תכשיטי הכתר של הממלכה המאוחדת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

איור של תכשיטי הכתר של הממלכה המאוחדת

תכשיטי הכתר של הממלכה המאוחדתאנגלית: Crown Jewels of the United Kingdom) הם כינוי לתכשיטים הנלבשים על ידי מלכי הממלכה המאוחדת במהלך טקס ההכתרה שנערך במנזר וסטמינסטר. התכשיטים כוללים כתרים, שרביטים, טבעות, חרבות וחפצים אחרים כגון גלובוס הריבון ואף כיסא ההכתרה - כיסא אדוארד הקדוש והאבן שתחתיו - אבן סקון.

מרבית תכשיטים אלה מבוססים על מסורות מהתקופה שקדמה לרפורמציה, ולכן הם עשירים בסמלים דתיים ומשמעויות דתיות.

היסטוריה

תכשיטי הכתר הקדומים של אנגליה (התכשיטים מהתקופה האנגלו-סקסית) אבדו כולם על ידי המלך ג'ון בשנת 1216. התכשיטים היחידים ששרדו הם כתרו של אלפרד הגדול ושל המלכה אדית' (שני כתרים אלה שרדו עד שנת 1649). בעקבות ההרס, הוזמנו תכשיטים חדשים, וכן בשנת 1284 נוסף לתכשיטים כתרו של נסיך ויילס לליוולין השלישי (אחרון נסיכי ויילס העצמאית). כל התכשיטים נגנבו ממנזר וסטמינסטר בשנת 1303, אולם מרביתם הושבו זמן קצר לאחר שנמצאו בחנות תכשיטן בלונדון (התכשיטן הוצא להורג). בשל הגנבה הועברו התכשיטים למצודת לונדון למשמורת.

אוליבר קרומוול, לאחר שביטל את המלוכה בשנת 1649 הורה על הריסת התכשיטים ושימוש בזהב לאוצר המדינה. לאחר השבת המלוכה בשנת 1660 הורה המלך צ'ארלס השני על יצירת תכשיטי כתר חדשים. השריד היחיד של התכשיטים שקדמו למלחמת האזרחים הוא כף המשיחה. דוח לפרלמנט הבריטי משנת 1649 מפרט את התכשיטים שנמצאו בבית התכשיטים והושמדו:

כתר עשוי זהב שמשקלו 7 ליבראות ו-6 אונקיות אשר שוויו מוערך ב-1,110 לירות, כתר מלכה, עשוי זהב שמשקלו 3 ליבראות ו-10 אונקיות אשר שוויו מוערך ב-338 לירות, 3 שילינגים ו-4 פנס. כתר קטן שהתגלה בארגז מתכת, עשוי זהב, 78 לירות ו-16 שילינגים. יהלומים, אבני אודם, אבני ספיר בשווי מוערך של 335 לירות. כל אלה הועברו בעקבות להוראת הפרלמנט לשבירה.

רשימה אחרת מפרטת את התכשיטים שהתגלו בארמון וייטהול:

כתר המלכה אדית', בעבר חשבו שעשוי זהב, אך בבדיקה התברר שעשוי כסף מצופה זהב, מעוטר באבני גרנט, פניני דמא, אבני ספיר ואבנים נוספות, במשקל 50 אונקיות ומחצה, בשווי של 16 לירות. כתר המלך אלפרד, עשוי זהב, עם אבנים יקרות ושתי פעמונים קטנים, במשקל 59 אונקיות ומחצה בשווי 3 לירות לאונקיה, ובסה"כ 248 לירות.

ככל הנראה הכתר המיוחס למלך אלפרד היה כתר אדוארד הקדוש המקורי, אשר יוחס לאלפרד הגדול בתקופה מאוחרת יותר. הזהב של הכתר נמצא לאחר השבת המלוכה ונעשה בה שימוש ביצירת כתר אדוארד הקדוש החדש.

הכתר הקטן שנמצא בתיבת המתכת יכול להיות הכתר של לליוולין (אשר לא מוזכר בתיעוד) או כתרו של המלך הילד אדוארד השישי.

כתרים

תכשיטי הכתר כוללים כתרים למונרך, למלכה הרעיה וליורש העצר - נסיך ויילס. בין הכתרים המצויים כיום בתכשיטי הכתר ניתן למנות את:

בין כתרי הרעיה נתן למנות את כתר מרי ממודנה, כתר המלכה אלכסנדרה, כתר המלכה מרי וכתר המלכה אליזבת. בשלושת האחרונים שובץ יהלום הקוהינור.

