לשם שיבולת שועל מספר מקורות.
יש הטוענים שמקורו בצורתו של גרעין שיבולת השועל אשר מזכיר את אוזן השועל [דרוש מקור]. מקור אחר מצביע על חיבתם של שועלים להתחכך בצמח זה, בנוסף, קיימת ההשערה כי ניתן השם בעקבות מראה של השיבולת המזכיר את זנב השועל. [דרוש מקור].
ביהדות
שיבולת השועל נחשבת ביהדות לאחד מחמשת מיני דגן, אולם לדעת פרופ' יהודה פליקס שיבולת-שועל של חז"ל איננה המין המזוהה כיום כשיבולת שועל אלא מין שעורה המכיל גלוטן ומחמיץ בנוכחות מים.[1] לעומתו הרב יוסף אפרתי טוען שבניסוי שערך עבורו ד"ר משה זקס שיבולת שועל החמיצה, ולפיכך יש לדבוק בזיהוי המקובל המבוסס על פירוש רש"י.[2] למחלוקת זו השלכות רבות: לגבי דיני חמץ ואכילת מצה בפסח, לגבי ברכות הנהנין, הפרשת חלה, ועוד.
2. גרעיני שיבולת שועל חתוכים כך שכל גרעין חתוך לאורכו בדרך כלל ל-3 חלקים שווים בגודלם בקירוב (נקראים Steel-cut oats באנגלית על שם שיטת חיתוך הגרעינים - בפלדה ולא באבן ריחיים למשל).
3. שיבולת שועל "משוטחת" - גרעיני שיבולת השועל משוטחים לאחר אידוי בעודם שלמים בעזרת רולרים. צורה זו גם משמשת לרוב בחומר גלם להכנת גרנולה (נקראים Rolled oats באנגלית).
4.שבבי שיבולת שועל הנקראים גם שיבולת שועל מהירת הכנה או "אינסטנט". זוהי שיבולת שועל שעובדה לצורת שבבים לאחר ששוטחה (ראה את הצורה ה-3 הנ"ל - Rolled oats) ועברה תהליך בישול/אידוי נוסף לפני שיובשה ונארזה ע"מ שהכנתה תהיה מהירה (נקראת Instant oatmeal באנגלית).
הצורה הנפוצה ביותר של שיבולת שועל הנמכרת בישראל היא בצורתה השבבית ומהירת ההכנה. הצורה הבאה הנפוצה היא שיבולת שועל "משוטחת" (Rolled oats). גרעינים מלאים שלמים Oat groats ניתן למצוא בחנויות מתמחות בשוק, בחנויות טבע ובריאות, וגרעינים חתוכים Steel-cut oats ניתן למצוא לעיתים רחוקות כמוצר מיובא, לרוב בחנויות בריאות מתמחות.
Steel Cut oats - גרעיני שיבולת שועל מלאה שנחתכו בעזרת פלדה
בישראל נקראת שיבולת שועל (ובעיקר דייסת שיבולת שועל) בשם קְוואקֵר. זהו למעשה שיבוש שמו של אחד ממותגי שיבולת השועל מתוצרת ארצות הברית ("Quaker Oats") והפיכתו בשפת דיבור לשם גנרי של המאכל. המותג המקורי עושה שימוש בלוגו שלו בתמונתו של איכר בן ה"קווייקרים", ששמם באנגלית: Quaker. חברת קווייקר לשיבולת שועל, בעלת המותג, היא כיום חלק מתאגיד פפסיקו.
צריכה של שיבולת שועל מומלצת על ידי ארגון הלב האמריקאי (American Heart Association), בשל יכולתה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בדם,[4] בנוסף שיבולת שועל מסייעת למניעת סוכרת וכן מפחיתה בסיכוי ללקות במספר סוגי סרטן ובעיקר, סרטן המעי הגס. עוד ידועה שיבולת השועל כי טובה להזנת העור.
בשיבולת שועל לא קיים החלבון גלוטן ולכן היא בטוחה למאכל לחולי דגנת. עם זאת, חלק ניכר מהשיבולת הנמכרת לצרכנים מכילה חשש להימצאות גלוטן בה משתי סיבות - גידול בסמוך לשדה חיטה או דגן אחר המכיל גלוטן כך שייתכן מעבר זרעים לשדה שיבולת השועל או עיבוד באותו מפעל עם דגן המכיל גלוטן. בנוסף, לכ-15% מבין חולי הכרסת ישנה גם רגישות לחלבון אבנין המהווה את המרכיב העיקרי בחלבון שיבולת השועל.[5]
דיאטת שיבולת שועל
במספר מדינות מערביות ובעיקר בארצות הברית נפוצה דיאטת הרזיה המבוססת על שיבולת שועל כמרכיב עיקרי. בקצרה, הדיאטה מורכבת משלושה שלבים. השלב הראשון, כשבוע מתבסס על אכילת רק דייסת שיבולת שועל מלאה. השלב השני נמשך חמישה שבועות ומשלב בין שיבולת שועל כמרכיב מזון עיקרי עם מרכיבי מזון נוספים. והשלב השלישי מהשבוע השישי והלאה כולל בתוכו מוצרי שיבולת שועל בתפריט היומי.