שאר ישוב (בן ישעיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שְׁאָר יָשׁוּב היה בנו של הנביא ישעיה[1].

משמעות שמו הייתה לרמז על שיבת שארית ישראל, לאחר גלות בבל לארץ ישראל, על ידי עזרא הסופר[2], או לשובם בתשובה של שארית עם ישראל[3]. בניו של ישעיה נקראו בשמות אשר סימלו מאורעות שונים בחיי העם[4]. אחיו של שאר ישוב נקראו מהר שלל חש בז[5], ועמנו אל[6].

אזכורים בתנ"ך

שאר ישוב נזכר בספר ישעיה, בהקשר של מלחמת פקח בן רמליהו מלך ישראל, ורצין מלך ארם, כנגד אחז מלך יהודה. פקח ורצין עולים להילחם על ירושלים מקום מושבו של אחז. הדבר נודע לאחז והוא חרד מהבאות[7].

בשלב זה ישעיהו מתנבא, כי עליו לצאת יחד עם שאר ישוב בנו, אל אחז שהיה בקצה תעלת הבריכה העליונה[8] ולהרגיעו[9]:

”הישמר והשקט אל-תירא ולבבך על ירך משני זנבות האודים העשנים האלה... ...רצין... ...ובן רמליהו.”[10]

בהמשך ספר ישעיה מוזכר צירוף המילים "שאר-ישוב" פעם נוספת אך שם מוסכם על פרשני התנ"ך כי אין הכוונה לבנו של ישעיה אלא לשארית ישראל[11] וכן הסברים נוספים[12].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ישעיה ז' ג'; אבן עזרא, הגר"א, מצודת דוד, מלבי"ם-חזון ישעיה, ורד"ק, בניגוד לתרגום יונתן בן עוזיאל, רש"י, ומהר"י קרא שמסבירים את הפסוק באופנים אחרים
  2. ^ ישעיה ז' ג' מצודת דוד, הגר"א, והרד"ק
  3. ^ ישעיה ז' ג' מלבי"ם
  4. ^ ”הילדים אשר נתן לי ה' לאותות ולמופתים בישראל” ישעיה ח' י"ח
  5. ^ ישעיה ח' ג'
  6. ^ ישעיה ז' י"ד
  7. ^ ישעיה ז' א'-ב' הפרשנים מסבירים על פי הכתוב בספר דברי הימים שפקח ורצין נלחמו לפני האירוע כל אחד לבד נגד אחד וניצחוהו, ומשום כך פחד (רש"י)
  8. ^ יש המעלים את האפשרות שבריכת חזקיהו היא 'הבריכה העליונה' אשר מופיעה בפרק ז בספר ישעיהו: ”ויאמר ה' אל ישעיהו, צא נא לקראת אחז, אתה ושאר ישוב בנך, אל קצה תעלת הבריכה העליונה, אל מסילת שדה כובס”. זיהוי זה אינו מקובל על האנציקלופדיה המקראית הממקמת את הבריכה העליונה במקום אחר, צפונית מזרחית ממיקומה של בריכת חזקיהו אך עדיין בתוך תחומי העיר העתיקה.
  9. ^ ישעיה ז' ג'
  10. ^ ישעיהו ז' ד'
  11. ^ ישעיה י' כ"א, לדוגמה רש"י
  12. ^ ראו פרשנים במקום
Asereth Haddibberoth.png ערך זה הוא קצרמר בנושא תנ"ך. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.