סוני

סוני (באנגלית: Sony; ביפנית: ソニー株式会社) הוא תאגיד יפני בינלאומי שבסיסו ברובע מינאטו שבטוקיו. התאגיד מתמחה בעיקר בייצור ושיווק מוצרי בידור, בדגש על תחום האלקטרוניקה הביתית והמקצועית, אך המגוון העסקי שלו רחב יותר וכולל גם שירותים פיננסיים.
סוני היא אחת מהחברות המובילות בעולם במוצרי צילום, אלקטרוניקה, וקונסולות משחקי וידאו. בבעלות התאגיד גם חברה להפקת והפצת סרטים בשם סרטי סוני.
נכון לשנת 2017, עובדים בתאגיד 128,400 איש.
הסלוגן הנוכחי של החברה הוא: BE MOVED, הסלוגן הקודם (2009–2014) היה "make.believe". והסלוגן שלפניו (מ-2005), "like.no.other".
בדירוג ה"Global 500" של המגזין פורצ'ן, מוקמה החברה ב-2011 במקום ה-73.[1]
החל מאפריל 2012, ונכון לשנת 2017, מנכ"ל ונשיא החברה הוא קאזו היראי, יו"ר הדירקטוריון הוא אוסאמו נאגאיאמה (אנ').
היסטוריה
סוני נוסדה על ידי מסארו איבוקה (אנ') ואקיו מוריטה ב-7 במאי 1946 תחת השם "Tokyo Tsushin Kogyo". השם השתנה לבסוף לסוני בשנת 1958.
בשנת 1960 ייסדה החברה את התאגיד האמריקאי שלה. בתקופה זו החברה החלה החברה את דרכה כפורצת דרך בתרבות הארגונית שהייתה נהוגה ביפן באותה תקופה. כך למשל, נדהמו בכירי החברה לגלות מה רבה הניידות בשוק התעסוקה של ארצות הברית, ובהשראה מכך החלו לעודד בכירים ותיקים בחברות מתחרות להצטרף לסוני, ובתורה היוותה החברה השראה לחברות יפניות נוספות לנהוג כמוה. במהלך שנות ה-60, ה-70, וה-80, חברת סוני הייתה גורם משמעותי ביצוא של יפן לארצות הברית, והייתה בין הגורמים המשמעותיים לשינוי בתדמית האמריקאית על השוק היפני בעשורים אלו. תדמיתה של סוני - כחברה המוכרת מוצרים איכותיים - סייעה לחברה להתחיל למכור במחירים גבוהים ביחס למחיר השוק המקובל.
שינויים בחטיבות החברה
כחברה שחולשת על מספר תחומים בשוק דינמי כמו שוק הטכנולוגיה העולמי, חברת סוני מבצעת מפעם לפעם השקעות שונות בתחומים שונים, וכן, צמצומים של חטיבות שונות של החברה שלא עומדות ביעדיהן.
בתחילת דרכה של החברה בשנות ה-40 של המאה ה-20, היא העסיקה 20 עובדים. מוצרם הראשון היה כריות חימום.
בשנת 1955 התרחבה החברה והחלה לייצר רדיו טרנזיסטורים והחל משנות ה-70 החלה לבצע השקעות בתחומים שונים, ביניהם ענף התקליטורים. בעשורים אלו ביססה עצמה כאחת מהחברות המובילות בעולם במוצרי צילום, אלקטרוניקה ועוד.
בסוף שנות ה-80 ביצעה סוני מספר השקעות בתחום הקולנוע, כשקנתה את קולומביה רקורדס ואת סרטי קולומביה.
בתחילת שנות ה-90 נכנסה החברה לתחום קונסולות המשחקים עם מכשירי הפלייסטיישן שפיתחה החברה.
בינואר 2006 הודיעה חברת מינולטה היפנית שהיא מוכרת את חטיבת הצילום שלה לחברת סוני. מצידה של סוני הרכישה נועדה לאפשר דריסת רגל בשוק מצלמות ה-DSLR, באמצעות קו מצלמות שנקרא Alpha, המבוסס על הטכנולוגיה של חברה מינולטה.
החל משנת 2011 החלה סוני לייצר טלפונים חכמים.
באפריל 2012 הודיעה סוני כי מאחר שנקלעה לקשיים כלכליים היא עתידה לצמצם ב-6% את כח העבודה העולמי שלה.[2]
בפברואר 2014 הודיעה החברה על ארגון מחדש של החברה שבמסגרתה מכירת חטיבת המחשבים VAIO, הפרטתה של חטיבת הטלוויזיות שלה לחברה פרטית, ופיטורי 5,000 עובדים, זאת לאחר שהחברה הודיעה על צפי הפסד של 1.1 מיליארד דולר[3].
