יחסי האיטי–ספרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי האיטיספרד
האיטיהאיטי ספרדספרד
Haiti_Spain_Locator.png
האיטי ספרד
שטחקילומטר רבוע)
27,750 505,370
אוכלוסייה
11,831,307 47,484,761
תמ"ג (במיליוני דולרים)
20,254 1,397,509
תמ"ג לנפש (בדולרים)
1,712 29,431
משטר
דמוקרטיה נשיאותית מונרכיה חוקתית

יחסי האיטי–ספרד הם היחסים הדו-צדדיים והדיפלומטיים בין האיטי וספרד.

יחסים היסטוריים

ב-17 בדצמבר 1492 הגיע כריסטופר קולומבוס להיספניולה (האי עליו שוכנת האיטי), חלק ממה שנקרא לימים האנטילים הגדולים, והאי הפך לחלק מהאימפריה הספרדית. לפני הגעתם של הספרדים, התגוררו בו הקבוצות האתניות של ארוואק, קאריב וטאינו. בראשית המאה ה-17, עקב התנופה בסחר הבלתי-פורמלי של המתיישבים הקריאוליים של האי, ושפגעה במונופול שהוחזק על ידי השלטון הקולוניאלי, הורה המושל הספרדי אנטוניו דה אוסוריו בין השנים 16051606 לרוקן את האוכלוסייה מחלק המרכזי והמערבי של האי על מנת לעצור את הנוהג הזה. עם הזמן הבוקאנירים, גברים שחיו על ציד בקר וחזירים חומים, סחר בפרוות וגידול טבק, התיישבו באזורים הלא מאוכלסים בחלק המערבי, כמו גם שודדי ים, כולם ממוצא צרפתי. תחילה הם כבשו את האי איל דה לה טורטי (אנ') ובהמשך היישובים אלה קבעו כי החלק המערבי של האי נתבע על ידי צרפת. בשנת 1697 ויתרה ספרד על חלק זה של האי לצרפת במסגרת הסכם רייסווייק, ובכך הוקמה המושבה הצרפתית סן-דומנג.

יחסים דיפלומטיים

היחסים הדו-צדדיים בין ספרד להאיטי טובים מאוד והתנהלו לאורך המאה ה-20. האיטי הכירה בממשלתו של הגנרל פרנקו ב-1 באפריל 1939. בדצמבר 1946, כמו כמעט כל המדינות שקיימו יחסים עם ספרד, היא החזירה את שגרירה ממדריד בהתאם להחלטת האומות המאוחדות מ-13 בדצמבר 1946. עם זאת, ב-6 באוקטובר 1949, למרות ההמלצה שעדיין הייתה בתוקף, החזירה הרפובליקה של האיטי את נציגותה הדיפלומטית בספרד. בשנת 1951 הקימה ספרד את שגרירותה בהאיטי, ומאז התקיימו יחסים דו-צדדיים הדוקים בין שתי המדינות.[1]

יחסים כלכליים

בשנים האחרונות, בעידוד חוזים שהציעה ממשלת האיטי עם קרנות בינלאומיות, הגיעו כמה חברות הנדסה, בנייה ואדריכלות ספרדיות להאיטי. שלוש רשתות מלונות ספרדיות פיתחו גם פרויקטים בקנה מידה קטן כקשר הראשון עם תחום התיירות בהאיטי.

אף על פי שאין למדינה שוק פנימי מפותח (10 מיליון תושבים מתוכם 80% חיים מתחת לקו העוני) האיטי מוצגת כפלטפורמה לייצוא למדינות אחרות באזור, כולל ארצות הברית, ובמיוחד למוצרי טקסטיל. יבוא מוצרי בנייה הוא תחום נוסף שעשוי להיות אטרקטיבי עבור היצואנים הספרדים.[2]

שיתוף פעולה

שיתוף הפעולה הספרדי התחזק לאחר רעידת האדמה של 2010 והגיע לנתון של 346 מיליון אירו בשנים הבאות. כפי שסוכם עם ממשלת האיטי, תחומי הפעולה העדיפים הם: מים ותברואה, חינוך, מגזר הייצור ופיתוח כפרי ומלחמה ברעב. ביחס לסדרי העדיפויות הגאוגרפיים, שיתוף הפעולה הספרדי ממקד את התערבויותיו באזור המערבי (הכולל את פורט או פרינס), מרכז ודרום מזרח.[3]

ביקורים רשמיים

בין השנים 20082012 כמה רשויות ספרדיות ערכו ביקורים בהאיטי. ביניהם ראוי להזכיר את ביקוריהם של סופיה, מלכת ספרד, בשנת 2009 ובאוקטובר 2011, סגנית ראש הממשלה מריה טרסה פרנאנדס דה לה וגה (אנ') בשנת 2009 ובשנת 2010, של שר החוץ ושיתוף הפעולה מיגל מורטינוס ב-2008 ושל שרת ההגנה כרמה צ'אקון בשנת 2010. נערכו כמה ביקורים של מזכירי המדינה לשיתוף פעולה עם אמריקה הלטינית, שיתוף פעולה בינלאומי ומדיניות הגנה. לבסוף, הביקור שערך מנהל ה-AECID במאי 2012 וביקורו של מזכיר המדינה לשיתוף פעולה בינלאומי ובאמריקה הלטינית, חסוס גרסיה.

מצד האיטי, הנשיא מישל מרטלי ביקר פעמיים בספרד כראש המדינה. הביקור הראשון נערך ביולי 2011 והשני בנובמבר 2012, כאשר השתתף בפסגה האיברית-אמריקאית בקדיס, בה השתתפה האיטי לראשונה כמשקיפה. בתחילת 2014 ביקרה שרת התיירות סטפני בלמיר וילדרואן (אנ') בספרד במסגרת יריד התיירות FITUR 2014 כדי לקדם את האיטי כיעד תיירותי.[4]

נציגויות דיפלומטיות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יחסי האיטי–ספרד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Ficha de Haití Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Diplomatic relations.
  2. ^ Ficha de Haití Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Economic relations.
  3. ^ Ficha de Haití Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Cooperations.
  4. ^ Ficha de Haití Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Relations of visits in both directions (last ten years).
  5. ^ [1] Embajada de Haití en Madrid
  6. ^ [2] Lista de consulados extranjeros en España
  7. ^ Ficha de Haití Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Data of the Spanish Representation in Haiti.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0