הרב ניסן מינדל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ניסן מינדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות רבנית ריקה.

אין תמונה חופשית

הרב ד"ר ניסן מינדל (ב' ניסן ה'תרע"ב, 20 במרץ 1912, ריגה - י"ב תמוז ה'תשנ"ט, 26 ביוני 1999, ניו יורק) היה רב, סופר, עורך ספרי יהדות ועורך כתב העת שיחות לנוער, חסיד חב"ד, מזכיר של אדמו"רי חב"ד רבי יוסף יצחק שניאורסון וחתנו רבי מנחם מנדל שניאורסון.

קורות חיים

נולד בריגה, לטביה. למד בבית הספר ישיבת "תורה עם דרך ארץ" שהייתה בהנהלת הרב חיים מרדכי אייזיק חדקוב ותוכנית הלימודים הייתה בדרכו של הרב שמשון רפאל הירש שכללה לימודי יהדות ולימודי חול. בית הספר עודד את התלמידים להמשיך את הלימודים באוניברסיטה יחד עם קיום אורח חיים דתי. בשנת 1930 עבר לאנגליה ולמד חוק וכלכלה באוניברסיטת מנצ'סטר באנגליה וקיבל תואר B.A ו־M.A בנוסף לכך קיבל תואר בשפות שמיות. כמו כן קיבל הסמכה לרבנות מרבנים במנצ'סטר, אנגליה ושימש כרב בקהילת "חוק הקודש" ("Holy Law") במנצ'סטר.

ב־1937 ניסן מינדל התחתן עם נעכא, בת דודו הרב אברהם סנדר נמצוב ותקופה מסוימת עבד בעסק של חמיו באנגליה. כשחזר לריגא לימד חודשים ספורים בישיבת "תורה עם דרך ארץ" בהנהלת הרב חיים מרדכי אייזיק חדקוב. ב־1932 ביקר מינדל בריגא והרבי הריי"צ, שהתגורר באותה שעה בריגא חיפש מתרגם לסיפורי חסידים מיידיש לאנגלית ובהמלצת הרב חדקוב קיבלו הרבי הריי"צ לעבוד בסגל המזכירות שלו. הסיפור הראשון שתרגם הוא "ר' גבריאל נושא חן". בספטמבר 1933 עבר הרבי הריי"צ לגור באוטווצק, פולין ומינדל עבר איתו ונמנה עם סגל עובדי ישיבת תומכי תמימים באוטווצק, בתקופה זו הוא התחיל ללמוד עם הרב יחזקאל פייגין את תורת חסידות חב"ד בעיון ועסק גם בעריכת פרסומי הישיבה לדפוס. ב־1940 כשיצא הרבי הריי"צ מאירופה הוא צירף אותו לקבוצה המצומצמת שטסה איתו לארצות הברית.

בתקופה הראשונה לבואו של הריי"צ לניו יורק הוא הקים שלשה מוסדות מרכזיים לתנועת חב"ד, ומינה את הרב מינדל כחבר הנהלה מייסד בשלשתם: מזכיר ראשי של ארגון ה"מרכז לענייני חינוך", חבר הנהלת 'מחנה ישראל' ו"אגודת חסידי חב"ד העולמית".

בשנת 1942 הקים הרבי הריי"צ את הוצאת הספרים קה"ת ואת אגף ההוצאה לאור של "מרכז לענייני חינוך" להוצאת ספרי יהדות לילדים, נוער ומבוגרים ומינה את מינדל לעורך ראשי בהוצאה לצדו של חתנו רבי מנחם מענדל. במסגרת עבודה זו, משנת 1942, במשך למעלה מארבעים שנה כתב וערך מינדל את הירחון "שמועסן מיט קינדר" ביידיש ובהמשך גם מהדורה באנגלית בשם "Talks and Tales" ("שיחות וסיפורים") שגם תורגמו לעברית בשם "שיחות לנוער", צרפתית, ספרדית, איטלקית.

