אדווין דנבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אדווין דנבי
Edwin Denby
אדווין דנבי
אדווין דנבי
לידה 18 בפברואר 1870
אוונסוויל, אינדיאנה, ארצות הברית
פטירה 8 בפברואר 1929 (בגיל 58)
דטרויט, מישיגן, ארצות הברית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מקום קבורה בית הקברות אלמווד, דטרויט, מישיגן, ארצות הברית
מזכיר הצי של ארצות הברית ה־42
6 במרץ 192110 במרץ 1924
(3 שנים)
תחת נשיאי ארצות הברית וורן הרדינג
קלווין קולידג'
חבר בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם מישיגן
4 במרץ 19053 במרץ 1911
(6 שנים)

אדווין דנביאנגלית: Edwin Denby;‏ 18 בפברואר 18708 בפברואר 1929) היה עורך דין ופוליטיקאי אמריקאי, שכיהן כמזכיר הצי של ארצות הברית בממשליהם של הנשיאים וורן הרדינג וקלווין קולידג' בין השנים 19211924. הוא לקח חלק בולט ב"שערוריית טיפוט דום" הידועה לשמצה שהתרחשה בתקופת נשיאותו של הרדינג.

ראשית חייו

אדווין דנבי נולד באוונסוויל, אינדיאנה. הוא למד שם בבתי הספר הציבוריים. אביו היה איש הצבא והדיפלומט צ'ארלס הרווי דנבי, סבו היה חבר הקונגרס של ארצות הברית גרהאם נ. פיץ', אחיו היה הדיפלומט צ'ארלס דנבי הבן ואחיינו היה מבקר האומנות אדווין אור דנבי.[1]

ב-1885 מונה אביו על ידי הנשיא גרובר קליבלנד כשגריר בבייג'ינג ואדווין, שהיה אז בן 15, התלווה אליו לשליחותו. בין השנים 18871894 הוא עבד בשירות המכס הימי. לאחר מכן הוא שב לארצות הברית וב-1896 סיים תואר במשפטים באוניברסיטת מישיגן. בעת לימודיו שם הוא שיחק בנבחרת הפוטבול של האוניברסיטה שבעונת 1895 הגיעה להישגים מדהימים וכונתה "נבחרת הגרגרנים של מישיגן" (אנ'). לאחר סיום לימודיו הוא התקבל ללשכת עורכי הדין והחל לעבוד בדטרויט.

קריירה פוליטית

בשנת 1903 היה דנבי חבר בית הנבחרים של מישיגן. ב-1904 הוא נבחר כחבר בית הנבחרים של ארצות הברית כנציג מישיגן מטעם המפלגה הרפובליקנית ובו הוא כיהן ממרץ 1905 ועד מרץ 1911. הוא היה יושב ראש וועדת בית הנבחרים לענייני הצי.

בבחירות של 1910 הובס דנבי על ידי הדמוקרט פרנק א. דרומוס ושב לעיסוקו בעריכת דין. ב-1916 הוא שימש כנשיא מועצת המסחר של דטרויט. ב-1917, עם כניסתה של ארצות הברית למלחמת העולם הראשונה הוא התגייס לחיל הנחתים של ארצות הברית. ב-1919 הוא שוחרר בדרגת מייג'ור.

במרץ 1921, כאשר החל וורן הרדינג את נשיאותו, הוא מינה את דנבי כמזכיר הצי של ארצות הברית. באותה שנה התחולל משבר של מעשי שוד של משלוחי דואר ודנבי הורה שחיילי חיל הנחתים יוצבו לאבטחת הרכבות בקרונות הדואר וברכבי הדואר. בפקודה שהוציא ל"אנשי משמר הדואר", הוא נתן דוגמה משירותו בחיל לחשיבות התפקיד שהוטל עליהם: "כאשר שני נחתים מאוימים על ידי שודד, אל להם להרים את ידיהם, אלא להניף מיד את נשקיהם. אחד מהם עלול להיהרג, אך השני ישתלט על השודד והדואר יגיע ליעדו. כאשר כוחותינו פועלים כשומרי הדואר, הדואר חייב להגיע ליעדו, או שיהיה נחת שייהרג על משמרתו. לא תהיה כל פשרה על כך...". תוך ימים ספורים חדלו מעשי השוד ואף אחד ממשלוחי הדואר לא שובש כאשר עמדו הנחתים על המשמר.[2]

שערוריית טיפוט דום

זמן קצר לאחר מכן קיבל דנבי אישור מהנשיא הרדינג להעביר את השליטה על עתודת הנפט של הצי ב"טיפוט דום" (גבעת קומקום התה) שבוויומינג ואלק הילס שבקליפורניה מידי מחלקת הצי לידי מחלקת הפנים בראשותו של מזכיר הפנים אלברט פול. פול החכיר את שדות הנפט הללו למקורבים שלו שהיו ראשי חברות נפט בתמורה להלוואות אישיות בהיקף של מעל 400,000 דולר. על אף ניסיונות לשמור על העסקה הזאת בסוד, הודלף מידע עליה לוול סטריט ג'ורנל והסנאט של ארצות הברית החליט לפתוח בחקירה בעניין.

החקירה החלה באוקטובר 1923, לאחר מותו של הנשיא הרדינג, וועדת הסנאט לקרקעות וסקרים ציבוריים, שניהלה אותה, הגיעה ב-1924 למסקנה שהחכרת שדות הנפט לחברות הייתה נגועה במרמה ובשוחד. כתוצאה ממסקנות הוועדה, הן דנבי והן פול אולצו להתפטר ממשרותיהם. הנשיא הרדינג לא לקח לכאורה שום חלק פעיל במעשי השחיתות. פול היה הראשון מבין חברי הקבינט של ארצות הברית שנשפט לעונש מאסר.[3] שערוריית טיפוט דום (אנ') נודעה כפרשת השחיתות החמורה ביותר בתולדות ארצות הברית עד לפרשת ווטרגייט.

מותו והנצחתו

לאחר התפטרותו שב דנבי לעיסוקו בעריכת דין. הוא נפטר בדטרויט ב-8 בפברואר 1929, שבועות ספורים לפני יום הולדתו ה-59. על שמו נקרא בית ספר תיכון בדטרויט ומרכז לילדים ולמשפחות שפתח צבא הישע בדטרויט ב-1930 ושמספק דיור וטיפול לילדים נטושים ומוזנחים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אדווין דנבי בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0