כבש כחול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןכבש כחול
כבש כחול מצוי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: פריים
תת־משפחה: יעלים
סוג: כבש כחול
מינים
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Pseudois

כבש כחול (שם מדעי: Pseudois), הוא סוג של כבש בר מתת-משפחת היעלים הכולל שני מינים החיים במרכז אסיה. עד 1978 נחשב כסוג ומין יחיד. בניגוד לשמו, הוא מהווה סוג נפרד ואינו קשור כלל לסוג כבש, ולמעשה מזכיר מאד במבנה גופו מינים של יעל. כינויו הנפוץ בא לו על שם הברק הכחלחל-כסוף של פרוותו.

שמו המדעי נגזר מקיצור של מילים לטיניות כדלהלן: "Pseuds" = שווא, "ovis" = כבש; צירוף של שתי המילים פירושו כבש שווא (או כבש מזויף), ומתייחס לכך שחוסר הזקן וקרניו המקושתות נותנות לו מראה של כבש, ואילו חסרון בלוטות הריח בעיניו ופרוותו וזנבו הקצרים מזכירים יותר את העיזים.

מאפיינים

מיני הכבש הכחול חיים באזורים הררים טרשיים ומחוספסים בגבהים של 6,500-2,600 מטר מעל פני הים, ובזווית אנכית של 80-50 מעלות. הם טפסנים מעולים, ומקפצים בזריזות במדרונות, צוקים, ורכסים תלולים. פעילותם היא בעיקר בשעות היום, כשאת מרבית הזמן הם מחלקים בין אכילה למנוחה. בשעת מנוחה הם נוהגים לחפור בפרסותיהם גומא בקרקע. הם חיים בזוגות או בקבוצות של 20-8 פרטים. תזונתם כוללת עשבים, עשבי תיבול וצמחים טרשיים נוספים.

קרבות בין זכרים זהים לאלו של היעלים, וכן הנקבות והגדיים מזכירים מאד עיזי בר. הזכרים נבדלים מהנקבות בעיקר בקרניים מקושתות שעבות מאד בבסיסם, וכיוון צמיחתם הוא לאחור ולא קדימה כאצל שאר כבשי הבר. הנקבות מתאפיינות בקרניים קצרות ודקות המקושתות במעט. גופם צווארם וראשם, קצרים ועבים. הרגליים הקצרות שלהם, ארוכות יותר בחלק האחורי ומשוות להם מראה כפוף. פרוותם קצרה בכל העונות, ועבה יותר בחורף. צבע הפרווה של מינים אלו הוא כחלחל, כאשר יש סימונים שחורים במותניים, בחוטם, ברגליים, ובתחתית הצוואר. שפתותיהם וגחונם לבנים, ובמרכז עכוזם הבהיר בולט זנב שחור וקצר.

הטורפים של מינים אלה הם נמרים, נמרי שלג, דהולים, זאבים, בעוד שעופות דורסים מהווים איום לגדיים.

מינים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כבש כחול בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0