ויליאמסבורג (ברוקלין)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ויליאמסבורג
Williamsburg
נוף רחוב דרום ויליאמסבורג
נוף רחוב דרום ויליאמסבורג
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מדינה ניו יורק
עיר דגל ניו יורק ניו יורק
רובע ברוקלין
שטח 5.64 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בשכונה 151,308 (2020)
 ‑ צפיפות 23,000 נפש לקמ"ר (2011)
קואורדינטות 40°42′48″N 73°57′12″W / 40.71333°N 73.95333°W / 40.71333; -73.95333
(למפת ניו יורק רגילה)

ויליאמסבורגאנגלית: Williamsburg) היא שכונה ברובע ברוקלין בעיר ניו יורק שבמדינת ניו יורק, בה יש ריכוז גדול של יהודים חסידיים. השכונה גובלת בשכונות בדפורד–סטויבסנט מדרום; בושוויק ממזרח; ובאיסט ריבר ממערב. נכון למפקד האוכלסין 2020, אוכלוסיית השכונה מונה 151,308 תושבים. ויליאמסבורג מאוכלסת על ידי עשרות אלפי יהודים חסידים, רובם משתייכים לפלגים השונים בחסידות סאטמר.

מאפייני השכונה

מאז סוף שנות התשעים עברה ויליאמסבורג ג'נטריפיקציה המתאפיינת בסצנת אמנות עכשווית, תרבות היפסטר וחיי לילה תוססים שהקרינו על דמותה הבינלאומית כ"ברלין הקטנה". בראשית שנות האלפיים הפכה השכונה למרכז לאינדי רוק ואלקטרו קלאש.

קבוצות אתניות רבות עדיין מאכלסות מובלעות בתוך השכונה, בהן איטלקים, יהודים, היספנים, פולנים, פוארטו-ריקנים ודומיניקנים.

וכן כעשרים אלף משפחות חסידיות נכון ל-ה'תשע"ז,[דרוש מקור], רובן חסידי סאטמר.

ויליאמסבורג היא חלק ממחוז הקהילה ברוקלין 1 והמיקודים העיקריים שלה הם 11211 ו-11206. היא מכוסה על ידי המתחם ה-90 וה-94 של משטרת העיר ניו יורק. מבחינה פוליטית היא מיוצגת על ידי מחוז 33 של מועצת העיר ניו יורק, המייצג את החלק המערבי והדרומי של השכונה, ומחוז 34 המייצג את החלק המזרחי.


היסטוריה

בשנת 1638 רכשה חברת הודו המערבית ההולנדית את אדמות האזור מתושבי לנאפי האמריקנים שכבשו אותם. בשנת 1661 חכרה החברה את העיר Boswijck, כולל אדמות שיהפכו לימים לוויליאמסבורג. לאחר ההשתלטות האנגלית על הולנד החדשה ב-1664, שמה של העיר הועתק לבושוויק. בתקופה זו השטח שימש בעיקר ככקרקע חקלאית ומספנות.

ויליאמסבורג התאגדה ככפר ויליאמסבורג בתוך העיירה בושוויק בשנת 1827. בשנתיים הייתה בה חברת כיבוי, סניף דואר ואוכלוסייה של יותר מאלף איש. מפעלי זיקוק סוכר פעלו בויליאמסבורג בשנותיה הראשונות. חברת "דומינו" הייתה פעילה בוויליאמסבורג משנת 1856 עד לתחילת שנות האלפיים. כתוצאה מהעיור המואץ שעברה, ויליאמסבורג נפרדה מבושוויק כעיירה ויליאמסבורג בשנת 1840. היא הפכה לעיר ויליאמסבורג בשנת 1852, שאורגנה בשלושה מחלקות.

בשנת 1855, העיר ויליאמסבורג, יחד עם העיירה בושוויק הסמוכה, סופחו לעיר מחוז מזרח של העיר ברוקלין. כיום ויליאמסבורג מוכרת כקריה (borough), והיא אחת מחמש קריות של ברוקלין. בתקופתו כחלק ממחוז המזרח ברוקלין השיג האזור צמיחה תעשייתית, תרבותית וכלכלית מדהימה, ועסקים מקומיים שגשגו. ניו יורקים עשירים כמו קורנליוס ואנדרבילט ויוזמת הרכבת היובל ג'ים פיסק בנו אחוזות לצד החוף. המהגר הגרמני, הכימאי צ'רלס פייזר הקים את פייזר פרמצבטיקה בוויליאמסבורג, והחברה החזיקה מפעל תעשייתי בשכונה עד שנת 2007, אף על פי שמפקדתה הועברה למנהטן בשנות השישים. ברודוויי של ברוקלין, שהסתיים במעבורת למנהטן, הפך לחבל ההצלה של האזור.