הרב מינדל היה סופר פורה ופרסומיו הופיעו על ידי אגף ההוצאה לאור של "מרכז לענייני חינוך", בהוצאת קה"ת. הוא כתב כשלושים ספרים על ההיסטוריה והפילוסופיה של חסידות חב"ד, הלכות, חגים, היסטוריה יהודית, וספרות לילדים ונוער. לפני הדפסת כל ספר נהג הרבי מליובאוויטש לעבור עליו, להעיר ולהגיה בפרוטרוט. אחדים מספריו תורגמו לעברית ולצרפתית.

יצירתו הספרותית החשובה היא תרגום ספר התניא לאנגלית כשאת המבוא לספר כתב הרבי מליובאוויטש. את העבודה על התרגום החל מינדל בשנת 1942 בהוראת הרבי הריי"צ ובסיוע של הרבי מליובאוויטש והשלים אותה כעבור כעשרים שנה. בשנת 1962 קיבל תואר דוקטורט מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק על תרגום ספר התניא לאנגלית.

משנת 1950 כשנתמנה רבי מנחם מענדל שניאורסון לאדמו"ר מליובאוויטש הוא מינה את מינדל למזכירו. במסגרת תפקידו היה עליו לכתוב ולהקליד את תשובותיו של הרבי לשואלים. פעמיים בשבוע הוא היה נכנס לרבי שהכתיב לו את תוכן התשובות בעברית, אנגלית, יידיש ורוסית. את המכתבים המוקלדים הגיה הרבי שוב, ולאחר התיקונים חתם עליהם והם נשלחו לנמענים. בשנים מאוחרות יותר התמקדה עבודתו בעיקר בכתיבת מכתבי הרבי באנגלית.

בשנת 1980 הורה הרבי מליובאוויטש למינדל להכין לדפוס מבחר ממכתביו באנגלית לפי נושאים. מינדל הכין מבחר מהמכתבים התוכניים והם נדפסו בסדרה The Letter and the Spirit ("האות והרוח") שעד עתה (2015) יצאו לאור ממנה שלשה כרכים. המכתבים מחולקים לנושאים: מורה נבוכים, אמונה, ארץ הקודש, משפחה וחינוך, תורה ומצוות, אמונה ומדע, אישים ומוסדות, פרסומים ותגובות, ניחומים וחיזוקים וניצוצי אור. כהקדמה לספר כתב מינדל מבוא נרחב על מפעלו של הרבי. תרגום לעברית של מכתבים אלו נדפס בסדרה "מורה לדור נבוך".

בשנת 1986 ערך והכין לדפוס "קיצור שולחן ערוך לאומות העולם", הלכות מתורת ישראל המיועדות לאומות העולם.

נפטר בי"ב תמוז תשנ"ט (26 ביוני 1999) ונקבר בניו יורק בבית הקברות מונטיפיורי, בחלקת אגודת חסידי חב"ד בסמיכות לאוהל חב"ד לובביץ'.

משפחתו

בתו פרידא וחתנו שלום בער שפירא.

חיבוריו

מספריו באנגלית

  • The Tanya – the official Chabad English translation of Schneur Zalman of Liadi's Tanya
  • Rabbi Schneur Zalman of Liadi – a biography of the Chabad movement's founder
  • The Philosophy of Chabad – a work exploring the central topics of Chabad philosophy
  • The Lubavitcher Rebbe’s Memoirs – a three volume work tracing the roots of the Chabad movement
  • The Letter and the Spirit – a compilation of the English correspondence of Rabbi Menachem Mendel Schneerson, covering a range of Jewish topics
  • My Prayer – a two volume work on Jewish prayer
  • Our People – a multi volume work on Jewish history
  • The Storyteller – a collection of Jewish children stories
  • The Call of the Shofar – a book of Jewish children stories
  • The Complete Story of Tishrei – a work on the Jewish month of Tishrei
  • The Complete Festival Series – a multi volume work on the Jewish holidays
  • The Commandments – a short work on the Ten Commandments

מספריו שתורגמו לעברית

  • הסיפור המלא של חודש תשרי
  • עשרת הדיברות
  • עמנו
  • ואני תפלתי, ב חלקים.
  • מי מה ואימתי
  • לקט ניצוצי אור
  • מה שסיפר לי סבא, ארבעה כרכים

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0