נחל יגור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבט מקיבוץ יגור, מימין ערוץ נחל נחש משמאל ערוץ נחל יגור
נוף טבעי באזור שמורת נחל יגור

נַחַל יָגוּר או ואדי שומריה על שם שיחי השומר הגדלים באזור הוא נחל אכזב הזורם במורדות המזרחיים של הר הכרמל בחלק הכרמל הגבוה ועובר ב"פארק אשדות יגור" שהוא חלק מפארק הכרמל. הנחל זורם דרומית-מזרחית לנחל נחש לכוון עמק זבולון ונשפך לנחל קישון. בדרכו עובר הנחל בקיבוץ יגור. בדומה ליתר נחלי הכרמל הזורמים מזרחה לקו פרשת המים של ההר, הנחל קצר בעל גדות תלולות ובעל אופי קניוני. תחילתו של הנחל באזור עספיא. אורכו של הנחל כ-2 ק"מ.

חלקו העליון של הנחל מתון יחסית, ומקור מימיו במספר יובלים בתחומי עספיא, הגדול שבהם הוא היובל המזרחי המתחיל ב"עין אל בלד" מעיין בעספיא ומשם הוא יורד ועובר בסלעי קירטון עד הגעתו ל"דרך נוף הכרמל". מנקודה זו מתחיל חלקו התחתון שהוא בעל אופי קניוני. הנחל מתחתר בתוך סלע דולומיט קשה מ"תצורת יגור". הוא יוצר נקיק עמוק. בדרכו יורד הערוץ 400 מטר בעוברו מרחק של פחות מ-2 ק"מ. באפיק הנחל נוצרו עשרות מדרגות מפל שגובהן מגיע עד 7 מטר. לרגלי המדרגות נוצרו מכתשות האוגרות מי שטפונות. בדרכו לנחל הקישון נשפך אל הנחל יובלו נחל סבך. בנקודת המפגש בין נחל סבך ונחל יגור ישנם שני מפלים שגובהם בין 7-6 מטר.

סביב הנחל ובתוכו מספר שבילים, שמקשרים בין עספיא ליגור. הטיול בנחל מתאים למיטיבי לכת בלבד בשל הירידות התלולות[1].

ממצאים ארכאולוגים

בפתח היציאה של הנחל, ליד הגדר של קיבוץ יגור, קרוב מאד לבתי המגורים ישנה מערת קבורה חצובה בסלע הקירטון הרך, המערה התגלתה בשנת 1979 בעת ביצוע עבודות פיתוח במקום. על פי הממצאים הקרמיים וצורת המערה תוארכה מערת הקבורה לתקופת הברונזה הביניימית בין 2300 לפנה"ס ועד 2000 לפנה"ס.

צמחית הנחל

צמחיית הנחל היא חורש ים תיכוני סבוך היוצר מעין תקרה מעל האפיק. העצים הצומחים בנחל הם אלון מצוי, אלה ארצישראלית, מורן, קטלב, ער אציל, עוזרר, כליל החורש ועוד. בחלקו התחתון של הנחל צומחים עצי חרוב. בנחל צומחים מספר צמחים נדירים כגון בקעצור החורש שהנחל הוא אחד המקומות הבודדים בארץ ישראל בהם הוא צומח, שושן צחור, בוצין אופקי וכלורה חרוזה. על קירות הקניון בנחל צומחים שרכים וטחבים.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נחל יגור בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0