שיחה:בית המקדש הראשון
שנת החורבן
בערך כתוב שחורבן בית ראשון היה בשנת ג'של"ח,
בעוד שבערך בית המקדש השני כתוב שחורבן בית שני היה בשנת ג'תת"ל-70 לספירה.
שני התאריכים האלו לא מסתדרים ביחד, שהרי לפי חז"ל יש 490 שנה בין חורבן בית ראשון לחורבן בית שני (70 שנה גלות בבל+420 שנה ימי בית שני).
אלא שכאן מובא התאריך לפי בריאת אדם הראשון ובבית שני מובא התאריך לפי בריאת העולם (דהיינו כולל שנת תוהו-כמו המניין הנהוג כיום) ומוסיפים עוד שנה כפי דעת התוספות (ע"ז ט' ע"ב) ורוב הראשונים שחורבן בית שני היה בשנת תכ"א לבנייתו (421 שנה מבניית בית שני).
אז לדעתי צריכים לשנות את תאריך חורבן בית ראשון לשנת ג'של"ט.
נ.ב.
אבל אם עמדתי תתקבל צריך לשנות את כל התאריכים שהם לפי מולד וי"ד-בריאת אדם הראשון לתאריכים לפי מולד בהר"ד-שנת תוהו, כגון יציאת מצרים משנת ב'תמ"ח לב'תמ"ט (או ב'ת"נ - עיין חזו"א בנושא), ואם לא, צריכים לשנות בחזרה בבית שני לשנת ג'תתכ"ט (למולד וי"ד אבל זה נשאר 70 לספירה) ע. סופר (שיחה) 20:00, 21 ביולי 2025 (IDT)
- @הרב ע. סופר ראה כאן, דיון בנושא. המכלול:אולם דיונים/ארכיון 17#שני שאלות/הצעות בנוגע לתיארוך מאורעות בתנ"ך איך • שיחה • כ"ה בתמוז ה'תשפ"ה, למנינם: 20:15, 21 ביולי 2025 (IDT)
- ע. סופר תודה על ההערה שלך. העזובה בתחום התיארוך רבה. התיארוך במכלול כתוב עבור הקוראים בו, ועל כן נכון לכתוב אותו לפי הנהוג, שהוא על פי מולד בהר"ד. בשליפה מהזיכרון תאריך החורבן הראשון לפי מולד בהר"ד אמור להיות של"ט (כמנין ונושנתם חסר 2 ליציאת מצרים בתמ"ט). החורבן השני שנכתב תת"ל הוא לפי המנין המקובל. וכפי שיטת התוספות זה השנה ה491 לחורבן הראשון. בירכתי זכרוני מונח לי שכך גם כתב הרמב"ם אבל אין לי כח לחפש כעת. מקוה • שיחה • כ"ו בתמוז ה'תשפ"ה 20:09 (IDT)
- מקוה אז אפשר לשנות את תאריך החורבן הראשון לשנת של"ט?
- לדעת הרמב"ם חורבן בית שני היה בשנת תתכ"ט (בהר"ד), שנת 490 לחורבן בית ראשון, וחורבן בית שני היה בחודש אב של סוף שנת השמיטה ולדעתו זה הפשט בדברי הגמרא שחרב במוצאי שביעית. אבל גם לשיטתו השנה הראשונה שמונים מהחורבן הוא השנה ה-491 לחורבן בית ראשון-ג'תת"ל בהר"ד (הלכות שמיטין ויובלין י,ד).ע. סופר (שיחה) 12:14, 24 ביולי 2025 (IDT)