תירס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־13:51, 16 ביולי 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (עידכון מויקיפדיה גירסה 25908645, גיור מונח)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
קריאת טבלת מיוןתירס
Maize - Corn.jpg

Maize on a Mount Kenya farm.jpg

מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: חד-פסיגיים
סדרה: דגנאים
משפחה: דגניים
סוג: Zea
מין: תירס
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Zea mays
ליניאוס
תחום תפוצה
קובץ:MaizeYield.png
תירס (מבושל)
ערך תזונתי ל-100 גרם
קלוריות 100 קק"ל
פחמימות 21 ג'
כולסטרול 0 מ"ג
אשלגן 225 מ"ג
סיבים תזונתיים 2.5 ג'
מקור: כמוני
Zea mays "fraise"
Zea mays 'Ottofile giallo Tortonese'

תירס (שם מדעי: Zea mays) הוא צמח ממשפחת הדגניים, המהווה כיום את הגידול החקלאי הנרחב ביותר בעולם[1] ואחריו חיטה ואורז.

תיאור הצמח

צמח התירס הוא חד-שנתי ומגיע לגובה של כ-2.5 מטר. התירס נזרע בסוף החורף ונקצר בקיץ; הוא זקוק לאספקת מים שוטפת ולאקלים חם.[דרוש מקור]

היסטוריה

מקורו של התירס במרכז אמריקה, שם נאכל במגוון צורות במשך מאות שנים. הראשונים לגדל תירס היו שבט המאיה ועוד שבטים אינדיאניים באותו אזור. בנוסף בני המאיה האמינו שהאדם עשוי מתירס.[2] עם גילוי יבשת אמריקה במאה ה-15, הופץ השימוש בתירס לכל העולם.

אטימולוגיה

צמח התירס קרוי על שם תירס, בנו של יפת. טורקיה הייתה תחנה להפצת תירס באירופה, וביידיש נקרא התירס "חיטה טורקית". בעברית, ובהתבסס על כך שצאצאיו של תירס המקראי התיישבו באזור טורקיה, הפך השם ל"חיטי תירס" ובקיצור "תירס".[3]

שימושים

התירס משמש למאכל לאחר בישול או צלייה, להכנת פופקורן, קורנפלקס, קמח תירס, עמילן תירס, שמן תירס, אלכוהול, אצטון ולמאכל בהמות. תירס למאכל משווק בקופסאות שימורים או בחבילות של קלחי תירס, וכן באריזות המכילות גרגרי תירס קפואים או מיובשים.

במחקר

בעזרת צמח התירס נעשו כמה מהתגליות החשובות ביותר בגנטיקה. הגנום של התירס עשיר בטרנספוזונים ומועד למוטציות, דבר המתבטא במגוון צבעי גרעיני התירס כגון: אדום, שחור, סגול, לבן וכו'.

ב-2005 התחיל פרויקט מיפוי הגנום של התירס על ידי צוות חוקרים אמריקאי. בפברואר 2008 כבר פורסמה טיוטה ראשונית של המחקר, הכוללת כ-95% מהמיפוי, שפורסם בעיתון.

התוצרת העולמית והתפלגותה בין המדינות

גידולי התירס בארצות הברית מהווים כמחצית מהתוצרת העולמית; מדינות בולטות נוספות הן סין, הודו, ברזיל, מקסיקו, ארגנטינה, צרפת, אינדונזיה ודרום אפריקה. התוצרת העולמית של תירס בשנת 2003 הסתכמה ב-600 מיליון טון, ואילו בשנת 2009 הייתה 817 מיליון טון. יותר מאורז (678 מיליון טון) או חיטה (682 מיליון טון). ב 2013 עמד יבול התירס על מיליארד ו-16 מיליון טון.[4]

10 המדינות בעלות תוצרת השיא ב-2013
מדינה ייצור (בטונות)
ארצות הברית 353,699,441
סין 217,730,000
ברזיל 80,516,571
מקסיקו 22,663,953
אינדונזיה 18,511,853
הודו 23,290,000
צרפת 15,053,100
ארגנטינה 32,119,211
דרום אפריקה 12,365,000
אוקראינה 30,949,550
כל העולם 1,016,431,783

גלריית תמונות

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Faostat
  2. ^ בריאת האדם במיתולוגיית המאיה
  3. ^ יעקב עציון, גלגולי התירס באתר השפה העברית
  4. ^ Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistics Division (2009). "Maize, rice and wheat : area harvested, production quantity, yield".
Dahlia redoute.JPG ערך זה הוא קצרמר בנושא בוטניקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0