יום-טוב עהרליך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יום טוב עהרליך)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יום-טוב עהרליך
יום טוב עהרליך
לידה 1914
תרע"ה
קוז'נהורודוק
פטירה 1990 (בגיל 76 בערך)
כ"ז בתמוז ה'תש"נ
ירושלים
מוקד פעילות וויליאמסבורג ניו יורקניו יורק ניו יורק ארצות הבריתארצות הברית

יום-טוב שמחה עהרליך (תרע"ה, 1914כ"ז בתמוז תש"ן, 1990) היה מלחין, משורר עממי וזמר חסידי ביידיש.

קורות חיים

נולד בעיירה קוז'נהורודוק וגדל בעיר דויד-הרדוק. היה דור שביעי של חסידי קרלין-סטולין. אביו, משה, היה אף הוא מוזיקאי ובעל תפילה בחצר קרלין.

במלחמת העולם השנייה, כשנכבשה מזרח פולין בידי הרוסים, הוגלה עהרליך עם רבים אחרים לסמרקנד שבאוזבקיסטן, שם שהה בשנות המלחמה. המאורעות שחווה בשנים אלו מצאו את ביטויים בשיריו, בעיקר באלבום חבלי משיח.

לאחר המלחמה היגר לארצות הברית ושם נישא לחנה ונולדו להם חמישה ילדים.

בשנת תשמ"ז (1986) עלה לישראל והתיישב בירושלים, שבה גר עד פטירתו בתמוז תש"ן (1990) מהתקף לב ונקבר בבית הקברות היהודי בהר הזיתים.

השקפותיו

עהרליך הרבה להביע בשיריו געגועים לעיירה היהודית הישנה ויצא כנגד נזקי הטכנולוגיה המודרנית. התנגד לקומוניזם, לציונות ולמדינת ישראל, והשקפות אלו מוצאות את ביטויין בשיריו.

יצירותיו

עהרליך הוציא לאור סדרת קלטות בשם "יידיש נחת" הכוללת 36 תקליטים של שירים שרובם הולחנו על ידו. בין שיר לשיר שזורים קטעי קישור בחרוזים, ולפעמים אף שיחות בינו לבין נכדיו. שיריו הם כולם ביידיש, ותוכנם גדוש סיפורי חסידים. הוא ביקש מבנו, אלימלך, להפיק תקליט משיריו בעברית בשם "הלו זאת ירושלים?". מבחר משיריו יצא לאור בתקליט איך האב געװארט של הזמר החסידי מרדכי בן דוד. אחדים משיריו הושרו על ידי הזמר החסידי אברהם פריד בשני תקליטים בשם "יידישע אוצרות" ובתרגום לעברית בתקליטים "אוצרות יהודיים". בשנת תש"ע הוציא ירמיה דמן אוסף משיריו בתקליט בשם "עהרליכע ניגונים" (במשמעות כפולה ביידיש, ניגוניו של עהרליך וניגונים כשרים).

שיריו של עהרליך הפכו לנכסי צאן ברזל בעולם הזמר היידישאי. על יצירותיו המוכרות ביותר נמנים השיר יאקאב המגולל את סיפור חייו של יעקב פוטש והשיר התורה והאומות על מתן התורה. האדמו"ר מסאטמר רבי יואל טייטלבוים התבטא עליו: "היכן שהולך נהיה יום טוב (=חג), ובכל מקום שהוא נמצא כולם ב"שמחה" וכל מעשיו כראוי ביראת שמים (ביידיש: עהרליך)".


קישורים חיצוניים

קישורים חיצונים

הערות שוליים

  1. ^ אין לבלבל בין אלבום זה לבין השם שניתן על ידי בניו לסדרת האלבומים כולה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0