לדלג לתוכן

ירקות שורש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
שורשי גזר בצורות ובצבעים שונים

ירקות שורש הם החלקים של הצמח הגדלים מתחת לאדמה, ומשמשים כמזון לאכילה ידי בני אדם או בעלי חיים. המונח כולל גם שורשים אמיתיים כמו שורשי דגל ופקעות שורש, וגם חלקים שאינם שורשים, כגון בצל, קני שורש וגבעולים. ירקות אלו נפוצים במטבח ובחקלאות, ומשמשים מקור חשוב למזון.[1]

ירקות שורש מהווים חלק חשוב בתזונה מאוזנת, בזכות הערכים התזונתיים המגוונים שלהם. הם לרוב עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים המגיעים מהאדמה. נוסף על כך, הם מתאפיינים במדד גליקמי נמוך שמסייע בשמירה על יציבות רמת הסוכר בדם.[2]

מאפיינים

ירקות שורש הם בדרך כלל איברים לאגירת אנרגיה המכילים פחמימות כגון עמילנים וסוכרים.[3]

שימושים

שילוב של ירקות שורש בתפריט היומי יכול לסייע בתוספת רכיבים תזונתיים בריאים ולצורך העשרת התפריט היומי ברכיבים חיוניים. ירקות אלו מספקים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים ויכולים גם לסייע בהפחתת סיכון למחלות כרוניות.[2]

אפשר לאכול ירקות שורש גם טריים וגם מבושלים, אבל בישול עלול להפחית את תכולת ויטמין C בהם. בנוסף, במהלך הבישול הם מתכווצים ומאבדים נוזלים, ולכן אנשים יכולים לאכול כמות גדולה מבלי לשים לב. בגלל תכולת הסיבים הגבוהה שלהם, אכילה מרובה עלולה לגרום לתחושת נפיחות וגזים.[4]

ירקות שורש רבים נשמרים היטב במרתפים ייעודיים כך שהם טובים לשימוש מספר חודשים. זוהי דרך אחת לאחסן מזון לשימוש זמן ממושך יחסית לאחר האסיף, דבר שחשוב במיוחד באזורים של קווי רוחב שאינם טרופיים, שבהם בעונת החורף לרוב לא מתבצע כלל קציר או שמתבצע באופן מועט. יש כיום שיטות שונות להארכת עונת הקציר שיכולות לגרום לכך שאיסוף יבולים יתבצע גם במהלך עונות החורף, בעיקר באמצעות חממות.

ירקות שורש עמילניים הם בעלי חשיבות כלכלית מיוחדת כמזון שהוא מוצר יסוד במיוחד באזורים טרופיים. הם מאפילים על דגנים במרכז ומערב אפריקה וגם באוקיאניה, באזורים אלה משתמשים בירקות שורש כמות שהם או שמשתמשים בהם מעוכים להכנת מאכלים שונים.

רשימה של ירקות שורש

הרשימה הבאה מסווגת ירקות שורש לפי האנטומיה של שורשיהם.

פקעות גבעול מעובד

פקעות טארו
שורשי ג'ינג'ר
פקעות יאם

שורש אמיתי

לפת
שורשי פקעת קסאווה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ירקות שורש בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. López Camelo, Andrés F. (2004). Manual for the Preparation and Sale of Fruits and Vegetables. Food and Agriculture Organization of the United Nations. p. 6. ISBN 92-5-104991-2. נבדק ב-2009-07-31. However, in the case of potatoes (Figure 10), sweet potatoes, and other root vegetables, readiness for harvest is based on the percentage of a specific size. Potatoes are technically not roots, and sweet potatoes are a type of root called tuberous roots.
  2. ^ 2.0 2.1 נאוה סילוורה, ‏לגלות את השורשים • 12 ירקות שורש שיחוללו פלאים בבריאות שלכם, באתר ישראל היום, 27 בנובמבר 2024
  3. Hervé Vanderschuren, Javier Agusti, Storage roots, Current Biology 32, 2022-06-20, עמ' R607–R609 doi: 10.1016/j.cub.2022.03.034
  4. מיכל הלפרין, ‏מיוחד לחורף: כל היתרונות באכילת ירקות שורש, באתר ‏מאקו‏‏, ‏17 בפברואר 2025‏

ירקות שורש41943249Q20136