פנקס שירות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פנקס שירות
מידע כללי
מאת יצחק רבין, דב גולדשטיין
שפת המקור עברית
תורגם לשפות אנגלית
סוגה אוטוביוגרפיה, זכרונות
הוצאה
הוצאה ספריית מעריב
תאריך הוצאה 1979
מספר עמודים 633 (בשני כרכים)

פנקס שירות הוא אוטוביוגרפיה וספר זיכרונות של יצחק רבין שפורסם ב-1979, ושאותו כתב רבין יחד עם העיתונאי דב גולדשטיין. הספר עורר מספר שערוריות בזמנו, בשל השפה הבוטה השגורה בו כלפי דמויות שונות מן הצמרת הפוליטית דאז ובעיקר עקב כינויו של שמעון פרס, מתחרהו של רבין על צמרת המערך, "חתרן בלתי נלאה", כינוי שדבק בזה האחרון. הספר פורסם בשני כרכים.

בספר סוקר רבין את תחנות חייו עד זמן כתיבתו, כולל ילדותו, הלחימה במסגרת הפלמ"ח, הקריירה הצבאית שלו, כהונתו כשגריר בארצות הברית וכראש ממשלת ישראל. בין היתר, כתב רבין על פרשיות מעוררות מחלוקת: גירוש הערבים במהלך מלחמת העצמאות, הטבעת אלטלנה ועוד. אחד הפרקים בספר, על גירוש ערבים במלחמת העצמאות, אף צונזר.[1] עם זאת, את מרבית תשומת הלב של התקשורת משכו דעותיו לגבי שותפו להנהגת מפלגת העבודה - שמעון פרס. רבין קבע כי פרס "פסול מלשמש כראש הממשלה". העיתונאי נסים משעל חשף את המידע מתוך קריאת טיוטת הספר, ערב פרסומו. במיוחד זעם רבין על ההדלפות של אנשי פרס לעיתונות בתקופת שלטונו הראשונה כראש הממשלה. פרס עצמו התייחס לספר כאל "טעות דפוס בפוליטיקה הישראלית"[2].

לטענת מבקריו של רבין, מעבר לטון הבוטה העולה מן הספר, קיימים בו אי-דיוקים אשר מציגים, אם בכלל, את תפיסת רבין את המציאות, אך לא את העובדות ההיסטוריות. כך למשל אמר ההיסטוריון מיכאל בר זוהר (שנחשב לתומכו של פרס) כי "בפרקים בהם [רבין] מדבר על מבצע אנטבה, הוא פשוט כתב דברים שלא תואמים את האמת. [...] תחושות אישיות מותר להביע באוטוביוגרפיה, אבל כשאתה לא מדייק בעובדות לגבי מאורע חשוב כמו אנטבה, בלשון המעטה, זה פשוט לא הגון"[3]. אולם הספר נכתב באווירת התקופה ומנקודת מבטו האישית של יצחק רבין, ועל כך ייחודו של הספר.

הערות שוליים

  1. ^ תום שגב, הציונים החדשים, עמ' 41.
  2. ^ טל לוי, לין, היום לפני 31 שנה: יצחק רבין מדביק לשמעון פרס את הכינוי "חתרן בלתי נלאה", באתר הארץ, 8 באוגוסט 2010
  3. ^ חיי יצחק "במחנה" גיליון 40 (2010)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0