כביש 7212
כביש 7212, מבט מערבה לכיוון גבעת נשר | |
סיווג | כביש אזורי |
---|---|
ציר | כביש רוחב |
כינוי | הכביש הישן לאוניברסיטת חיפה |
אורך | 6 ק"מ |
נקודת התחלה | כביש 752 |
ערים ראשיות | נשר |
נקודת סיום | כביש 672 ליד האנטנה בקרבת גבעת ההגנה |

כביש 7212 הוא כביש נופי מתפתל על הר הכרמל אשר נסלל במקורו ב־1942 על ידי מפעל נשר למלט. כל הכביש נמצא בשטח השיפוט של העיר נשר. מהכביש יש תצפיות יפות לעמק זבולון, קריית טבעון, קריית אתא וכל מפרץ חיפה. הכביש מתחיל בעמק זבולון מכביש 752 מול אצטדיון נשר, מתמשך לאורך 6 ק"מ ומתחבר בקו פרשת המים לכביש 672 בקטע הכביש שבין אוניברסיטת חיפה וגבעת ההגנה.
היסטוריה
סלילת הכביש נעשתה ב־1942 על ידי מפעל המלט נשר, לצורך הגעה למחצבה ב"חרייבה"". המפעל השתמש מיום פתיחתו ב־1925 במחצבת האבן הסמוכה למפעל. פרוץ מלחמת העולם השנייה שינה את מצבו הכלכלי של המפעל. הצבא הבריטי נזקק לכמויות גדולות והולכות של מלט, ופעילות ייצור המלט חודשה. בעקבות הידלדלות מקורות אבן הסיד ממחצבת נשר ליד בית החרושת, החליטה הנהלת המפעל לפתוח את המחצבה ב"חרייבה", ולשם כך השלימה את רכישת השטח (שתוכנן להירכש כבר בשנת 1922). ב־18 בינואר 1942 החלה סלילת הכביש מהמפעל אל פסגת ההר. סלילת הכביש הסתיימה ב־19 בדצמבר 1942.[1]
הכביש יצא מתוך המחצבת נשר הישנה מול בית החרושת ופנה במעלה ההר בנתיב הנוכחי במקום בו היום נמצא הצומת עם רחוב הרקפות בשכונת גבעת נשר. קטע הכביש הסלול שהוביל מכביש 705, הכביש ההיסטורי הראשי מחיפה לעמק יזרעאל, נסלל בשלב מאוחר יותר עם הקמת שכונת גבעת נשר בשנת 1949.
בשנת 1997 שופץ הכביש על ידי מע"צ בעלות של 5.5 מיליון ש"ח. שיפוץ הכביש כולל הרחבת הכביש לכ־8 מטר, סלילתו באספלט, עבודות חציבה וחיזוק הכביש, בחלקים מהכביש נבנה מעקה מבטון.[2]
בקטעי כביש שונים אפשר היה בעבר לראות מבני בטון מעל הכביש שנבנו מתחת לרכבל המשא שעבר מעליהם. מטרתם הייתה להגן על הנוסעים בכביש מפני שפוכת חומר שהובל בקרוניות. בטונדות אלה הוסרו בעשור השני של המאה ה־21 {בין מרץ 2010 למאי 2013)
גאוגרפיה
הכביש מתחיל בעמק זבולון מכביש 752 מול אצטדיון נשר, מתמשך לאורך 6 ק"מ ומתחבר לכביש 672 בקטע הכביש שבין אוניברסיטת חיפה וגבעת ההגנה.
קטע דרך בר יהודה ורחוב העלייה
תחילתו של כביש 7212 הוא בכביש 752 דרך בר יהודה בצידו הדרומי, מול אצטדיון נשר, ליד כיכר ההסתדרות מימין ומבנה בית הדואר המנדטורי שהוקם ב־1934 (מבנה לשימור) משמאל. חלק זה של הכביש קיבל את השם רחוב הכלניות והוא ממשיך בשם זה במעלה הכביש עד הצומת של רחוב הכלניות ורחוב העלייה שהוא הכניסה המזרחית לשכונת גבעת נשר. בקטע זה של הכביש יש 4 צמתים. צומת בצורת כיכר בין רחוב הכלניות ורחוב התשבי, צומת טי נוסף עם רחוב התשבי, וצומת בין רחוב הכלניות ורחוב הרקפות היוצא משכונת גבעת נשר. אין כניסה מרחוב הכלניות לרחוב הרקפות. צומת רחוב העלייה שהוא בצורת האות T. בצומת זה מתחיל פארק הכרמל. הזרוע הימנית של הצומת הפונה מערבה מובילה לשכונת גבעת נשר. הזרוע השמאלית עולה במעלה ההר ופונה מזרחה.
