גראפה
גְּרַפָּה (נכתב גם גראפה. באיטלקית Grappa), בעברית גַּפְתָּה, הוא משקה אלכוהולי המופק מגפת (שאריות ענבים). אף על פי שאת הגרפּה מייצרים בשיטת ברנדי, הוא אינו רשאי להיקרא כך מפני שאינו מופק מפרי הענבים אלא מדורכאות הענבים שכבר נסחטו לשם יצירת יין. הגרפּה מכיל בין 30 ל-60 אחוזי אלכוהול.
הגרפּה יוצר במקור באזור בסאנו דל גראפה (Bassano del Grappa) בונטו שבצפון איטליה. מקור השם במילה הלטינית גראפולוס שפירושה "אשכול ענבים".
כיום, במקומות שונים בעולם וגם בישראל מייצרים גרפּה, אך על פי תקנה בינלאומית (ECC regulation) שנכנסה לתוקף בשנת 1989, ניתן לקרוא לתזקיק גפת ענבים בשם "גרפּה" אך ורק אם הוא יוצר באיטליה.
מותגים מפורסמים
- פיור די ויט - גראפה המיוצר על ידי זיקוק אדים של גפת הענבים. פירוש השם "פרח החיים". מגיע בבקבוק מכוסה בשק יוטה ובחוזק של 38% אלכוהול.
- נונינו גראפה - משפחת נונינו מייצרת גראפה מאז 1897. למותג הדגל שלה קוראים UE בנפח 30% אלכוהול והוא מיוצר אך ורק מזן ענבים פיקוליט.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: גראפה |
- עמית יריב, הגראפה משתדרגת, באתר כלכליסט, 2 במרץ 2011
- רועי ירושלמי, תענוג בכל טיפה: גראפה, ynet
- רועי ירושלמי, האביב של איב: לראשונה - גראפה כשרה, ynet
- רועי ירושלמי, גראפה - קווים לדמותה, ynet