רב איתי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רב איתי
השתייכות הדור השישי לאמוראים
תלמידיו דבי רב איתי
בני דורו רב אשי
צאצאים רב סמא

רב איתי (או רב אתי) היה אמורא בדור השישי של האמוראים. יש אומרים שהיו שני אמוראים שנקראו בשם זה. בדפוסי התלמודים, הוחלף בטעות שמו ב'רב אסי'.

שמו

הדקדוקי סופרים מגיה כל אזכור של 'רב אחי' ל'רב איתי'[1]. לדברי רבי אהרן הימן, רב איתי הוזכר בתלמוד הירושלמי כ'רב יתא', 'רב יוסי' או 'רב אסי'[2]. יש שהוכיחו שלפעמים קוצר שמו והוא כונה רב[3].

תקופתו וחייו

רבי אברהם זכות[4] כותב שהיו שני אמוראים בשם זה, האחד בימי רב והשני בתקופה מאוחרת יותר, בימי רב אשי. אולם בעל סדר הדורות[5] מעיר שהוא לא מצא אף אחת מן המובאות שמביא רבי אברהם זכות, מלבד מקום אחד בתלמוד הירושלמי[6] בו רבי יוחנן מצטט את רבי איתי[7].

לפי הדקדוקי סופרים[8], רב איתי היה בן הדור השישי של האמוראים, תלמידו של רבא וחברו של רב אשי, הוזכר לפעמים במחלוקת עם רב אשי וכן לקח עמו חלק בסידור הש"ס. עמד בראשות ישיבה שכונתה 'בי רב איתי'[9]. בנו הוא רב סמא[10].

השמטת רב איתי מהדפוסים

בעל הדקדוקי סופרים[11] מציין שבמקומות רבים נזכר בכתב יד מינכן שמו של 'רב אתי' או 'רב איתי', אך בדפוסים כולם הושמט השם. האחראי לכך הוא המגיה של דפוס ונציה, (הדפסת התלמוד השלמה הראשונה), שהשם נראָה זר בעיניו והוא תיקן אותו בכל מקום ל'רב אסי', ובעקבות דפוס ונציה הלכו הדפוסים הבאים.

רב אשי הקדמון או רב אסי האחרון

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – רב אשי הקדמון

רבי אהרן הימן[10] מתייחס אף הוא לתופעה זו בעקבות הדקדוקי סופרים, וכותב כי האמורא רב איתי "נשכח כמת מלב", ולא זו בלבד אלא שהדבר גרם לטעויות בהבנת סדר הדורות, כיון שרב איתי הוחלף בתלמודים ברב אסי, כך שנוצרו אזכורים של רב אסי יחד עם רב אשי, אולם רב אסי קדם לרב אשי – מה שהביא את החוקרים לחדש בטעות שהיו שני רב אשי, אחד מהם קדמון שהיה בזמן רב אסי[12].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רבי אהרן הימן, רב יתא, תולדות תנאים ואמוראים, א.
  2. ^ הימן, רב יתא, תולדות תנאים ואמוראים, ג.
  3. ^ האמורא רב איתי, נחלת שדה, תנאים ואמוראים, עמוד י, באתר אוצר החכמה.
  4. ^ רבי אברהם זכות, ספר יוחסין השלם
  5. ^ רבי יחיאל הלפרין, סדר הדורות, תנאים ואמוראים, חלק ב, אות א, ערך רב איתי.
  6. ^ תלמוד ירושלמי, מסכת ביכורים, פרק ב', הלכה ב'.
  7. ^ יש גרסאות שרבי יוחנן אמר שלא למד כך מרבי, ראיתי וכו' ולא רבי איתי.
  8. ^ מובא להלן.
  9. ^ דב בר רטנר, אהבת ציון וירושלים, כלאים ומעשרות פרק ד, הלכה ב, ד"ה "רב מפקיד לאלין רב איתי".
  10. ^ 10.0 10.1 תולדות תנאים ואמוראים, א ערך
  11. ^ על המילים במסכת סוכה, דף ח' עמוד א', "אמר ליה רב אסי לרב אשי". הוא כותב שהגרסה הנכונה היא "רב איתי לרב אשי", ומציין שלושה מקומות נוספים בהם יש להגיה כך, ומוסיף שיש עוד הרבה מקומות כאלה.
  12. ^ ביניהם: רבי יחיאל היילפרין, סדר הדורות ערך רב אשי; ספר היוחסין