יצחק ויץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצחק ויץ
Isaac P. Witz
לידה וינה, אוסטריה אוסטריהאוסטריה
ענף מדעי אימונולוגיה, חקר הסרטן
מקום מגורים ישראל
עיסוק אימונולוג וחוקר סרטן
מנחה לדוקטורט ג'ק גרוס
פרסים והוקרה דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת וינה (2018)
https://www.witzlab.com/
תרומות עיקריות
חלוץ בחקר המיקרו-סביבה הסרטנית

יצחק פטר (איציק) וִיץ (נולד ב-7 בנובמבר 1934) הוא אימונולוג וחוקר סרטן ישראלי, פרופסור אמריטוס בבית הספר שמוניס למחקר ביו-רפואי וחקר הסרטן באוניברסיטת תל אביב. לשעבר סגן נשיא האוניברסיטה למחקר ופיתוח ודקאן הפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס. וייז.

ביוגרפיה

יצחק ויץ נולד בווינה, אוסטריה.

בספטמבר 1939, עם פרוץ מלחמת העולם השנייה וכשנה וחצי לאחר האנשלוס, עלה ויץ לארץ ישראל המנדטורית יחד עם משפחתו, והשתקעו בשכונת כרם אברהם בירושלים.

את לימודיו היסודיים עשה בבית הספר תחכמוני, ואת לימודיו התיכוניים בתיכון בית הכרם (לימים התיכון ליד האוניברסיטה).

בשנת 1952 התגייס ויץ לצה"ל ושירת כקצין בחיל השריון. את שירות המילואים ביצע בחיל הרפואה.

את לימודיו באוניברסיטה העברית עשה במסלול ישיר לתואר שני במיקרוביולוגיה, ביוכימיה ופרזיטולוגיה והשלים אותו בשנת 1959. המשיך ללימודי תואר שלישי באימונולוגיה ובחקר הסרטן, בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

בשנת 1965 הגיש ויץ את עבודת הדוקטורט, ומיד לאחר מכן יצא לארצות הברית. הוא שהה משך כשלוש שנים כעמית בתר-דוקטורי ב-Roswell Park Memorial Institute בבאפלו, ניו יורק.

בשנת 1968 שב לישראל, הצטרף כמרצה לאימונולוגיה באוניברסיטת תל אביב וכן מונה לראש המחלקה למיקרוביולוגיה. עם הצטרפותו זו, זכה למענק בגובה 125 אלף לירות ישראליות לצורך מחקר אימונולוגי בחולי סכיזופרניה.[1]

לאחר כשנה קודם לדרגת מרצה בכיר, ובשנת 1972 לדרגת פרופסור חבר. באותה שנה הוביל את העברת המחלקה למיקרוביולוגיה מהקמפוס האוניברסיטאי באבו כביר, אל הקמפוס ברמת אביב. בשנת 1975 הועלה לדרגת ויץ לפרופסור מן המניין.

בשנת 1979 נבחר לדקאן הפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, וכן ייסד את המרכז לחקר הביולוגיה של הסרטן ועמד בראשו. בשני תפקידים אלה, כיהן עד לשנת 1984, אז מונה לסגן נשיא אוניברסיטת תל אביב למחקר ופיתוח וליושב ראש "רמות", חברת מסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה. בתפקידים אלה כיהן כשלוש שנים. בשנות ה-80 וה-90 כיהן בתפקידים שונים בחבר הנאמנים של האוניברסיטה.

ויץ מלא תפקידים שונים הן בישראל והן בפורומים בינלאומיים. בישראל כיהן כנשיא האגודה לאימונולוגיה (בשנים 19861989), וכנשיא מייסד של האגודה הישראלית לחקר הסרטן (בשנים 20082011) וכן כיהן בוועדות לאומיות לשיתוף פעולה מדעי בין ישראל לגרמניה ובין ישראל לצרפת.

בשנת 2003 יצא ויץ לגמלאות, מאז ועד היום (2021) הוא עומד בראש קבוצת מחקר פעילה. עם תלמידיו לאורך השנים נמנים הפרופסורים עדית בן-ברוך ויונה קיסרי מאוניברסיטת תל אביב.