הגלובוס והשרביטים

מימין: השרביט עם היונה ומשמאל: החרב הממלכתית

תכשיטי הכתר הבריטי כוללים שני שרביטים:

שני שרביטים אלה וכן גלובוס הריבון (שנוצר אף הוא בשנת 1661) משמשים בטקס ההכתרה. הגלובוס ניתן למונרך בתחילת הטקס ולאחר מכן מונח על המזבח, ובעת שהמונרך אחוז בידו הימנית בשרביט הצלב, ובידו השמאלית בשרביט היונה הוא מוכתר בכתר אדוארד הקדוש.

חרבות

במהלך טקס ההכתרה נעשה שימוש בחמש חרבות:

  • חרב המתת - שיוצרה עבור ההכתרתו של המלך ג'ורג' הרביעי, ועליה סמלים של הממלכה המאוחדת - שושן עבור אנגליה, קוץ עבור סקוטלנד, ותלתן עבור אירלנד. חרב זו היא החרב היחידה הניתנת למונרך במהלך הטקס. יתר החרבות נישאות לפניו.
  • החרב הממלכתית או חרב המדינה - הגדולה מבין החרבות שבתכשיטי הכתר - נישאת במהלך הטקס על ידי הלורד צ'מברלין, וכן בטקס פתיחת הפרלמנט.
  • חרב הצדק הרוחני
  • חרב הצדק הארצי
  • חרב הרחמים/הקורטנה - חרב קהה

חפצים אחרים

בין תכשיטי הכתר הבריטי ניתן למנות גם את טבעת ההכתרה - טבעת שהוכנה לטקס ההכתרה של ויליאם הרביעי בשנת 1831. קודם לשנה זו קיבל כל מונרך טבעת בטקס ההכתרה. הטבעת סימלה את "נישואיו" של המונרך עם הממלכה, אולם הטבעת הייתה רכוש המונרך ולא חלק מתכשיטי הכתר. מאז שנת 1831 לא נוצרו טבעות חדשות.

פך השמן וכף המשיחה המשמשים למשיחת המלך אף הוא מהווה חלק מתכשיטי הכתר. פך השמן שצורתו צורת נשר עשוי זהב, והכף עשויה כסף מוזהב. מקורם של פך השמן וכף המשיחה במאה ה-13. הפך והכף שרדו את הוראתו של אוליבר קרומוול להשמיד את תכשיטי הכתר הבריטי מאחר שקלמנט קינרסלי, שהיה אחראי על בגדי המלוכה, רכש אותם בעלות של 16 שילינג מממשלת קרומוול. ישנה סברה כי הכף נוצרה בשנת 1099 ומשכך, היא העתיקה ביותר מבין תכשיטי הכתר הבריטי[1].

הארמילים הם אצעדות זהב המסמלים כנות וחוכמה. עבור טקס הכתרתה של המלכה אליזבת השנייה נרכשו אצעדות חדשות במימון מדינות חבר העמים הבריטי דאז: הממלכה המאוחדת, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, דרום אפריקה, פקיסטן, ציילון ורודזיה הדרומית.

מצודת לונדון

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בית התכשיטים

תכשיטי הכתר של הממלכה המאוחדת
(למפת לונדון רגילה)
Greater London UK district map (blank).svg
 
תכשיטי הכתר של הממלכה המאוחדת
תכשיטי הכתר של הממלכה המאוחדת

מאז שנת 1303 נשמרים תכשיטי הכתר במצודת לונדון לאחר אירוע בו הם נגנבו ממנזר וסטמינסטר (ונמצאו ברובם זמן קצר לאחר מכן). לאחר הכתרתו של צ'ארלס השני הותר לציבור לראותם בתמורה לתשלום שניתן לשומר התכשיטים. ההצגה לציבור הופסקה בעקבות אירוע בו אלוף-משנה תומאס בלוד קשר את שומר התכשיטים וגנב אותם. לאחר אירוע זה נשמרו התכשיטים בבית התכשיטים, כאשר משמר צבאי שומר עליהם ולא הותרה הצגתם לציבור. בתקופת מלחמת העולם הראשונה הוצאו התכשיטים מבית התכשיטים. ישנן מספר סברות באשר למיקומם בתקופת המלחמה - לפי אחת הסברות הם הועברו לבניין סן לייף במונטריאול שבקנדה יחד עם הזהב של בנק אנגליה. אם בוצעה העברה זו הרי שהיא בניגוד לחוק האוסר על הוצאת תכשיטי הכתר משטחי הממלכה המאוחדת, כמו כן הסיכון בהעברת התכשיטים אל מעבר לים היה רב ביותר, ולכן סבירה יותר הסברה שהתכשיטים הוחבאו במרתפי טירת וינדזור.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים




Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0