תירס
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. |
תירס | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | חד-פסיגיים |
סדרה: | דגנאים |
משפחה: | דגניים |
סוג: | Zea |
מין: | תירס |
שם מדעי | |
Zea mays ליניאוס | |
תחום תפוצה | |
קובץ:MaizeYield.png |
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
קלוריות | 100 קק"ל |
---|---|
פחמימות | 21 ג' |
כולסטרול | 0 מ"ג |
אשלגן | 225 מ"ג |
סיבים תזונתיים | 2.5 ג' |
מקור: כמוני |
תירס (שם מדעי: Zea mays) הוא צמח ממשפחת הדגניים, המהווה כיום את הגידול החקלאי הנרחב ביותר בעולם[1] ואחריו חיטה ואורז.
תיאור הצמח
צמח התירס הוא חד-שנתי ומגיע לגובה של כ-2.5 מטר. התירס נזרע בסוף החורף ונקצר בקיץ; הוא זקוק לאספקת מים שוטפת ולאקלים חם.[דרוש מקור]
היסטוריה
מקורו של התירס במרכז אמריקה, שם נאכל במגוון צורות במשך מאות שנים. הראשונים לגדל תירס היו שבט המאיה ועוד שבטים אינדיאניים באותו אזור. בנוסף בני המאיה האמינו שהאדם עשוי מתירס.[2] עם גילוי יבשת אמריקה במאה ה-15, הופץ השימוש בתירס לכל העולם.
אטימולוגיה
צמח התירס קרוי על שם תירס, בנו של יפת. טורקיה הייתה תחנה להפצת תירס באירופה, וביידיש נקרא התירס "חיטה טורקית". בעברית, ובהתבסס על כך שצאצאיו של תירס המקראי התיישבו באזור טורקיה, הפך השם ל"חיטי תירס" ובקיצור "תירס".[3]
שימושים
התירס משמש למאכל לאחר בישול או צלייה, להכנת פופקורן, קורנפלקס, קמח תירס, עמילן תירס, שמן תירס, אלכוהול, אצטון ולמאכל בהמות. תירס למאכל משווק בקופסאות שימורים או בחבילות של קלחי תירס, וכן באריזות המכילות גרגרי תירס קפואים או מיובשים.
במחקר
בעזרת צמח התירס נעשו כמה מהתגליות החשובות ביותר בגנטיקה. הגנום של התירס עשיר בטרנספוזונים ומועד למוטציות, דבר המתבטא במגוון צבעי גרעיני התירס כגון: אדום, שחור, סגול, לבן וכו'.
ב-2005 התחיל פרויקט מיפוי הגנום של התירס על ידי צוות חוקרים אמריקאי. בפברואר 2008 כבר פורסמה טיוטה ראשונית של המחקר, הכוללת כ-95% מהמיפוי, שפורסם בעיתון.
התוצרת העולמית והתפלגותה בין המדינות
גידולי התירס בארצות הברית מהווים כמחצית מהתוצרת העולמית; מדינות בולטות נוספות הן סין, הודו, ברזיל, מקסיקו, ארגנטינה, צרפת, אינדונזיה ודרום אפריקה. התוצרת העולמית של תירס בשנת 2003 הסתכמה ב-600 מיליון טון, ואילו בשנת 2009 הייתה 817 מיליון טון. יותר מאורז (678 מיליון טון) או חיטה (682 מיליון טון). ב 2013 עמד יבול התירס על מיליארד ו-16 מיליון טון.[4]
10 המדינות בעלות תוצרת השיא ב-2013 | ||
---|---|---|
מדינה | ייצור (בטונות) | |
ארצות הברית | 353,699,441 | |
סין | 217,730,000 | |
ברזיל | 80,516,571 | |
מקסיקו | 22,663,953 | |
אינדונזיה | 18,511,853 | |
הודו | 23,290,000 | |
צרפת | 15,053,100 | |
ארגנטינה | 32,119,211 | |
דרום אפריקה | 12,365,000 | |
אוקראינה | 30,949,550 | |
כל העולם | 1,016,431,783 |
גלריית תמונות
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: תירס |
ספר לימוד בוויקיספר: סלט תירס |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: תירס |
- אורן הוברמן, מה התירס רוצה, "כלכליסט", 17 בנובמבר 2011
- אפרים צוקרמן גידול תירס בעולם, "ניר ותלם", גיליון מס' 7, מאי-יוני 2008, עמ' 13–16
- דר. אסף רוזנטל, מאמץ מרוכז לפיתוח זן תירס עמיד לבצורת לגידול באפריקה, באתר "הידען", 26 בספטמבר 2014
הערות שוליים
- ^ Faostat
- ^ בריאת האדם במיתולוגיית המאיה
- ^ יעקב עציון, גלגולי התירס באתר השפה העברית
- ^ Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division (2009). "Maize, rice and wheat : area harvested, production quantity, yield".