מתחם קוטוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קוטוב מינאר והמונומנטים שלו, דלהי

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
Qutub minar.JPG
מדינה הודוהודו הודו
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1993, לפי קריטריונים 4
Qutbcomplex-he.svg

מתחם קוטוב (הינדי: कुतुब परिसर), הנקרא גם קוטאב, הוא ריכוז של מונומנטים ומבנים השוכן בדלהי שבהודו. תחילת הבנייה בו בוצעה על ידי קוטב אוד-דין אייבאק(אנ'), השליט הראשון של השושלת הממלוכית של דלהי, ונמשכה על ידי יורשו אילטוטמיש. המתחם הורחב על ידי השליטים הבאים של האזור.

להלן תיאור של חלק מהמבנים הבולטים במתחם:

  • מסגד קוואת-אול-אסלאם (עוצמת האסלאם), הידוע גם בכינוי מסגד קוטב או המסגד הגדול של דלהי, נבנה על ידי קוטב-אוד-דין אייבאק. בנייתו החלה בשלהי המאה ה-12 כאשר אייבאק פיקד על חיל המצב של מוחמד מגהורי, ששלט בדלהי. לפי כתובת בפרסית הנמצאת על השער המזרחי הפנימי, המסגד נבנה מחלקים שנלקחו מ-27 מקדשים ג'ייניים שנהרסו קודם לכן.
היה זה המסגד הראשון שנבנה בדלהי לאחר כיבוש הודו בידי המוסלמים, ואחת הדוגמאות המייצגות לסגנון האדריכלי של תקופת גורי. הרחבת המסגד נמשכה גם לאחר מותו של קוטב. אילטוטמיש, שירש אותו, הרחיב את קיר היכל התפילה המקורי בשלוש קשתות נוספות. בתקופתו של אילטוטמיש, האימפריה הממלוכית הייתה יציבה מבחינה שלטונית כך שהסולטאן יכול היה להחליף את המבנים ההינדואיסטיים במבנים אסלאמיים, דבר המסביר את ההבדלים הסגנוניים בין הקשתות של אילטוטמיש לאלה של קוטוב.
במהלך השנים נפגע המסגד, ומה שנותר ממנו כולל חלק מהקשתות המקוריות, מספר קישוטים ותבניות גאומטריות המופיעות על חלקי המבנה השונים.
  • קוטוב מינאר הוא אחד מצריחי המסגדים (מינרטים) הבנויים מלבנים הגבוהים ביותר בעולם, ואחת הדוגמאות המוכרות לאדריכלות ההינדו-אסלאמית. גובה המינרט הוא למעלה מ-72 מטרים, קוטר בסיסו במפלס התחתון הוא 14.3 מטרים, וקוטר הרצפה בקומה העליונה הוא 2.7 מטרים.
  • עמוד הברזל הוא אובייקט מטלורגי שנחקר רבות לאורך השנים. הוא מתנשא לגובה של כשבעה מטרים, ומשקלו למעלה משש טונות. העמוד הוקם על ידי השליט הגופטי צ'אנדראגופטה השני, שחי בין 375 ל-414. עמוד זה הוא השריד היחיד למקדש ג'ייניסי, שנהרס על ידי קוטב-אוד-דין אייבאק. מסביב לעמוד נבנתה גדר על מנת למנוע מתיירים להזיק לו, בשל מסורות הקושרות בין עמידה עם הגב אל העמוד לבין מזל.
  • קברו של אילטוטמיש שוכן בפינה הצפון-מערבית של מסגד קוואת-אול-אסלאם. מתחם הקבר מורכב מחדר מרובע שנבנה באמצעות אבן חול אדומה, והקבר עצמו ניצב על במה מוגבהת במרכז החדר. החלק התחתון של החדר מצופה בתחריטים אסלאמיים ובערבסקות. במרכז הקיר הפנימי המערבי נמצאת המחראב, המכוונת על העיר מכה. כיפת המבנה המרכזי קרסה בעבר, אך חזיתו המקושטת שרדה. המבנה הוקם בשנת 1235 בקירוב.
  • אלאי דרוואז הוא השער הדרומי והראשי של המתחם. הוא נבנה על ידי אלא-אוד-דין קהילג'י, הסולטאן הראשון של שושלת קהילג'י ששלטה על חלק גדול מתת היבשת ההודית בין 1290 ל-1320. לשער יש מבנה כיפתי וקשתות מחודדות, והוא מקושט בקישוטי אבן חול אדומה ושיש, מחיצות אבן וארונות תצוגה. השער הוא אחד המבנים החשובים שנבנו בתקופת סולטנות דלהי.
  • אלאי מינאר, השוכן בחלקו הצפוני של המתחם, הוא הבסיס של הצריח שהיה אמור להיות גבוה פי שניים מקוטוב מינאר. בנייתו החלה על ידי אלא אוד-דין קהילג'י, אך הוא מת לפני שהושלמה בנייתה של הקומה הראשונה, שהתנשאה לגובה של 24.5 מטרים. לאחר מותו נפסקו העבודות ולא התחדשו. תוכניתו של הסולטאן הייתה להגדיל את שטח המתחם פי ארבעה, ולהקים כניסות מפוארות בכל אחת הצדדים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מתחם קוטוב בוויקישיתוף



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0