כבש המושק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכבש המושק
Ovibos moschatus qtl3.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
תת־סדרה: מעלי גירה
משפחה: פריים
תת־משפחה: יעלים
שבט: כבשי שור
סוג: כבש המושק
מין: כבש המושק
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Ovibos moschatus
תחום תפוצה
Muskox.png

כבש המושק (שם מדעי: Ovibos moschatus), הנקרא גם "Musk-Ox" ו"כבש-השור" הוא מין יחיד בסוגו, מתת-משפחת היעלים, במשפחת הפריים.

כבש המושק נחשב כצורה בין צאן לבקר. אורכו 250 סנטימטר וגובהו 140 סנטימטר, משקלו יכול לעלות על 400 קילוגרם. גופו של כבש המושק מסורבל, רגליו קצרות, עבות וחזקות צווארו קצר ועיניו ואזניו קטנות. לכבש המושק פרווה בעלת שערות צפופות וארוכות ביותר, ותחתיה צמר רך הנושר בקיץ. צבעו של כבש המושק חום-כהה עד שחור, על גבו כתם בהיר, אפו, בטנו, חזהו וחלק זנבו העליון שחורים, רגליו ותחתית זנבו לבנים. קרניו אפורות; חלקן העליון רחב ומחוספס, חלקן התחתון המתעקל כלפי חוץ חלק. אורכן מגיע ל-70 ס"מ אצל הזכרים. לזכר בלוטות מתחת לעיניים המפיצות ריח מושק חזק. הכבש מגרד לעיתים את הבלוטות על ידי רגליו הקדמיות או חפצים אחרים, דבר הגורם להפצת הריח.

כבש המושק מותאם לחיים באזורים קרים וקשים. חרף ממדיו וצורת גופו הוא רץ וקופץ היטב על הסלעים באזורי מחייתו. הוא חי בעדרים בני 20–30 פרטים ולרוב אינו תוקפני, אך מתגונן היטב מפני טורפים. על הצאצאים מגן העדר כולו על ידי שהבוגרים מקיפים את הצעירים במעגל צפוף. ההזדווגות חלה בסוף הקיץ, ההריון נמשך כתשעה חודשים ובהמלטה ולד אחד.

בשרו הטעים של כבש המושק, חלבו המשובח וצמרו המבוקש, הפכו אותו למטרה מבוקשת על ידי ציידים.

תפוצתו של כבש המושק משתרעת על-פני גרינלנד, צפון קנדה ואלסקה. בעת העתיקה היה כבש המושק נפוץ באסיה, אירופה ואמריקה. בתקופות מאוחרות יותר, התמעט כבש המושק עקב ציד בלתי מבוקר, והיה על סף כיליון, אך בימינו מתאוששת אוכלוסייתו ואף הוקמו גרעיני רבייה ברוסיה ובסקנדינביה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כבש המושק בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0