דיז'סטיף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דִּיזֶ'סְטִיףצרפתית: Digestif; בעברית: אֶפְטָר) הוא שם למשפחה של משקאות אלכוהוליים הנשתים בסוף הארוחה. חלקם בעלי טעם מר וחלקם בעלי טעם מתוק, ואחוז האלכוהול בהם משתנה ממשקה למשקה, אך לרוב הוא גבוה.

אחוזי האלכוהול בדיז'סטיף

לרוב, אחוז האלכוהול במשקאות דיז'סטיף גבוה ממשקאות אפריטיף.

  • לאחר הארוחה, המזון הנמצא בקיבה עוזר לספיגה איטית יותר של האלכוהול למערכת הדם, והחשש לשכרות הוא נמוך יותר.
  • לרוב, סוף הארוחה הוא מפגש חברתי ואחוזי אלכוהול גבוהים משמשים ל"סיכוך חברתי".

פונקציונליות לעומת קלאסיות

כאמור, דיז'סטיף הוא משקה הנלגם בסוף הארוחה, אך הסיבה ללגימת המשקה יכולה להיות כדי לסייע למערכת העיכול או בגלל מנהגי המקום.

דיז'סטיפים פונקציונלים

ישנם דיז'סטיפים הנקראים "דיז'סטיפים פונקציונלים". המטרה המוצהרת של הדיז'סטיפים הללו היא לסייע לפעילות העיכול בתום הארוחה. חלק ניכר ממשקאות הדיז'סטיפים הפוקציונלים מכילים עשבי מרפא. ישנם דיז'סטיפים פוקציונלים כגון האונגו הגרמני שאינם מכילים אלכוהול כלל.

דיז'סטיפים קלאסיים

ישנם מקומות בעולם בו נוהגים לשתות משקאות מסוימים בסיום הארוחה. לעיתים קרובות, המשקאות הללו מקומיים. המשקאות הללו אינם מכילים בכהרח עשבי מרפא, ומטרתם היא אינה לסייע לעיכול. דוגמאות לדיז'סטיפים קלאסיים:

אטימולוגיה

מקור השם דיז'סטיף הוא במילה הלועזית "עיכול" (Digestion). ההגייה "דיז'סטיף" לקוחה מצרפתית: digestif. ב-2009 האקדמיה ללשון העברית קבעה לו את השם "אֶפְטָר".

ראו גם

קישורים חיצוניים



NCI iced tea.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא משקאות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0