רבי חיים וואלקין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הרב חיים וואלקין)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב חיים וואלקין
RabbiWalkin.JPG
לידה ד' בתשרי ה'תש"ו
פטירה י"ב בחשוון תשפ"ג (בגיל 77)
מקום פעילות ירושלים, ישראל וניו יורק, ארצות הברית
השתייכות יהדות חרדית
תחומי עיסוק מוסר, אגדה, לימוד, גמרא
רבותיו הרב חיים שמואלביץ, הרב יצחק הוטנר, הרב אלעזר מנחם שך
חיבוריו דעת חיים ועוד, ראו ספריו
הנער חיים וואלקין בן ה-8 חותם על מסמכי האזרחות. שער ה'ניו יורק טיימס', 1953

הרב חיים וואלקין (ד' בתשרי תש"ו, ספטמבר 1945י"ב בחשוון תשפ"ג, 6 בנובמבר 2022)[1] היה המשגיח של הישיבות עטרת ישראל, ואור ישראל. כמו כן כיהן כנשיא רשת החינוך "שובו".

קורותיו

נולד לרבי שמואל דוד וולקין בשאנגחאי שבסין לאחר מלחמת העולם השנייה. משפחתו נמלטה מציפורני הנאצים יחד עם בני ישיבת מיר מווילנה ליפן ומשם באונייה לסין.

בשנת תש"ו (1946) עזבה משפחתו את סין לארצות הברית והתיישבה בשכונת קראון הייטס שבברוקלין. סיפורו של הנער הפליט שנולד בדרכי הנדודים ושרד התפרסם בתקשורת האמריקנית. כאשר מלאו לו 8 שנים ניתנה לו אזרחות אמריקנית. ביום קבלת האזרחות בפני שופט פורסמה ב"ניו יורק טיימס" וב"הרלד טריביון" תמונתו של "הנער ששרד את המלחמה והתאזרח", ואף מספר כתבות בנושא.

לימודיו ועלייתו ארצה

הרב וואלקין החל את לימודיו ב"ישיבת רבינו חיים ברלין" שבברוקלין, תחת הנהגתו של הרב יצחק הוטנר, ולאחר מכן בישיבת טלז שבקליבלנד, אוהיו. לאחר נישואיו בשנת תשכ"ז (1967) עלה לישראל, התיישב בירושלים, וקבע את לימודיו בישיבת מיר בראשות הרב חיים שמואלביץ. הרב שמואלביץ קירבו במיוחד כ"פליט שאנגחאי" ואף הגדיל לעשות כאשר ביום הכיפורים בשנת תשכ"ט (1968) כיבד את האברך הצעיר בעליית מפטיר, אשר נחשבת כיוקרתית במיוחד.

תפקידיו

לאחר כ-15 שנות לימוד בישיבת מיר, התמנה הרב וואלקין לכהן כרב בישיבת "אש התורה" בעיר העתיקה בירושלים. בהמשך עבר לפתח תקווה וכיהן כמנהלה הרוחני (משגיח) של ישיבת "אור ישראל".

בתקופה זו יצא בגלוי עם רבה של העיר הרב ברוך שמעון סלומון להפגין נגד פתיחת קולנוע היכל בשבת. הרב סלומון והרב וואלקין הואשמו בהתקהלות בלתי חוקית[2] ונגזר עליהם מאסר על תנאי[3]. בפתח תקווה נערכו הפגנות נגד העמדתם לדין.

בשנת ה'תשמ"ט (1989), לאחר פטירתו של המשגיח בישיבת עטרת ישראל, הרב מאיר חדש, עלה לירושלים והתמנה למשגיח בישיבה זו, תפקיד שבו הוא כיהן עד מותו. בתשעה באב ה'תשס"ח לקה הרב וואלקין באירוע מוחי שבעקבותיו נמנע ממנו לקחת חלק פעיל בהנהגת הישיבה במשך כמה חודשים.

משפחתו

סבו, הרב אהרן וולקין, כיהן כרבה של העיר פינסק שבבלארוס. אבי סבתו מצד אמו, הרב משה לנדינסקי, היה ראש ישיבת ראדין. דודו, הרב חיים וולקין, שעל שמו הוא קרוי, כיהן כראש הישיבה האחרון של ישיבת וולוז'ין.[4]

אביו, הרב שמואל דוד וולקין, היה מתלמידיו של החפץ חיים, ממנהיגי ועד ההצלה של יהדות אירופה, ומראשי הקהילה שנמלטה לשנגחאי. התפרסם בטיפולו המסור בפליטים. בארצות הברית הקים בית כנסת למשפחות הפליטים. נפטר בשנת 1979.

נישא להני לבית אנגל, נכדת הרב דוד צבי זילברשטיין.

דרכו בשיטת המוסר

הרב וואלקין פיתח את שיטתו המוסרית של רבו, הרב חיים שמואלביץ, תוך דגש על יחס אישי לכל תלמיד. הוא הנהיג 'ועדים' פרטיים קצרים לקבוצות המונות 6–8 תלמידים בביתו. הוא הרצה בפני תלמידות בית יעקב. כמו כן הוא מסר כמה שיעורים שבועיים בשפה האנגלית. היה אורח הכבוד ב'כנס הקהילות היהודיות' בבואנוס איירס ארגנטינה בשנת 2004. תחת הנהגתו נפתח בטורונטו שבקנדה תלמוד תורה לבנים.

על אף היותו משויך לזרם הליטאי, הפגין יחס מיוחד לתנועת החסידות ובפרט לחסידות חב"ד והעומד בראשה הרב מנחם מנדל שנאורסון, אשר נפגש עמו בצעירותו. לאחרונה נתפרסמה איגרת מיוחדת של הרב וואלקין בשבח חסידות חב"ד ופירוט פערי ההשקפה בינה לבין הרב מנחם אלעזר שך[5].

ספריו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0