וזיר אכבר ח'אן, אמיר אפגניסטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וזיר אכבר ח'אן
وزير اکبر خان
איור של אכבר ח'אן משנת 1842
איור של אכבר ח'אן משנת 1842
לידה 1816
האימפריה הדוראנית
פטירה 1845 (בגיל 29 בערך)
ג'לאלאבאד, אמירות אפגניסטן
עיסוק מצביא, שליט
דת אסלאם סוני
שושלת ברקאזי
אב דוסת מוחמד ח'אן, אמיר אפגניסטן
אם מרמן חדיג'ה פופלזאי
אמיר אפגניסטן ה־2 משושלת ברקאזי
18421845
(כ־3 שנים)

וזיר אכבר ח'אןפשטו: وزير اکبر خان; 18161845) היה אמיר אפגניסטן בין השנים 1842–1845. אכבר ח'אן נודע כמצביא אפגני מוכשר שנלחם נגד האימפריה הסיקית ונגד האימפריה הבריטית ונשא את התואר ראזי. אכבר ח'אן הועלה לשלטון לאחר המלחמה האנגלו-אפגנית הראשונה הודות לנאמנותו לאימפריה הבריטית ונשאר בתפקיד עד מותו בשנת 1845 כאשר אביו, דוסת מוחמד ח'אן, החליף אותו.

ביוגרפיה

שנותיו הראשונות

אכבר ח'אן נולד בשנת 1816 באימפריה הדוראנית, הבן השני של דוסת מוחמד ח'אן, מדינאי רב השפעה משושלת ברקאזי (על שם ברק בן אבינעם). בהיותו בן עשר, מלחמת אזרחים פרצה והרסה את האימפריה הדוראנית. אביו השתמש במצב והפך לאמיר (נסיך) אמירות אפגניסטן שנוסדה מתוך הריסות האימפריה הדוראנית.

אכבר ח'אן הפך למצביא מוכשר במלחמותיו נגד האימפריה הסיקית, שם הוכיח את עליונותו האסטרטגית והתכנונית. על גבורתו הצבאית ניתן לו הכינוי ראזי בשנת 1837 לאחר שהוביל את חיל הפרשים האפגני לניצחון בקרב על ג'מרוד נגד הסיקים (כיום באזורים השבטיים המנוהלים פדרלית.

מלחמה בבריטים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – המלחמה האנגלו-אפגנית הראשונה

עם תחילת המלחמה האנגלו-אפגנית הראשונה, היה על הכוחות האפגנים תחת אכבר ח'אן לסגת מהבירה קאבול אל הרי הינדו-כוש בשביל לארגן את הכוחות נגד צבא חברת הודו המזרחית הבריטית. כאשר בינואר 1842 נסוגו הבריטים מקאבול דרך ג'לאלאבאד, כוחותיו של אכבר ח'אן ארבו להם במאבק הררי וטבחו בבריטים באירוע שמנה אלפי הרוגים. האפגנים הותירו חייל בריטי אחד בלבד לברוח.

הכוחות האפגנים המשיכו להתקדם נגד הבריטים בג'לאלאבאד שם כוחם היה רב משל הבריטים בכמה אלפים. למרות כל המאמצים של האפגנים, הכוחות הבריטים היו בעלי עליונות צבאית וטכנולוגית. רוב הכוחות האפגנים עוד נהגו להילחם בעזרת חרבות ונפלו בקרב אל מול הנשק החם של הבריטים.

הבריטים, לאחר הניצחון בג'לאלאבאד, יצאו במשלחת שנייה לכיבוש קאבול, המשלחת צלחה אך לא החזיקה בעיר העוינת זמן רב. עם סיום המאבק הסכם הפסקת אש הוסדר. הבריטים לא הצליחו להפוך את אפגניסטן למדינת חסות כמשקל נגד להתערבות האימפריה הרוסית במרכז אסיה אך הדיחו את דוסת מוחמד ח'אן והסדירו את אכבר ח'אן, שנשבע אמונים לויקטוריה, מלכת הממלכה המאוחדת, בכס האמיר האפגני.

אמיר אפגניסטן

אכבר ח'אן הפך לאמיר אפגניסטן במאי 1842 עם כיבוש מצודת קאבול[1]. היה מאבק כוחות בין אכבר ח'אן לאחיו הבכור ואביו, אך העליונות הצבאית תרמה לשימור השלטון של אכבר. בתור אמיר, אכבר תכנן להביא למודרניזציה של הצבא ולפתוח את שערי אפגניסטן לקראת פיתוח מהמעצמות המערביות ברואו את תוצאותיה של המהפכה התעשייתית. אכבר לא הספיק למלא את חזונו ושלטונו הקצר שנמשך שלוש שנים בלבד הסתיים במותו בשנת 1845. במותו, אביו, דוסת מוחמד ח'אן, שב לכס המלוכה האפגני בתור אמיר ונותר בתפקיד עד למותו בשנת 1863, לאחר כמעט 20 שנה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Ludwig W. Adamec, Historical Dictionary of Afghanistan, 2012


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0