ב-25 לינואר 2016, סוני רכשה את חברת אלטייר הישראלית תמורת 212 מיליון דולר. בעת הרכישה, מדובר היה בעסקה הגדולה ביותר עד כה שנוגעת לאינטרנט של הדברים.[4]
במהלך העשור השני של המאה ה-21 זכו סוני להישגים ופופולריות עם פיתוחים בתחום האוזניות ביטול רעשים[5][6].
סוני בפרשת ראיון סוף
ב-10 באוקטובר 2014 התכוונה סוני לקיים את הקרנת הבכורה של הסרט הקומי ראיון סוף, שעלילתו סביב שני אנשי תקשורת אשר נשלחים לראיין את שליט קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און, ובעקבות כך אנשי סוכנות הביון האמריקאית מנצלים זאת ומנחים אותם כיצד להתנקש בו.
במהלך חודש יוני של שנת 2014 סוכנות הידיעות הצפון-קוריאנית המרכזית (KCNA) הודיעה כי ממשלת קוריאה הצפונית מבטיחה "נקמה חסרת רחמים" אם הסרט יופץ וקראה לסרט "מעשה בלתי נסבל של טרור ומלחמה".
בעקבות איומי האקרים על חברת סרטי סוני, מפיצת הסרט, דחתה החברה את הקרנת הבכורה ל-11 בדצמבר באותה שנה. בתחילה סוני לא נשמעה לאיומי ההאקרים, אך לאחר מתקפת האקרים עליה, שכללה בין היתר איומי טרור כשל ה-11 בספטמבר 2001 לכל בית קולנוע שיקרין את הסרט, הודיעה חברת סוני כי היא תפיץ את הסרט להקרנות במספר מצומצם של בתי קולנוע.
לאחר החלטתה של סוני, אישים רבים בהוליווד ומעריצים רבים כינו את המעשה של סוני "פחדני" ואמרו כי הוא מהווה כניעה לטרור ופגיעה בחופש הביטוי. הפרשה עוררה דיון ציבורי רחב, וסוני, להגנתם, טענו, שהגבלת הפצת הסרט לא הייתה תלויה בהם, שכן לא מעט רשתות קולנוע החליטו שלא להקרין בהם את הסרט.
שם החברה
עם התבססות החברה ביפן, רצו מוריטה ואיבוקה כי חברתם תהיה בינלאומית ולכן החליטו לשנות את שם החברה לשם שיהיה קליט במדינות המערב.
השם סוני נבחר משילוב של המילה הלטינית sonus (צליל, קול) ומהמילה האנגלית - sonny (בן).
אולם השם sonney נשמע כמו soh-nee - ביפנית: עסק לא מצליח ולכן נפסל. כמו כן, הבעלים לא רצו ששם החברה יהיה בעל פירוש בכל שפה, וכך נבחר השם "סוני" (Sony). כמו כן הם בחרו לרשום את שמם באותיות לטיניות במקום בכתב היפני המסורתי. באותו זמן לחץ עליהם הבנק להקרא Sony Electronic Industries או Sony Teletech, אך אקיו מוריטה התעקש עד שהבנק הסכים לרשום את החברה בשם SONY.
חדשנות טכנולוגית

חברת סוני הייתה במשך שנים סממן לחדשנות טכנולוגית, כשרשמה על שמה פיתוח מוצרים וטכנולוגיות מתקדמות כמו הרדיו טרנזיסטור הראשון בעולם, שפופרת המסך לטלוויזיות, "טריניטרון" ונגן הקלטות הנייד ווקמן לצד המצאות אחרות. חברת סוני נחשבת עד היום לחלוצה ומובילה בתחום האלקטרוניקה הבידורית, אך באותה מידה היא ידועה בקשיחותה בכל הקשור לשיתוף פעולה עם חברות אחרות על מנת לפתח סטנדרטים משותפים ובגביית סכומי כסף נכבדים עבור רישיונות להשתמש בפיתוחיה. עובדה זו הובילה לכך שטכנולוגיות מסוימות, על אף היותן עדיפות טכנולוגית, ננטשו לטובת טכנולוגיות של חברות מתחרות. הדוגמה הבולטת לכך היא מלחמת הפורמטים בשוק מכשירי הקלטת הוידאו. שיטת "בטאמקס" שפותחה על ידי סוני נדחקה הצידה בשוק הביתי לעומת "VHS" שפותחה על ידי JVC, אף על פי ש-VHS נחותה טכנולוגית מ"בטאמקס". בשני העשורים האחרונים הרחיבה החברה את פעילותה ופנתה גם להפקת תכנים בנוסף לייצור מכשירי אלקטרוניקה.