גשר ויליאמסבורג מחבר את האזור עם הלואר איסט סייד במנהטן

תחילה האוכלוסייה הייתה גרמנית מאוד, אך יהודים רבים מלואר איסט סייד של מנהטן הגיעו לאזור לאחר השלמת גשר ויליאמסבורג בשנת 1903. לוויליאמסבורג היו שני בנקים קהילתיים מרכזיים: בנק החיסכון של ויליאמסבורג (שכר הוקמה בשנת 1851, מאז נקלט על ידי HSBC) ויריבו בנק החיסכון דיים של ויליאמסבורג (שכרו 1864, המכונה כיום DIME, נותרו עצמאיים). האזור סביב בית הסטייק פיטר לוגר, שהוקם בשנת 1887, בשכונה הגרמנית בעיקר תחת גשר ויליאמסבורג, היה מרכז מרכזי בבנקאות עד שהעיר ברוקלין התאחדה עם העיר ניו יורק. אחד מבתי הספר התיכוניים המוקדמים בברוקלין, בית הספר התיכון המחוזי המזרחי, נפתח כאן בפברואר 1900.

בשנת 1898 הפכה ברוקלין לאחת מחמש רובעים בעיר ניו יורק רבתי, ושכונת ויליאמסבורג נפתחה לקשרים הדוקים יותר עם שאר העיר שהתבססה לאחרונה. רק חמש שנים לאחר מכן, פתיחת גשר ויליאמסבורג בשנת 1903 עוד יותר פתחה את הקהילה בפני אלפי מהגרים ניידים כלפי מעלה ואנשי דור שני שנמלטו משכונות העוני הצפופות של הלואר איסט סייד במנהטן. ויליאמסבורג עצמה הפכה במהרה לשכונה הצפופה ביותר בעיר ניו יורק, שהייתה בתור העיר הצפופה ביותר בארצות הברית.

פליטים מאירופה סופת המלחמה החלו לזרום לברוקלין במהלך מלחמת העולם השנייה ולאחריה, כולל החסידים שאוכלוסיותיהם הרסו בשואה. האזור שמדרום לשדרת החלוקה הפך לביתם של אוכלוסייה גדולה של חסידי סאטמר שהגיעו לאזור מהונגריה ורומניה. להבדיל, היספנים מפוארטו ריקו והרפובליקה הדומיניקנית החלו להתיישב גם הם באזור. אולם בסופו של דבר התמודדה הפיצוץ באוכלוסייה עם ירידה של התעשייה הכבדה, ומשנות השישים של המאה העשרים ראתה ויליאמסבורג עלייה ניכרת באבטלה, בפשע, בפעילות כנופיה ובשימוש בסמים לא חוקיים. אלה שהצליחו לעזוב לעיתים קרובות עשו זאת, והאזור התפרסם בעיקר בזכות פשעו ומחלות חברתיות אחרות.

ג'נטריפיקציה ושינוי יעוד 2005

שכר דירה נמוך היה הסיבה העיקרית לכך שאמנים החלו להתיישב באזור לראשונה, אך מצב זה השתנה באופן דרסטי מאז אמצע שנות התשעים. דמי השכירות הממוצעים בוויליאמסבורג יכולים לנוע בין כ-1,400 דולר לדירת סטודיו ל-1,600–2,400 דולר לחדר שינה ו-2,600-4,000 דולר לדירה עם שני חדרי שינה. מחיר הקרקעות בוילאמסבורג הרקיע שחקים. ה"צד הצפוני", מעל רחוב גרנד, המפריד בין צד הצפוני לצד הדרומי, הוא מעט יקר יותר בגלל קרבתו לתחנת הרכבת התחתית של ניו יורק (ספציפית, קו L וקו G). אולם ג'נטריפיקציה עדכנית יותר ותוואי הקו M הביאו לעלייה בדמי השכירות מדרום לרחוב גרנד. דמי שכירות גבוהים יותר הוציאו את הבוהמה וההיפסטרים הרבים לשכונות אחרות הרחוקות יותר כמו בושוויק, בדפורד-סטויבסנט, פורט גרין, קלינטון היל, קובל היל ורד הוק.

