אייל מושק אנחווי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאייל מושק אנחווי
איור של מושק אנחווי (זכר)
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: איילי מושק
סוג: אייל מושק
מין: אייל מושק אנחוויי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Moschus anhuiensis
תחום תפוצה
תפוצה של מושק אנחוויי

אייל מושק אַנחְווֵי (שם מדעי: Moschus anhuiensis), הוא מין פרסתן דמוי אייל במשפחת איילי מושק, האנדמי לסין העממית. הוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1982 על ידי מספר חוקרי טבע סיניים. זהו מין "חדש" של אייל מושק - בתחילה היה נחשב כתת-מין של אייל מושק סיבירי ולאחר מכן של אייל מושק סיני. הוא הוכר כמין נפרד על בסיס שוני גנטי וחיצוני בינו לבין המושק הסיני. שמו המדעי נגזר מלטינית כדלהלן: "Moschus" = "מושק" - מתייחס לבלוטה המיוחדת שלו המפרישה ריח עז. "anhuiensis" - מתייחס למקום התפוצה העיקרי שלו - מחוז אנחווי בדרום-מערב סין.

תיאור

מושק אנחוויי הוא בין הקטנים שבאיילי המושק, אך גדול יותר מהמושק הסיני. אורך גופו הוא עד 76.5 ס"מ, גובהו בכתף פחות מ-50 ס"מ, ואורך זנבו 2–4 ס"מ. משקל גופו המקסימלי הוא 9.7 ק"ג. הצבע הכללי של פרוותו הוא חום אפרפר דהוי, ויש לו דפוס עמום של כתמים בהירים ודהויים רבים. יש לו פסים לבנים בולטים על הצוואר בדומה למושק הסיני, ופס לבן במקביל לקו הלסת. השיער שלו ארוך למדי ומגיע לע-5.4 ס"מ אורך. יש לו פרסות אחוריות ארוכות למדי, ניבים ארוכים שקצרים יחסית למיני מושק גדולים, ובלוטת מושק סמוך לאיברי הרבייה. האוזניים שלו עגלגלות וארוכות מזכירות את אוזני הארנב והן כהות יותר משאר הגוף. מבנה גופו גמיש ועגלגל. רגליו האחוריות ארוכות מהקדמיות ומספקות לו יכולת קפיצה טובה. אין דו-צורתיות זוויגית בולטת בין הזכרים לנקבות.

תפוצה ואקולוגיה

נוף אופייני לבית גידולו של מושק אנחוויי בהרי דאבי.

מושק אנחוויי אנדמי לדרום-מערב סין העממית. הטווח המכריע של תפוצתו נופל בהרי דאבי שבתחומי מחוז אנחווי, וסביר להניח שהוא נפוץ גם בשוליים המערביים של ההר הנופלים בתחומי מחוזות הוביי והונאן. בית הגידול שלו ברצועת הרים זו כולל יערות עצי-מחט בגבהים של כ-2,000 מטר מעל פני הים עם פסיפס של סלעים, צוקים ושיחים. הטמפרטורות בתחומי מחייתו כ-30 מעלות וכמות המשקעים הממוצעת היא מעל 2,000 מילימטר לשנה.

מעט מאוד ידוע על הרגלי המזון ואורח החיים של מושק אנחוויי. על פי זואולוגים שחקרו במעט את המין, הנקבות מגיעות מהר מאוד לבגרות - כבר בשנה הראשונה לחייהם, ולידת תאומים היא די נפוצה אצל מין זה בניגוד לשאר איילי המושק. הוא בעל חיים שפעיל החל משעות הדמדומים - לאורך שעות הלילה - ועד עלות השחר. בשאר היום ישהה באזור סבוך ומוגן. סביר להניח שההתנהגות החברתית של המין זהה למדי לזו של המושק הסיני. הטורף העיקרי שלו ברצועת ההרים הוא ככל הנראה נמר הודו-סין.

מצב

מושק אנחווי מסווג על ידי IUCN במצב השימור "סכנת הכחדה" (EN), בשל מספר איומים רציניים שגרמו לירידה דרסטית של האוכלוסייה. מרבית האיומים זהים לזה של המושק הסיני - אובדן בית הגידול וציד נרחב עבור בלוטת המושק וכן לעורו ובשרו. אין מידע זמין על גודל האוכלוסייה. ההערכה היא שהפיזור הגאוגרפי שלו פחת בכ-70% בין 1957 ל-1977 (כ-20 שנה). על פי סוקר סיני גודל האוכלוסייה הכולל היה 700- 800 בלבד בשנת 1985. בסקר משנת 1995 הוצע כי סביר להניח שמין זה עדיין נתון בירידה - כך שהוא מתקרב לקריטריונים של "סכנת הכחדה חמורה" (CR), אף על פי שב-2003 דווח כי ככל הנראה מעמדו השתפר. מאז לא פורסמו סקרים נוספים, ונכון לשנת 2014, לא התקבל מידע יוצא דופן המצביע על צורך לשנות את מצב שימורו לקטגוריה מאוימת יותר.

מושק אנחוויי מופיע בנספח ב' של אמנת אמנת וושינגטון (CITES), ברשימת מיני המפתח המוגנים של הטבע בסין מאז 2002 וכמין בסכנת הכחדה ברשימה האדומה הסינית. על פי IUCN נדרשים בדחיפות צעדים כדי לשלוט על ציד לא חוקי של המין ולהגן על בית הגידול שלו בהר דאבי. יש צורך לקבוע את גודל האוכלוסייה של המין ואת היקף האיומים על מין זה. לא ידוע על אזורים מוגנים שבהם מושק אנחוויי נמצא.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0