תמד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תמד

תמד הוא משקה אלכוהולי העשוי מדבש, מים ושמרים. יש המוסיפים לתמד תבלינים כגון ציפורן, קינמון או אגוז מוסקט ולעיתים רחוקות יש המוסיפים קמומיל, אורגנו, פירות או לבנדר.

התמד מכונה לעיתיים "יין דבש", ומשמש לצד היין המתובל כמשקה מסורתי,

מקור השם

התמד נזכר כבר במשנה, מסכת ערלה, פרק א', משנה ח'. היה זה יין שהופק ממים שנוצקו על שיירי ענבים, ולכן נחשב ליין נחות שנועד לפועלים והותר לשתייה לנשים בגלל קלילותו היחסית.[1] במוצא התגלה חותם של יינן יהודי מימי בית שני שעליו המילים "להושע תמד".[2]

המילה בעברית דומה למילים המקבילות מהשפות הסלביות (miod או med) או מהשפות הגרמניות הקדומות (meduz) שמשמען "דבש".

בהלכה

התמד עשוי בעיקר ממים ודינו כמים, כל עוד לא תסס והחמיץ, ומשהחמיץ דינו כמי פירות. כך לעניין פסילת מקוה, וכך לענין קנייתו בכסף מעשר שני. לענין חיובו בתרומות ומעשרות תלוי אם הכינוהו ממשרת הגרעינים או ממשרת הזגים. וכן תלוי גם כמה נוסף מהתמצית לכמות המים שהיו.

היסטוריה

התמד היה משקה פופולרי ביוון העתיקה. אריסטו דן בתמד בספרו "מטאורולוגיה" ופליניוס הזקן מזכיר את התמד בספרו "היסטוריה של הטבע" ומבדיל בין יין שמומתק בדבש לבין התמד ("יין הדבש")[3]. התמד מוזכר ב"שירת התמד" הוולשית מאת המשורר טאלייסין משנת 550, וכן מהווה התמד משקה הגיבורים באולם התמד "האורוד" המוזכר בשירה ביאוולף משנת 700 לספירה, וכן בשירה האפית הוולשית "אי גודודין".

התמד היה המשקה הפופולרי ביותר של השבטים הגרמאניים בצפונה של אירופה החל מהתקופה הרומית ועד לאחר ימי הביניים. חוקים המגבילים כמות אלכוהול במשקה (לצורכי מיסוי) הביאו לירידה בפופולריות של המשקה במערב אירופה בראשית העת החדשה. בפולין וברוסיה נותר המשקה פופולרי עד סוף המאה ה-19 והוא מוזכר בכתביהם של גוגול, דוסטויבסקי ולב טולסטוי.

"יין דבש" מוזכר כמה פעמים בספרי הארי פוטר כמשקה מקובל ואהוב בקרב הקהילה הקסומה. הארי פוטר שתה ממשקה זה בפעם הראשונה בספר השישי.

התמד שימש בצפונה של אירופה כמשקה הנשתה באירועים חגיגיים. היה מנהג לפיו נהגו לספק לבני הזוג הנישאים אספקה של יין תמד לחודשיים על מנת להבטיח את פוריות נישואיהם - ומכאן הביטוי "ירח דבש" (מהצרפתית: lune de miel).

סוגי תמד

לתמד טעמים שונים ורבים, כתלות בסוג הדבש (ופרחים ממנו מייצרים הדבורים את הדבש) וכן כתלות בתוספים שונים (כגון פירות ותבלינים) הנוספים לתמד, ובסוגי השמרים המתסיסים את התמד.

יש להבדיל בין התמד המסורתי, לבין יין לבן בתוספת דבש הנמכר לעיתים כתמד, אולם טעמו שונה. טעמו של יין התמד מתוק, והוא מוגש כיום כיין קינוח. בין סוגי התמד ניתן למנות:

  • אומפקומל (Omphacomel) שילוב שהיה נפוץ בימי הביניים, של דבש עם ורג'וס.
  • אוקסימל (Oxymel) - ייצרו תמד על ידי שילוב דבש עם חומץ.
  • בראגוט (Braggot) - שילוב של דבש ושל שעורה מותססים.
  • גוורק (Gverc) או מדווינה (Medovina) - תמד קרואטי המכיל תבלינים.
  • דוויניאק (Dwójniak) - תמד פולני העשוי כמויות שוות של דבש ומים.
  • צ'וורניאק (Czwórniak) - תמד פולני העשוי שלוש יחידות מים לכל יחידת דבש.
  • טג' (Tej) - תמד אתיופי המכיל גשו (Rhamnus prinoides).
  • טרויניאק (Trójniak) - תמד פולני המכיל כמות כפולה של מים לכל כמות דבש.
  • מולסום - תמד שהיה נפוץ במטבח הרומאי, אשר ייוצר בשילוב של דבש עם יין בעל ריכוז אלכוהול גבוה.
  • מלומל (Melomel) - שילוב של תמד עם מיצי פירות.
  • פולטוראק (Półtorak)- תמד פולני העשוי כמות כפולה של דבש לכל כמות מים.
  • צ'ושאן (Chouchen) תמד המיוצר בבריטני.
  • צ'ייסר (Cyser) - התססת דבש ומיץ תפוחים.
  • קפסיקומל (Capsicumel) - תמד בשילוב פלפל צ'ילי.
  • רודומל (Rhodomel) - תמד המכיל פרחי ורדים או שמן ורדים.
  • תמד שחור - שילוב של תמד עם אוכמניות.

פסטיבלים

פסטיבל התמד הבינלאומיאנגלית: International Mead Festival) נערך מדי שנה בסוף השבוע שלפני יום ולנטיין בדנוור קולורדו שבארצות הברית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הילולי הגפן והילולות השכר: יין ובירה בימי קדם, מוזיאון ישראל, 1999
  2. ^ סוקניק 1942, 20-21
  3. ^ ספר XIV, עמוד XII פסוק 85.