ב-11 במאי 2005 העבירה מועצת העיר ניו יורק ייעוד מחדש בקנה מידה גדול של קו החוף צד צפוני וגרינפוינט. חלק ניכר ממחוז חוף הים עוצב מחדש כדי להתאים למבני מגורים בצפיפות גבוהה בשימוש מעורב עם פינת שטח (אך ללא מימון מיועד) לחלל ציבורי בפארק החוף, עם הנחיות בנייה מחמירות שקראו למפתחים ליצור מיתר רציף באורך שני קילומטר של טיילות חוף הים. הייעוד מחדש ייצג שינוי דרמטי בהיקף התהליך המתמשך של הג'נטריפיקציה באזור מאז תחילת שנות התשעים. שכונות חוף הים, שהתאפיינו בעבר בייצור פעיל ותעשייה קלה אחרת שזורות בבנייני מגורים קטנים יותר, הוקצו מחדש בעיקר למגורים. לצד הקמת מבני מגורים חדשים, הוסבו מחסנים רבים לבנייני לופט מגורים. בין הראשונים היה בניין סמית-גריי, מבנה של סוף המאה שזוהה בחזית הברזל הכחולה שלו. ההמרה של מפעל כלי הנגינה לשעבר של Gretsch גרמה לתשומת לב ולמחלוקת משמעותית בעיתונות הניו יורק, בעיקר משום שהיא בישרה את הגעתה של לופטים בסגנון טרייבקה לוויליאמסבורג ומשכה, כתושבים ומשקיעים, מספר ידוענים.

ב-1 ביולי 2011, שירות הדואר של ארצות הברית (USPS) חילק את המיקוד 11211 עקב "גידול גדול באוכלוסייה ובמספר החברות שעושות עסקים באזורנו".

שימוש בקרקע

ויליאמסבורג מכילה מגוון מחוזות יעוד, כולל ייצור, מסחר, מגורים ושימוש מעורב. צפון ויליאמסבורג מכיל בעיקר מבני מגורים תעשייתיים קלים בצפיפות בינונית, וכן כמה מבני מגורים עם שטחי מסחר בקומות הקרקע. ישנם גם פיתוחים מגורים בצפיפות גבוהה עם שטחי מסחר, כמו גם כמה תעשיות כבדות שנותרו, לאורך קו המים. האזור סביב ברודווי מסחרי בעיקר וכולל חנויות ומשרדים. מצד שני, דרום ויליאמסבורג היא בעיקר מגורים בצפיפות בינונית עד גבוהה עם שטח מסחרי בקומות הקרקע.

תרבות

חלוקות המשנה בתוך ויליאמסבורג שונות מאוד. "דרום ויליאמסבורג" מתייחס לאזור שכיום מוחזק בעיקר על ידי החסידים דוברי היידיש (בעיקר חסידי סאטמר) ואוכלוסייה פורטו-ריקנית ניכרת. מצפון לאזור זה נמצא אזור המכונה "לוס סורס", שנכבש על ידי פוארטוריקנים ודומיניקנים. מצפון לזה נמצא ה"צד הצפוני", פולנית ואיטלקית באופן מסורתי. מזרח ויליאמסבורג היא ביתם של חללי תעשייה רבים ומהווה את האזור האיטלקי האמריקני, אפרו-אמריקני והיספני ברובו, בין ויליאמסבורג לבושוויק. דרום ויליאמסבורג, הצד הדרומי, הצד הצפוני, גרינפוינט ומזרח ויליאמסבורג הם כולם מהווים את מועצת קהילת ברוקלין 1. קרבתה למנהטן הפכה אותה לפופולארית בקרב תושבים שהגיעו לאחרונה, המכונים "היפסטר". שדרת בדפורד ותחנת הרכבת התחתית שלה, כתחנה הראשונה בשכונה על קו מאסף קאנארסי (קו L), הפכו לשם נרדף לגל התושבים החדש הזה.

קהילה יהודית חסידית

בית הספר הציבורי 71K הוא בנין בית ספר היסטורי שנמצא בוויליאמסבורג. נבנה בשנים 1888-1889 ונרשם בהמרשם הלאומי של מקומות היסטוריים בשנת 1982. כיום הבנין משמש כבית ספר לבנות של סאטמר ולאולם שמחות.

ויליאמסבורג מאוכלסת על ידי עשרות אלפי יהודים חסידים מקבוצות שונות, והיא מכילה מטה פלג אחד של הקבוצה החסידית סאטמר. אוכלוסיית סאטמר של ויליאמסבורג מונה כ-73,000 איש[1].