מחקר

יצחק ויץ הוא חוקר הסרטן הוותיק ביותר באוניברסיטת תל אביב. ברבות השנים פרסם מעל 220 מאמרים בכתבי עת מדעיים מובילים, ערך 11 ספרים וכתב פרקים רבים נוספים. הוא חבר בשורה של אגודות וחברות מדעיות בתחומי האימונולוגיה וחקר הסרטן, וכן שימש חוקר אורח באוניברסיטאות בארצות הברית, ובאוסטריה. בשוודיה כהן כפרופסור אורח במכון קרולינסקה. היה עורכם של כתבי עת אחדים העוסקים אף הם בחקר הסרטן.

בראשית שנותיו כחוקר, הוביל צוות שהצליח להבין מדוע חולי סרטן אינם דוחים את הגידולים הסרטניים שאותם הם נושאים.[2]

בהמשך היה לחלוץ חקר המיקרו-סביבה הסרטנית (Microenvironment) ופיתח תחום זה. הוא כיהן במשך למעלה מעשור כנשיא המייסד של החברה הבינלאומית למיקרו-סביבת הסרטן. במסגרת תפקיד זה ארגן 7 כנסים בינלאומיים: בבית גבריאל (1995), בווינה (2002), בפראג (2004) בפירנצה (2007), בוורסאי (2009), בסוג'ואו (2012) ובתל אביב (2015). כנסים אלה התמקדו בחקר המיקרו-סביבה הסרטנית.

תרומתו המדעית העיקרית של ויץ הייתה בכך שזיהה לראשונה כי המיקרו-סביבה התאית והמולקולרית מהווה נקודת מפתח ביצירתם של גידולים סרטניים וגרורות.

בעת הנוכחית חוקרת מעבדתו של ויץ את המנגנונים התאיים והמולקולריים של גרורות סרטניות, המהוות את הגורם הקטלני ביותר במחלת הסרטן, במטרה לפתח דרכי טיפול חדשות. הוא עוסק בלמידת האינטראקציות בין תאי הסרטן לבין המיקרו-סביבה המקיפה אותם, ואשר משפיעות על התפתחות הגידול והיווצרות גרורות. יחסי הגומלין הדו-כיווניים בין הגידול לבין המיקרו-סביבה שלו, מתבטאים בין היתר ביכולת של כל אחד מהם להשפיע על התבטאות הגנים של האחר ולווסתה, ומהווים מרכיב קריטי ב"צומת קבלת ההחלטות" של התאים הסרטניים לקראת התפתחותה או אי-התפתחותה של גרורה.

פרסים והוקרה

  • פרס גורביץ מטעם האוניברסיטה העברית (1960)
  • עמית אנה פרנק בווילז'ואיף, צרפת (1961)
  • עמית אלינור רוזוולט לחקר הסרטן (1974)
  • מופקדד הקתדרה לאימונוביולוגיה על שם דייוויד פורמן (1980–2003)
  • מלגת פוגרטי מטעם המכונים הלאומיים לבריאות בארצות הברית (1990)
  • חבר נבחר של האקדמיה העולמית לאמנות ומדע (1996)
  • פרס ז'קלין סרוסי לחקר הסרטן (2003)
  • פרס מפעל חיים לתרומות מדעיות מטעם המכון לווירולוגיה הומנית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד (2008)
  • הרצאה לזכר אוטו הרץ בחקר הסרטן, אוניברסיטת תל אביב (2014)
  • סימפוזיון לרגל הגיעו לגבורות (2014)[3]
  • דוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת וינה (2018)[4]
  • ההרצאה השנתית על שם מרלן וסטיוארט גרינבאום, המכון לווירולוגיה הומנית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד (2019)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מענק של 125 אלף ל"י מארה"ב לד"ר ויץ מאוניברסיטת תל אביב, באתר על המשמר, ‏13 בדצמבר 1968
  2. ^ אברהם פלג, חוקרים ישראליים פתרו תעלומה: מדוע הגוף לא דוחה סרטן, באתר מעריב, ‏21 באפריל 1971
  3. ^ Scientific Symposium in Honor of Prof. Isaac P. Witz, אוניברסיטת תל אביב, ‏13 בנובמבר 2014
  4. ^ Isaac P. Witz, Prof., Ph.D., Universität Wien
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0