כוסמין
כוסמין | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | חד פסיגיים |
סדרה: | דגנאים |
משפחה: | דגניים |
סוג: | חיטה |
מין: | חיטת הכוסמין |
שם מדעי | |
Triticum spelta |
כֻּסְמִין או חיטת הכוסמין (שם מדעי: Triticum spelta) היא מין הקסאפלואידי של חיטה, ששימש כמזון בסיסי בחלקים של המזרח התיכון ואירופה מתקופת הברונזה עד ימי הביניים, עד שפינה את מקומו לחיטת הלחם (Triticum aestivum), שאותה קל יותר לגדל ולעבד. אחוז החלבון (גלוטן) בכוסמין גבוה מבחיטת הלחם אך ריכוז הגלוטנין נמוך יותר[1], אחוז הסיבים התזונתיים נמוך מבחיטת הלחם, ואחוז הוויטמינים דומה, אם כי בוויטמינים שונים. [2]
בהלכה הכוסמין נמנה עם חמשת מיני דגן, שלהם דינים מיוחדים. לדעת החוקרים יתכן שהכוסמין שבהלכה אינו המין הקרוי בשם זה כיום (אשר לא היה מוכר בארץ ישראל בעת העתיקה), אלא כנראה חיטת אמר (Triticum dicoccum) המכונה גם אם החיטה, מין טטראפלואידי שהיה בשימוש בארץ ישראל עוד לפני תקופת בית ראשון. צמחי בר של זן קדום זה התגלו על ידי אהרון אהרונסון באזור ראש פינה בתחילת המאה ה-20 כחלק ממחקרו הבוטני, באמצעותו קבע גם שהיא המין ממנו בויתה החיטה.
הכוסמין בלשון המשנה היא הכוסמת בלשון התורה והנביאים[3] וְהַחִטָּ֥ה וְהַכֻּסֶּ֖מֶת לֹ֣א נֻכּ֑וּ[4] וְשָׂ֨ם חִטָּ֤ה שׂוֹרָה֙ וּשְׂעֹרָ֣ה נִסְמָ֔ן וְכֻסֶּ֖מֶת גְּבֻלָתֽוֹ:[5]. אך אין לבלבל מין זה עם הכוסמת הקרויה כך בזמנינו (קאשע) שאינה מחמשת מיני דגן כלל[6].
ערך תזונתי
ערך תזונתי ל-100 גרם | |
מים | 11.02 ג' |
---|---|
קלוריות | 338 קק"ל |
חלבונים | 14.57 ג' |
פחמימות | 70.19 ג' |
שומן | 2.43 ג' |
ויטמינים | |
‑ ויטמין B1 | 0.364 מ"ג |
‑ ויטמין B2 | 0.113 מ"ג |
‑ ויטמין B3 | 0.364 מ"ג |
ברזל | 4.44 מ"ג |
סידן | 27 מ"ג |
אשלגן | 388 מ"ג |
נתרן | 8 מ"ג |
סיבים תזונתיים | 10.7 ג' |
מקור: משרד החקלאות האמריקני(הקישור אינו פעיל, 19.12.2020) |
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים- דורעם גונט, מקץ 6,000 שנה, באתר הארץ
הערות שוליים
- ^ Sabrina Geisslitz, C. Friedrich H. Longin, Katharina A. Scherf, Peter Koehler, Comparative Study on Gluten Protein Composition of Ancient (Einkorn, Emmer and Spelt) and Modern Wheat Species (Durum and Common Wheat), Foods 8, 2019-09-12 doi: 10.3390/foods8090409
- ^ Is Spelt More Nutritious Than Wheat?, Quick and Dirty Tips (באנגלית)
- ^ ירושלמי חלה פ"א ה"א
- ^ שמות ט' לב
- ^ ישעיהו פרק כח
- ^ קיימת השערה למקור השם כוסמת, עקב דמיון בשם הערבי (אלכרסנה) לכרשינים ולכוסמת ראה פירוש המשנה להרמב"ם, בשבת פ"א פירש כרשינין -אל-כרסנה. ותרגומו המקובל 'כוסמת'. כנראה כנראה מרס"ג שפירש בשמות ט' כסמת-אלכרסנה. אך ראה שם ושם במהדורת הרב קאפח שזו טעות.