יהודים חסידים עברו לראשונה לשכונה בשנים שקדמו למלחמת העולם השנייה, יחד עם יהודים רבים אחרים הדתיים והלא דתיים שביקשו להימלט מתנאי המחיה הקשים בלואר איסט סייד במנהטן. החל מסוף שנות הארבעים ותחילת שנות החמישים של המאה הקודמת קיבל האזור ריכוז גדול של שארית הפליטה ניצולי שואה, שרבים מהם היו יהודים חסידיים מאזורים כפריים בהונגריה ורומניה. אנשים אלו הובלו על ידי כמה מנהיגים חסידיים, ביניהם האדמו"רים של סאטמר, קלויזנבורג, וויען, פאפא, צעהלים, קאלוב וסקווירא. בנוסף, ויליאמסבורג הכיל מספר רב של יהודים דתיים, אך לא חסידים. האדמו"ר מסאטמר, רבי יואל טייטלבוים, שהיה ידוע באנטי-ציונות קיצונית ובסגנון ההנהגה הכריזמטי שלו, השפיע מאד על הקהילות באזור, מה שגרם לרבים ממי שלא נמנה על חסידיו לעזוב את העיר. לאחר מותו של רבי יואל בשנת 1979 עברה ההנהגה לידי בן אחיו, רבי משה שנפטר בשנת 2006. עוד בחייו, וביתר שאת לאחר מותו, התפלגה הקהילה בין חסידי בנו הראשון הרב אהרן ובנו השלישי הרב זלמן לייב. לשני הפלגים יש מרכזים בויליאמסבורג.

בית המדרש קהל יטב לב ד'סאטמאר של חסידי הרב אהרן טייטלבוים על רחוב הופפער

בסוף שנות התשעים שיפצו יזמים יהודים מחסנים ומפעלים ישנים והפכו אותם לדיור. יותר מ-500 דירות אושרו בתקופה של שלוש השנים שלאחר 1997; זמן קצר לאחר מכן, שטח שוכן בסמוך לגבולו של ויליאמסבורג עם בדפורד–סטויאווסנט שוכן מחדש לדיור בר השגה. עד 1997 היו בוויליאמסבורג כ-7,000 משפחות חסידיות, שכמעט שליש מהן קיבלו עזרה ציבורית. לקהילה החסידית בוויליאמסבורג יש את אחד משיעורי הילודה הגבוהים במדינה, עם שמונה ילדים בממוצע למשפחה. הקהילה חוגגת כל שנה בין 800 ל 900 חתונות לזוגות צעירים, שמתחתנים בדרך כלל בין הגילאים 18-21. מכיוון שגברים חסידים זוכים לחינוך חילוני מועט, ונשים נוטות להיות עקרות בית, התארים במכללות הן נדירות וההזדמנויות הכלכליות מפגרות הרבה אחרי שאר האוכלוסייה. בתגובה לשיעור העוני של כמעט 60% בוויליאמסבורג היהודית, הועדה המועצה המטרופולינית לעוני היהודי, סוכנות המיטיבה של ארגון הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה של ניו יורק, הצטרפה לשיתוף פעולה עם משביע בפתיחת בית תמחוי כשר בן 50 מושבים בשדרת לי בנובמבר 2009.

ישנם משקי בית רבים עם שוברי דיור בסעיף 8; בשנת 2000 היו 1,394 מקבלי שובר בתשעה מסלולי מפקד דוברי יידיש, אולם עד שנת 2014 היו לוויליאמסבורג 3,296 מקבלי שובר בתוך 12 קטעי מפקד דוברי יידיש. בשנת 2014 דווח כי לקהילה היהודית של ויליאמסבורג הייתה בין הדירוגים הגבוהים ביותר של בקשות לשוברי דיור בסעיף 8. עם זאת, העיתון "ניו יורק דיילי ניוז" הטיל ספק בחוקיות האפליקציות. ב-2016, ה"דיילי ניוז "מסר כי דרכי מפקד העיר ניו יורק עם 30% או יותר מהאוכלוסייה המבקשים סעיף 8 נוכחו רק בוויליאמסבורג וחלקים מפוזרים מהברונקס, פרט לכך שהנדל"ן של ויליאמסבורג היה בין המהגרים המהירים ביותר בעיר.

עם הנטייה של צפון ויליאמסבורג, נלחמו החסידים לשמור על אופי שכונתם ואפיינו את הנהירה של מה שהם מכנים ה"ארטיסטן" כ"מגפה" "ו"גזירה מרה מהשמים". המתיחות עלתה בגלל עלויות הדיור, אירועי חיי לילה רועשים ומעוררי רוח והכנסת נתיבי אופניים לאורך שדרת בדפורד. אף על פי שהג'נטריפיקציה גוברת, מפתחים רבים כמו יצחק הגר ממשיכים לבנות דיור נוסף לדיירים יהודים אורתודוכסים.

