גמל דו-דבשתי

מתוך המכלול
(הופנה מהדף גמל דו דבשתי)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גמל דו-דבשתי
2011 Trampeltier 1528.JPG
מיון מדעי
ממלכה בעלי חיים
מערכה מיתרניים
מחלקה יונקים
סדרה מכפילי פרסה
משפחה גמליים
סוג גמל
מין גמל דו-דבשתי
שם מדעי
Camelus bactrianus
תחום תפוצה
Camelus ferus distribution.svg
להקת גמלים
גמל דו דבשתי בשבי, באוהיו
גמל עם נשירה בסמוך למאמן

הגמל הדו-דבשתי הנקרא גם גמל דבשתיים (שם מדעי: Camelus bactrianus), הוא מין בעל שתי דבשות בסוג גמל, בשונה מהגמל החד-דבשתי. אשר לו דבשת אחת. הגמל הדו-דבשתי הוא פרסתן גדול הנפוץ באזורים מדבריים, בעיקר במרכז ובמזרח אסיה. לגמל הדו-דבשתי חשיבות כבהמת משא וכמקור לחלב, בשר וצמר. לגמל הדו-דבשתי חשיבות כאמצעי תחבורה וכמקור למזון, במקומות מסוימים, גם היום.

טקסונומיה

הגמל הדו-דבשתי הוא אחד משני מיני הגמל, שהם סוג אחד מבין שלושה סוגים חיים, ממשפחת הגמליים.

תפוצה

הגמל הדו דבשתי נפוץ בטבע באזור מדבר גובי, אך כבעל חיים מבוית מספר הפרטים ותחום תפוצתו רחב הרבה יותר עד אזור אפגניסטן, שם הוא לעיתים חופף לגמל החד-דבשתי ובשבי יכולה להתרחש גם רביית כלאיים בין מינים אלה. ישנם 1.4 מיליון גמלים דו-דבשתיים מבויתים כיום. אולם, אלה הם כמעט כל הגמלים הדו-דבשתיים הקיימים בעולם. באוקטובר 2002 הוערך כי נותרו רק 950 פרטים בבר. אלה מצויים בצפון מערב סין ומונגוליה והם נמצאים בסכנת הכחדה חמורה.

מאפיינים פיזיים

הגמל הדו-דבשתי מגיע לגובה של למעלה מ-2 מטר בדבשתיו ומשקלו הממוצע כ-725 ק"ג. משך חייו של הגמל הדו-דבשתי יכול להגיע ל-50 שנה.

התאמה לתנאי מדבר

הגמל הדו-דבשתי הוא אוכל עשב והוא ניזון מעשבים, עלים ודגנים. הגמל הדו-דבשתי מסוגל לשתות עד 120 ליטר מים בפעם אחת. פיו חזק מאוד, ומאפשר לו לאכול צמחי מדבר קוצניים. כמו הגמל החד-דבשתי, הגמל הדו-דבשתי מותאם היטב להתמודדות בתנאי החום הכבד של המדבר (40°c)[1] ובחול: הוא בעל רגליים רחבות ומרופדות וריפוד עבה בברך ובבית החזה, נחיריים שיכולים להיפתח ולהיסגר, אוזניים שמכוסות בשיער מגן וגבות עבות עם שתי שורות של ריסים ארוכים. פרווה עבה תחת הצמר שומרת על חום הגמל מקור הלילה המדברי ומבודדת כנגד החום במהלך היום. בניגוד לגמל החד-דבשתי, הגמל הדו-דבשתי מותאם גם לחיים במקומות קרים ואף קרים ביותר, כמו מדבריות מרכז אסיה בעת החורף. הגמל הדו-דבשתי יכול לשרוד בטמפרטורות נמוכות מאד עד 40°c- ויכול לאכול קילוגרמים רבים של שלג.[2]

רבייה

עונת הרבייה של הגמל הדו-דבשתי היא בסתיו. במהלך תקופה זו שומרים הזכרים הדומיננטיים על הנאקות (נקבות הגמל) מזכרים אחרים. הם עשויים לנשוך, לירוק ולנסות לשבת על גמלים אחרים. הגיל בו מגיע הגמל הדו-דבשתי לבגרות משתנה והוא נע בדרך כלל בין 3 ל-5 שנים. משכו של ההיריון 13 חודשים ובסופו נולדים בדרך כלל אחד או שני בכרים. הבכר יכול לעמוד מיד עם לידתו ומסוגל להתחיל ללכת שעות מעטות לאחר הלידה.

שירות לאדם

היסטוריה

מעריכים כי הגמל הדו-דבשתי בוית (בנפרד מהגמל החד-דבשתי) בערך בסביבות 2500 לפנה"ס, ככל הנראה באזור צפון איראן או דרום מערב טורקסטן.

שימושים

כבעל חיים מבוית לגמל הדו-דבשתי ישנה חשיבות רבה בעיקר כבהמת משא. האדם מנצל את הגמל לרכיבה, נשיאת משאות, אכילת בשרו, שתיית חלב הנאקה, גז הצמר ואריגתו, שימוש בגללים לבעירה ולדישון וכפריט מסחר ונדוניה. הגמלים הדו-דבשתיים המבויתים המודרניים משמשים כבהמת משא וכמקור לחלב ולבשר וכן, כאטרקציה תיירותית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הגמל הדו-דבשתי באתרEDGE [1]
  2. הגמל הדו-דבשתי באתר EDGE[2]