סמל אולנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל אולנד
Coat of arms of Åland.svg

סמל אולנדשוודית: Ålands landskapsvapen, בפינית: Ahvenanmaan vaakuna) הוא סמלה הרשמי של אולנד. במרכז הסמל ניצב אייל אציל מוזהב על רקע שדה כחול, כצבעי דגל שוודיה. סמל אולנד מבוסס על סמל שוודי עתיק יותר (סמל אלנד).

היסטוריה

האזכור הידוע הראשון לסמל לארכיפלג אולנד הוא חותם מ-1326[1] המתאר את אולף ה"קדוש", ה"קדוש" מגן של האיים. בסמל ההוא יושב אולף ה"קדוש" על כס מלכות, אוחז בידו הימנית בכדור-הצלב (אנ') ובידו השמאלית בגרזן. הסמל הימי-בינימי הזה שימש כשהשראה כסמלה של קונט יומלה (אנ'), אחת מהערים שבמרכז אולנד.[2]

סמלה הנוכחי של אולנד, הכולל אייל אציל מוזהב על רקע כחול, הוענק לאולנד ב-1562,[1] כשהסמלה של אלנד אומץ באולנד. ב-1569 אולנד הוענקה כפְיֶיף לנסיכה קתרינה סטנבוק, בתו של גוסטב ואסה, אבי האומה השוודית המודרנית, ומי ששחרר אותה מידי כריסטיאן השני, מלך דנמרק במלחמת העצמאות של שוודיה ושם קץ לשלטון דני ארוך שנים בשוודיה (מלבד מחבלי סקונהלנד, ששוחררו בתום המלחמה הצפונית הקטנה (אנ') מאה שנה מאוחר יותר). בעקבות מעבר אולנד לידי הנסיכה השוודית, שונה הסמל ונוספו לו אייל אציל נוסף, וכן תשע שושנים. הדמיון בין סמלה של אלנד וסמלה של אולנד יצר בלבול, כאשר בסוף שנות ה-80 של המאה ה-19 תועדו שני איילים אצילים ותשע שושנים כסמלה של אלנד. על אף ששוודיה נאלצה לוותר על שטחיה המזרחיים לאימפריה הרוסית בהסכמים בעקבות ההפסד במלחמה הפינית והוקמה הדוכסות הגדולה של פינלנד ב-1809, ההרלדיקה לא שונתה עד שנות ה-40 של המאה ה-20.

רק בשנת 1944 גילה המשרד הלאומי השוודי לענייני סמלים (Riksheraldikerämbetet) את הטעות (שאלנד ואולנד משתמשות באותו הסמל), ועדכנו בכך את עמיתיהם בממשלת פינלנד. עם זאת, הרשויות בפינלנד החליטו לא לשנות את הסמל, וכך נאלצו הרשויות השוודיות לעדכן את סמלה של אלנד (כיום, קרני האייל של אלנד, לשונו, רגליו וקולר שנוסף לו צבועים באדום, על מנת למנוע את הבלבול).

גלריה

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סמל אולנד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 מידע על סמלי אולנד לפי שנת אימוץ, מתוך אתר heraldica.narc.fi (באנגלית)
  2. ^ סמלה של יומלה, באתר localfinland.fi (באנגלית)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0