החברה רכשה במהלך העשורים המדוברים מספר חברות בידור כמו חברת התקליטים CBS ואת אולפני ההסרטה של "קולומביה" ו"טרייסטאר". הרכישה האחרונה של סוני היא אולפני MGM וספריית הסרטים הענקית שלהם. דווקא העסקים החדשים של סוני הם אלו מהם רוותה נחת מבחינה כלכלית בשנים האחרונות לעומת חטיבת האלקטרוניקה, שבשנים האחרונות סובלת מהפסדים כבדים. התרחבות עסקי החברה גרמה לניגוד אינטרסים בין חטיבות שונות - חטיבת המוזיקה לא רצתה שנגני המוזיקה של חטיבת האלקטרוניקה יתמכו בפורמט MP3 בגלל חשש להפסדי הכנסות, ורק לאחרונה התווספה תמיכה כזו לנגני המוזיקה של החברה לאור הצלחות מסחררות של חברות מתחרות שהשתלטו על נתח השוק שהיה בעבר בשליטת סוני, דוגמת iPod של חברת אפל.
המצאות ופיתוחים עיקריים
שנות החמישים
שנות השישים
- קלטת וידאו (VCR)
- טריניטרון
שנות השבעים
שנות השמונים
- Mavica
- Betacam
- קומפקט דיסק (בשיתוף עם חברת פיליפס)
- דיסקט 3.5
- דיסקמן
- Handycam
- Video8
- d1
- קלטת קול דיגיטלי
- NEWS
- D2
- Hi8
- וידאו ווקמן
שנות התשעים
- NT
- מינידיסק
- PlayStation
- Magic Link
- DV
- mini DV
- Cybershot
- Digital8
- FD טריניטרון
- VAIO
- Digital Mavica
- ruvi
- Memory Stick
- HiFD
- Super Audio CD
- DVD (בשיתוף עם מספר חברות אלקטרוניקה אחרות)
- Aibo
המאה ה-21
- פלייסטיישן 2
- CLIÉ (סדרת מחשבי כף יד)
- HDV
- MicroMV
- תקליטור לייזר כחול - Blu-ray
- PSX
- Qrio
- (PlayStation Portable (PSP
- פלייסטיישן 3
- Xperia - סדרת האנדרואיד (החל מ-2011)
- PlayStation Vita) PS-VITA)
- Bravia - סדרת המסכים הדקים
- פלייסטיישן 4
- פלייסטיישן VR
- אוזניות MDR לסינון רעשים
לקריאה נוספת
- מאט הייג, סודות המותגים: 50 שנסקו, 50 שקרסו, מאנגלית: ליטל ידין, הוצאת ידיעות ספרים וגלובס, 2007. עמ' 20–22
קישורים חיצוניים
- מידע עסקי על חברת סוני באתרים שגיאת לואה ביחידה יחידה:Wikidata בשורה 335: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). Yahoo! Finance • שגיאת לואה ביחידה יחידה:Wikidata בשורה 335: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). MarketWatch • שגיאת לואה ביחידה יחידה:Wikidata בשורה 335: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). CNN Money • שגיאת לואה ביחידה יחידה:Wikidata בשורה 335: attempt to index field 'wikibase' (a nil value).:US Bloomberg Business (באנגלית)
- שגיאת לואה ביחידה יחידה:Wikidata בשורה 335: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). סוני, בגוגל פיננסים
- האתר של סוני באירופה
- האתר של סוני העולמית
- שחר סמוחה, התמדה היא כוח: כך סוני יצאה מהמשבר אחרי 5 שנים, באתר גלובס, 2 בספטמבר 2017
הערות שוליים
- ^ סוני, באתר CNN
- ^ סוני עתידה לפטר עשרת אלפים עובדים ברחבי העולם
- ^ סוני מתפוררת: מכרה את חטיבת המחשבים, תפטר 5,000 עובדים, באתר כלכליסט, 6 בפברואר 2014
- ^ אסף גלעד, סוני הודיעה: רכשנו את אלטייר הישראלית תמורת 212 מיליון דולר, באתר כלכליסט, 25.1.2016
- ^ יניב אביטל, אוזניות ביטול הרעשים החדשות של סוני: לא מושלמות, אבל כל-כך קרובות לזה [סקירה], geektime, 13.12.2017
- ^ ניב ליליאן, סוני הכריזה על ה-XZ1 – טלפון עם סריקה תלת ממדית ; MDX 1000 חדשות, באתר הארץ, 2.9.2017