עיקריים של סדינים, שטוחים או מותאמים. סדין שטוח הוא סדין פשוט מלבני, בעוד שסדין מותאם (Fitted Sheet) הוא סדין ששטחו כשטח המזרן בתוספת עוביו ומעט מעבר לכך, שמטרתו לעטוף את פניו העליונים של המזרן ודפנותיו ולהיות מהודק מתחתיו, בדרך כלל בסיוע רצועת גומי אלסטית (ולכן נקרא לרוב "סדין גומי"). הוא משמש כשכבה מבודדת בין השוכב על המיטה לבין גוף המזרן (ולעיתים מגן המזרן).

הסדין המותאם מחליף פעמים רבות את חיפוי האבק, והוא תוספת מודרנית לכלי המיטה. לרוב הוא נמכר כחלק ממערכת מצעים, בצירוף סדין, ציפה ושתי ציפיות. סדין מותאם יכול להיות מאובטח באמצעות שרוך אלסטי ומטרתו לשמור על הסדין התחתון מלהחליק במהלך השימוש במיטה. דרך מסוימת של קיפול או תחיבה לתוך המיטה, הידועה גם בשם "פינות בית חולים", משמשת לפעמים כשהסדין התחתון שטוח. תפסנים למזרן מצורפים לסדין כדי למנוע החלקה מהמזרן.

סדינים היו באופן מסורתי לבנים, אך עם הזמן נוספו להם צבעים והדפסים שונים. איכות המצעים נמדדת לעיתים קרובות על ידי ספירת החוטים לאינץ' מרובע של חומר. באופן כללי, ככל שמספר החוטים גבוה יותר, הסדין יהיה רך יותר, אולם גם שיטת האריגה יכולה להשפיע על רכות הסדין.

חומרים

חומרים נפוצים מהם עשויים סדינים כוללים, אך אינם מוגבלים, לכותנה, פשתן, משי, סאטן, זהורית (Rayon), סיבי במבוק, ותערובת של כותנה עם פוליאסטר.

חומרים חדשים כמו בדי פוליפרופילן ארוגים מאפשרים, בשל מחירם הנמוך, לייצר סדין מיטה חד פעמי בו משתמשים ב מקלטי חירום ובתי חולים ואף בחלק מבתי המלון.

בדרך כלל סדין שטוח מכיל סגירת אוברלוק (Overlock) בקצוות כדי להימנע מפרימתם של התפרים.

כשמציעים את המיטה, הצד שעליו המונוגרמה עם הדוגמה או ראשי התיבות מופיע בחלק העליון של המיטה, ומקפלים את החלק שנמצא למרגלות המיטה כדי לחשוף את העיצוב הפנימי.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0