קטע הדרך בין צומת העלייה והפיתול הראשון בכביש
קטע כביש זה תחילתו בצומת רחוב העלייה בגבעת נשר. בצומת גינה קטנה עם ספסל מנוחה המשקיף על הכביש העולה מכביש 752. הכתובת "גבעת נשר" מאותיות גדולות מבטון צבועו באדום, ושלט המכריז על פארק הכרמל ומשני צדיו דגל ישראל ודגל רשות הטבע והגנים. הכביש עולה בעלייה מתונה ויישרה מזרחה עד העיקול הראשון. כמעט לאורך כל קטע כביש זה נבנה קיר נמוך בגובה כחצי מטר המגן על ההולכים לאורך הכביש. בקטע קיימים מספר מרזבי מים, האוספים את המים הזורמים במקביל למעקה, בעת ירידת גשם.
בעיקול הראשון של הכביש שמאלה התחיל בעבר השביל הירוק העובר על צלע הכרמל מנשר ליגור. הכניסה לשביל זה בוטלה על ידי רשות הטבע והגנים מנהלת פארק הכרמל והוועדה לסימון שבילים.
קטע הדרך בין הפיתול הראשון והשני בכביש – מצפה אורי
קטע כביש זה עולה בעלייה מתונה מערבה עד העיקול השני. הכביש כולל פיתול דרומה העובר בוואדי קטן על צלע ההר. בקטע כביש זה שוכנת בריכת מים המשרתת את העיר נשר. הבריכה ממוקמת מתחת לכביש לקראת סופו של קטע הכביש. אל הבריכה מוביל גרם מדרגות היורד מהכביש.
בפיתול הכביש הוקם בשנת 2006 מצפה אורי המנציח את סגן אורי בינמו, בנו של אברהם בינמו, ראש עיריית נשר לשעבר, יליד העיר, אשר נהרג בפעילות מבצעית בכ"ח בכסלו תשס"ו, נר חמישי של חנוכה (29 בדצמבר 2005), וקיבל לאחר מותו ציון לשבח. אורי בינמו מונצח גם בשביל הליכה דרך אורי בפארק הגשרים התלויים בנשר.
המצפה משקיף על גבעת נשר השכונה בה אורי גדל. המצפה הוקם על ידי פקודיו של אורי בינמו מגדוד נחשון חטיבת כפיר. המצפה כולל אבן המנציחה את אורי, ספסל ישיבה, דגל ישראל ותמונתו של אורי שהוספו בשנת 2014. המצפה כולל תצפית צפון מערבה לשכונת רמות יצחק בנשר, כביש 705, עמק זבולון, בית חרושת נשר והאגמים שלידו ומחלף יגור.
קטע הכביש בין הפיתול השני ועד יער היערנים
באזור יער היערנים ליד סימן הק"מ השלישי על הכביש, מתחילה דרך נוף כרמל שאורכה 15 ק"מ. זו הנקודה הצפונית ביותר, וסופה בקרן הכרמל המהווה את הנקודה הדרומית ביותר.
קטע הכביש בין יער היערנים ועד כביש 672
בקטע זה ממשיך הכביש בעלייה, עד שמסתיים בצומת המחבר עם כביש 672, שם גם מתחילות שדרות אבא חושי בעיר חיפה.
צמתים עיקריים
הדרכים הראשיות שאותן חוצה הכביש, ממערב למזרח:
קישורים חיצוניים
- נפתח כביש נשר-אוניברסיטה באתר גלובס מ־3 בפברואר 1997
- נחל נשר עילי – המלצה למסלול טיול בשמורת הטבע פארק הכרמל המגיע לחניון "יער היערנים" הסמוך לכביש 7212 באתר רשות הטבע והגנים
- דרך נוף כרמל – המלצה למסלול טיול בסביבת שמורת טבע פארק הכרמל (אורכב 17.10.2020 בארכיון Wayback Machine) באתר רשות הטבע והגנים
- סרטונים ביו טיוב
כביש 7212 טיול בוקר מצומת העלייה עד העיקול הראשון, סרטון באתר יוטיוב, 2 בדצמבר 2020
כביש 7212 נסיעה מקטע ראשון מהעיקול הראשון במורד הכביש עד צומת רחוב העלייה, סרטון באתר יוטיוב, 28 בנובמבר 2020
"מצפה אורי" לזיכרו של סגן אורי בינמו בן גבעת נשר- מצפה ונופים הנשקפים מהמצפה, סרטון באתר יוטיוב 28 בנובמבר 2020
כביש 7212, סרטון באתר יוטיוב סרטון של IsraelRoads המתעד נסיעה בכביש 7212 מנשר מכביש 752 בעיר נשר עד למפגש עם כביש 672. 20 במאי 2013.
כביש 7212, סרטון באתר יוטיוב סרטון של על גלגלים – המתעד נסיעה לאורך כ־6 ק"מ על כביש 7212 מכביש 672 שעל הר הכרמל אל כביש 752 בנשר שלמרגלות ההר. 21 במרץ 2015
גלריית תמונות
|
הערות שוליים
- ^ המלט ויוצריו – נשר ביובלו, מפעלי מלט פורטלנד ישראליים נשר, 1976, עמ' 86
- ^ גלובס, נפתח כביש נשר–אוניברסיטה, גלובס, 3 בפברואר 1997