יחסי סוריה–ספרד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי סוריהספרד
סוריהסוריה ספרדספרד
Spain Syria Locator.png
סוריה ספרד
שטחקילומטר רבוע)
187,437 505,370
אוכלוסייה
24,051,936 47,484,761
תמ"ג (במיליוני דולרים)
11,159 1,397,509
תמ"ג לנפש (בדולרים)
464 29,431
משטר
רפובליקה מונרכיה חוקתית

יחסי סוריה–ספרד הם היחסים הדו-צדדיים והדיפלומטיים בין סוריה וספרד.

יחסים דיפלומטיים

מאז תחילת ההפגנות בסוריה, היחסים ההיספאניים-סוריים שהיו עד אז מצוינים סבלו מהידרדרות ניכרת כתוצאה מהדיכוי האכזרי שהפעיל המשטר לנוכח מחאות אזרחים שהתרחשו מאז סוף מרץ 2011. העמדה הספרדית ביחס לסוריה היא חלק מתגובת האיחוד האירופי לאירועים אלה, הכוללים הטלת סוגים שונים של סנקציות על המשטר ומנהיגיו.

ב-7 בפברואר 2012, ספרד הזעיקה את שגרירה בדמשק להתייעצויות, ועד עתה (2020) טרם חזר. ב-6 במרץ הכריז שר החוץ והשיתוף הספרדי על השעיית פעילות שגרירות ספרד בדמשק.

ב-30 במאי 2012 הכריזה ספרד על שגריר סוריה במדריד וכמה דיפלומטים סורים אחרים כאישים בלתי רצויים. סוריה, לעומת זאת, הכריזה ב-6 ביוני 2012 על שגריר ספרד בדמשק (שכבר שהה במדריד) ולדיפלומט הבכיר, מבין השניים שנותרו בדמשק כאישים בלתי רצויים.

נכון לעכשיו, דיפלומט ספרדי יחיד נותר מוסמך כנציג הדיפלומטי לפני ממשלת סוריה, למרות שנאלץ, בשנת 2013, לעזוב את דמשק ולעבור זמנית לביירות בגלל מצב של חוסר ביטחון בתוך סוריה. עם זאת, כאשר המצב הביטחוני מאפשר זאת, הוא עורך נסיעות קצרות לסוריה בכדי לענות על צורכיהם של אזרחי ספרד שהחליטו שלא לעזוב את הארץ (למרות האזהרות הרבות שהוציאה השגרירות על כך) ולבדוק את מצב בנייני המדינה ונכסים בבירת סוריה.[1]

יחסים כלכליים

היחסים הכלכליים בין ספרד לסוריה היו דיסקרטיים. לפנורמה הכללית הזו יוצאים מן הכלל האינטרס של חברות מסוימות בתחום האנרגיה הספרדית להשתתף בתחרויות בינלאומיות לפרויקטים גדולים של תשתיות.

המכשול העיקרי לנוכחות חברות ספרדיות בסוריה הוא, באופן מסורתי, הרשת הביורוקרטית הבלתי חדירה. למרות זאת, בסוף שנת 2010 זכו במכרזים גם Gamesa (בניית חוות רוח), פיקוח SOCOIN על הקמת מפעל מחזור משולב, כמו גם MAKIBER (הרחבת בית החולים אל-אסד). עם זאת, חלק מהפרויקטים הללו כמו GAMESA ו-SOCOIN ננטשו בגלל חוסר האבטחה במדינה מאז אמצע 2011.[2]

שיתוף פעולה

עד מאי 2011 תוכניות AECID תואמו עם תוכניות שפותחו על ידי הנציבות האירופית ועם תוכנית החומש XI −2011 / 2015– שאומצה על ידי הרשויות הסוריות.

כמו כן, הפעולות מתואמות עם ארגון הבריאות העולמי וארגון האו"ם, אם כי עד להפסקת הפעילות, שיתוף הפעולה הספרדי מיקד את מאמציו בחיזוק המנגנונים הדו-צדדיים על חשבון הסיוע הרב-צדדי.

במאי 2011, ובשל תגובת המשטר הסורי למרידות שהחלו במרץ אותה שנה, הוקפאו תוכניות שיתוף פעולה דו-צדדיות בהתאם להחלטה שקיבל האיחוד באותה הדרך.

מאז יושמו רק תוכניות שפותחו עם חברה אזרחית וארגונים רב-צדדיים. הפסקת הפעילות משפיעה הן על התוכניות התומכות בתוכנית הסיעוד הארצית והן על התמיכה בתהליך הביזור באזור צפון מזרח.

במהלך 2011, שלושת ההסכמים שנחתמו על ידי AECID ושלושה ארגונים לא ממשלתיים ספרדיים (הקרן לקידום חברתי של תרבות, הצלה ופעולה נגד רעב) בחינוך, סיוע לנכים, מגדר וחקלאות, אם כי במקרים מסוימים הפעילות פותחה לאט יותר מהצפוי בגלל המצב במדינה. השלב השני של פרויקט השיפור בניהול פסולת בבית חולים בתיאום עמותת ה-NGO AIDA לא היה ניתן לביצוע מאז אפריל 2011.

המענקים היחידים שהועברו בשנת 2011 תאמו להצעות הקרן לקידום תרבות חברתי (FPSC) והצלה לעבודה עם פליטים עיראקים ופלסטינים עקורים בסוריה. ארגונים לא ממשלתיים ספרדיים עם נוכחות במדינה בשנת 2011 (FPSC, הצלה, פעולה נגד רעב ו-AIDA) הוציאו את אנשי הצוות הפעיל שלהם מהמדינה. הסיוע הכולל באמצעות ארגונים לא ממשלתיים הסתכם בכ-300,000 אירו.

בפברואר 2012 תרם משרד הפעולה ההומניטרית של AECID‏ 300,000 אירו לוועד הבינלאומי של הצלב האדום לתמיכה בפעולות שמטרתן לסייע לאוכלוסייה הסורית שנפגעה מהאירועים במדינה.

במהלך 2013 נתנה ספרד סיוע נרחב בכדי להקל על מצב הפליטים במדינות הגובלות השונות באמצעות סוכנויות האו"ם והוועד הבינלאומי של הצלב האדום. אותה התחייבות נשמרה לשנת 2014 בה הוענקו 5.5 מיליון אירו למטרה זו.[1]

נציגויות דיפלומטיות

  • סוריה מחזיקה בספרד שגרירות במדריד.[3]
  • ספרד מחזיקה בסוריה שגרירות בדמשק.[4]

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Ficha de Siria Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Diplomatic relations.
  2. ^ Ficha de Siria Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Economic relations.
  3. ^ [1] Embajada de Siria en Madrid.
  4. ^ Ficha de Siria Office of Diplomatic Information. Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. Section: Representation Data.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0