כיכר המושבות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:דרך

פרמטרים [ רחובות מסתעפים ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

המושבות
שלט תיעוד היסטורי של הכיכר - 2008
שלט תיעוד היסטורי של הכיכר - 2008
מידע כללי
על שם המושבות היהודיות בארץ ישראל
מיקום
מדינה ישראל
ערים ראשיות תל אביב
קואורדינטות 32°03′38.3″N 34°46′26″E / 32.060639°N 34.77389°E / 32.060639; 34.77389
(למפת תל אביב רגילה)
Tel Aviv map-plain.png
 
כיכר המושבות
כיכר המושבות

כיכר המושבות היא כיכר עירונית בדרום תל אביב-יפו.

כיכר המושבות היא אחת הכיכרות הוותיקות בעיר המהווה צומת דרכים ורחובות מרכזיים אשר סביבם מסחר. היא נקראה על שם המושבות היהודיות בארץ ישראל, מפני שסביבה מוקמו קוי האוטובוסים שיצאו מתל אביב אליהן.

בכיכר נפגשים חמישה רחובות: רחוב אלנבי מצפון והמשכו כרחוב העלייה מדרום, דרך בגין ממזרח והמשכה כ"דרך יפו" במערב, ורחוב החשמל המוביל לשכונת רמת השרון וגן החשמל בצפון מזרח. הכיכר גובלת בשכונת פלורנטין, ובקרבתה נמצא שוק לוינסקי.

בסוף שנות השלושים נבנה בכיכר מעגל תנועה שכלל מזרקה ומדשאה. בסוף שנות החמישים שונו פני הכיכר, ובדומה לכיכר מגן-דוד, בוטל מעגל התנועה ונבנה מעבר תת-קרקעי להולכי רגל. המנהרה נבנתה בשל עומס התנועה הרב החוצה את הצומת בעורקי התחבורה הראשיים, אך ספגה ביקורת בטענה שאין בה צורך והיא בזבוז של כספי ציבור[1]. במאי 1965 נחנכו במנהרות דרגנועים[2].

לאחר תקופה ארוכה של הזנחה, שבמהלכה הייתה לאתר מקובל בקרב דרי רחוב, שופצה הכיכר (יחד עם כיכר מגן-דוד) ב-2007 והמעברים התת-קרקעיים נסגרו. השיפוץ בוצע על ידי החברה העירונית אחוזות החוף והסתיים בפברואר 2008 בעלות של 7 מיליון ש"ח. במהלך העבודות חודשו פניה של הכיכר, אולם מרבית הבניינים הסובבים אותה סובלים עדיין מהזנחה. במרכז הכיכר הוצב לוח מודעות בסגנון ישן, עליו תמונות ומידע על הכיכר של פעם ועל תל אביב בתקופת המנדט. סמוך לכיכר מתוכננת להיבנות תחנה תת-קרקעית של הקו האדום של הרכבת הקלה של מטרופולין תל אביב.

עיריית תל אביב הציבה שתי לוחיות זיכרון בכיכר המושבות:

  • מול הבית באלנבי 138 - לוחית זיכרון של אצ"ל לזכר פיצוץ משרדי העלייה של המנדט שהיו שם ב-12 בפברואר 1944.
  • בכיכר, במפגש הרחובות החשמל ואלנבי - לוחית זיכרון של לח"י ללוחם שלום צדוק שנפל בקרב עם משוריינים בריטיים במקום ב-9 בדצמבר 1947. בקרב זה נהרגה מאש הבריטיים גם הנערה ציפורה בסמני בת ה-14.

גלריה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


דרך בגין (תל אביב)

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0