אנטילוקפרה אמריקנית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אנטילוקפרה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאנטילוקפרה אמריקנית
אנטילוקפרה אמריקנית
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
תת־סדרה: מעלי גירה
משפחה: אנטילוקפריות
סוג: אנטילוקפרה
מין: אנטילוקפרה אמריקנית
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Antilocapra americana
תחום תפוצה
קובץ:PronghornRange.png

אנטילוקפרה (שם מדעי: Antilocapra) היא סוג פרסתן מעלה גירה ממשפחת האנטילוקפריות (Antilocapridae) הכולל מין יחיד: אנטילוקפרה אמריקנית (שם מדעי: Antilocapra americana), התקיימו סוגים נוספים במשפחה כמו Capromeryx, Stockoceros ו-Ramoceros. שחיו בימי קדם.

האנטילוקפרה היא החיה היבשתית המהירה ביותר באמריקה הצפונית, ובריצה למרחקים של כ-800 מטר עשויה להגיע למהירות של 86 קמ"ש. היא החיה המהירה ביותר למרחקים ארוכים, היא גם החיה היבשתית השנייה המהירה ביותר בעולם, לאחר הברדלס, ועשויה לעבור 11 קילומטרים בכ-10 דקות, כלומר, במהירות של כ-66 קמ"ש.

לאנטילוקפרה 5 תת-מינים:

  • A. a. americana
  • A. a. mexicana
  • A. a. oregona
  • A. a. peninsularis - מצוי בסכנת הכחדה
  • A. a. sonoriensis - מצוי בסכנת הכחדה

האנטילוקפרות הן טרף מושך בגלל משקלן ובשרן. על כן המבנה החברתי הוא להקה, שבה כל פרט ופרט עומד על המשמר ובוחן מדי פעם את הסביבה, גם תוך כדי אכילה. האנטילוקפרות מבחינות בתנועה ממרחק קילומטר ויותר. כשזה קורה, מרים הפרט שהבחין בטורף את זנבו. אחוריהם הלבנים משמשים כאזהרה, וכשמבחינה הלהקה בהתרעה היא פותחת בריצה מהירה. הסיכון העיקרי לחייהם הוא הזאבים, מכיוון שגם הם מגיעים למהירויות מרשימות למרחקים ארוכים. זאב אינו יכול להתחרות בפרט בוגר. על כן יתרכז בזקנים, בחולים ובעיקר בצעירים. כמו כל בעל פרסות, לומדים הצעירים ללכת ולרוץ תוך שעות אחדות בלבד ומוכנים לבריחה מטורפים - האנטילוקפרות מגיעות להישג מרשים אפילו בקנה מידה זה. אפילו בני שעות אחדות, שזה-לא-כבר למדו לעמוד על רגליהם, מגיעים עד לכ-60 קמ"ש למרחקים מרשימים ביחס לגילם. הדבר עוזר ביותר למין בהתגוננות מהזאבים. בנוסף לכך האנטילוקפרה מסוגלת לבצע דלגנות - סדרת דילוגים גבוהים שמשמעותם נתונה במחלוקת.

תפוצה

בשנת 1920 הצטמצמה אוכלוסיית האנטילוקפרות עד לכ-13,000 פרטים. אך הגנה על שטחי הגידול והגבלת זכויות הציד גרמו להתאוששות באוכלוסייתם וכיום מספרם עומד על בין 500,000 ל-1,000,000 פרטים.

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0