ויליאמסבורג החרדית מחולקת לחלקים שונים, החל בחלק הצדדי של השכונה - רחובות 8 ו-9, המאוכלס בעיקר על ידי יהודים בגיל העמידה. לאחר מכן בא השטח שמרחוב קלימר עד לכביש האקספרס המקשר בין רובע ברוקלין לרובע קווינס ואחרי כביש האקספרס, שבו נמצא החלק הגדול ביותר של ויליאמסבורג. חלק זה כולל בתוכו פרויקטים עירוניים רבים ורחובות צפופים. לאחריו בא האזור החדש, המכונה לעיתים "ויליאמסבורג החדשה", מרחוב ואלאבאוט עד רחוב לאפייט. אזור זה היה מלא עד לשנת 2000 במפעלי תעשייה, ובשנים האחרונות עברו ממנו רוב המפעלים והאזור הפך לאזור מגורים.


מתחים אתניים ובין תרבותיים

המתח של אמצע המאה בין הקהילות היהודיות האורתודוכסיות והמודרניות בוויליאמסבורג הוצג ברומנים של חיים פוטוק "המיועד" (1967), "ההבטחה" ו"שמי אשר לב". נקודת מבט נשית עכשווית אחת על החיים בקהילת סאטמר בוויליאמסבורג מוצעת בספרה האוטוביוגרפי של דבורה פלדמן "לא שגרתי: הדחייה השערורייתית של שורשי החסידות שלי".

פולמוס העירוב

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – פולמוס העירוב בברוקלין

בעיר קיים עירוב אך הודות להתנגדותם הנחרצת של חלק נרחב מרבני ותושבי העיר (רובם חסידי סאטמר) הוא נעשה ומתוחזק בחשאי.

שירות חירום

ויליאמסבורג מפטרת על ידי משטרת העיר ניו יורק (NYPD).

מחלקת הכבאות של העיר ניו יורק (FDNY) מפעילים ארבע תחנות כיבוי באש בוויליאמסבורג.

חינוך

חששות סביבתיים

אל פואנטה, קבוצת פיתוח קהילתית מקומית, כינתה את ויליאמסבורג "המקום הרעיל ביותר לחיות באמריקה" בסרט התיעודי "Toxic Brooklyn" שהופק על ידי סגן מגזין בשנת 2009. דיווחים על ידי ניו יורק פוסט על מקבצי סרטן נדירים אחרים בווילאמסבורג.

תוכנית משרפה בחצר חיל הים של ברוקלין

בשנת 1976 הציע ראש העיר אברהם בים לבנות משרפה ותחנת כוח משולבת ב"חצר חיל הים של ברוקלין" הסמוך. הפרויקט הביא התנגדות קהילתית רבה מצד התושבים היהודים הלטינים ולהבדיל החסידים בדרום ויליאמסבורג, שנמצאת בסמוך לאתר המשרפה המוצעת. על אף שמועצת הערכת העיר ניו יורק מסרה בצמצום את אישורו למשרפה בשנת 1984, המדינה סירבה לתת היתר להקמת המפעל במשך מספר שנים, תוך שהיא מציינת שלעיר אין תוכנית מיחזור. השרפה המוצעת הייתה נושא מרכזי בבחירות לראשות העיר 1989, מכיוון שהתושבים היהודיים החסידיים בוויליאמסבורג שהתנגדו למשרפה היו גם בעלי כוח פוליטי. דייוויד דינקינס, שבסופו של דבר זכה בבחירות לראשות העיר 1989, התמודד על עמדתו כי יש להמתין את תוכנית המשרפה של חיל הים בברוקלין. המדינה דחתה היתר לבניית המשרפה בשנת 1989 וקבעה כי לעיר אין שום תוכנית להפחתת פליטות אפר מהמפעל.

התוכנית הושמה במשך מספר שנים, ובשנת 1995 הגישו חברי הקהילה תביעה לחסימת בניית המשרפה. בחקירה נוספת באתר המוצרי של המשרפה נמצאה כימיקלים רעילים שהיו ברמות כה גבוהות שהאתר התאפשר לניקוי הסביבה של "סופרפונד". בשנה שלאחר מכן הפילה העיר תוכניות להקמת המשרפה בסך הכל.

תושבים בולטים

(הרשימה כוללת גם אלו שכבר נפטרו ושעברו לגור במקומות אחרים)

אישי ציבור

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "A 'Plague of Artists' Is a Battle Cry for Brooklyn Hasidim". The New York Times. 17 בפברואר 2004. נבדק ב-5 באוקטובר 2011. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה האנגלית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0