עלילות ארץ גושן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עלילות ארץ גושן
סוגה דרמה קומית, דרמה תקופתית
יוצרים אסי צובל
אלון רותם
כותבים אסי צובל
אלון רותם
בימוי יואב אליצור
שחקנים עופר בן שבת
עומרי לוי
מני גרוס
אור אדרי
שחר פרחי
אלון מרגלית
אבישי שטרית
שרוליק פניאל
נועם לוי
יואל פריימן
יאיר להמן
גיל קפטן
טוביה רוזנפלד
פסקול אופיר אלכסנדר
ארץ מקור ישראל
שפות עברית
מספר עונות 8
מספר פרקים 105
הפקה
מפיק אדוה שושן
גלית בורק
מפיקים בפועל אדם בן דוד
חברת הפקה ערוץ מאיר
עורכים יקיר גרוסר
ציביה יעקב
אתר צילומים ירושלים
צלמים אופיר דרעי
אלון רבינוביץ
ארז חדד
איתי בן עזרא
איתי אסקל
איתי נצר
מתניה אופיר
אורך פרק 15-20 דקות
שידור
רשת שידור ערוץ מאיר לילדים
תקופת שידור מקורית 18 ביוני 201420 בינואר 2021 (6 שנים ו־31 שבועות)
קישורים חיצוניים
עמוד הסדרה באתר ערוץ מאיר לילדים

עלילות ארץ גושן היא סדרת דרמה קומית ישראלית, ששודרה בערוץ מאיר לילדים בין השנים 2014–2022. יוצרי ותסריטאי הסדרה הם אסי צובל ואלון רותם, ובמאי הסדרה הוא יואב אליצור.

מאורעות הסדרה מתרחשים בארץ גושן בסוף תקופת שעבוד בני ישראל במצרים, לאורך התקופה בה משה ואהרן דורשים מפרעה מלך מצרים להוציא את בני ישראל מארצו, וסירובו של פרעה גורם לכך שאלקים מנחית על העם המצרי עשר מכות. נכון ל-2021, הסדרה נעצרה בסיומה של מכת שחין, המכה השישית מבין עשרת המכות.

עלילה

הסדרה מתמקדת בקורותיהם של פרץ ויוחנן העברים, אחים תאומים המתגוררים בארץ גושן יחד עם אביהם, נחשון בן גרשון משבט יהודה, שעובד כשוטר בערי המסכנות שבהם מעבידים המצרים את בני ישראל בעבודת פרך. פרץ ויוחנן לומדים בבית הספר אצל המורה למך, וחברים בתנועת הנוער "בני בני", שאת הסניף המקומי שלה מנהל אליצור. רוב המאורעות בסדרה מתרחשים באחד מן המקומות הללו, או במגרש בו הם מבלים ומשחקים יחד עם חבריהם העברים שבראשם עירא משבט לוי, ופפירוס המצרי, בנו של רעמסס, הנוגש (מושל) הראשי של ארץ גושן. הסדרה היא סדרת דרמה שאינה המשכית, ורוב הפרקים הם סיפור בעל ערך חינוכי שיכול לעמוד בפני עצמו.


מאפייני הסדרה

אף על פי שמאורעות הסדרה מתרחשים בעת העתיקה, בתקופת שעבוד מצרים, הסדרה אינה מתיימרת להציג את התקופה בה היא מתרחשת, וחלק מהעובדות מוצגות בה בצורה מעוותת על מנת להתאים לעלילה. דברים מסוימים מוצגים בה בצורה מוגזמת וקומית, ואע"פ שהסדרה מתרחשת בעת העתיקה, קיימים בה מושגים רבים שלא באמת מתאימים לתקופה, תוך שימוש בפרפרזות רבות על מושגים ביהדות ומושגים וחפצים מהעת החדשה.

סיפורי שעבוד בני ישראל ועשר המכות מוצגים בסדרה כפי שהם מתוארות במקרא, במדרשי האגדה, ובשאר המקורות היהודיים לסיפור זה.

המצרים מוצגים בסדרה כמוגי לב, פחדנים, וטיפשים שמאמינים באמונות טפלות, אך גם כאכזריים ביותר, עד כדי טיפוח רגש האכזריות, ושנאת החמלה והרחמים. המצרים אמנם מדברים בעברית, אבל באלפבית שלהם לא קיימת האות רי"ש, והם מבטאים אותה כלמ"ד, מה שיוצר אפקט קומי המבלבל בין זוגות מילים כמו שיעור ושיעול, כישרון וכישלון, זכירה וזחילה, ועוד.

מכיוון שקהל היעד של הסדרה הם ילדים דתיים או חרדים שומרי מצוות, הסדרה שומרת על צניעות ועל איסור ההסתכלות באישה בצורה מוחלטת, ולכן כל השחקנים הם גברים (למעט בפרק אחד בו מופיעה סבתא של פרץ ויוחנן). אמם של פרץ ויוחנן, יהודית, לא מופיעה כלל בסדרה, אך ניתן להבין כי היא עובדת בארמון פרעה וכמעט ולא נמצאת בבית.

פרפרזות

בסדרה מושולבות פרפרזות רבות, בין של מושגים ביהדות, ובין על מושגים וחפצים מהעת החדשה. כבר בפרק הראשון, נחשון קונה גדי בשני זוזים, פרפרזה של הפיוט חד גדיא, בו מסופר ש"אבא" קנה גדי בשני זוזים, והחתול טרף אותו. בסוף העונה הראשונה הוציא ערוץ מאיר לילדים את הקליפ "חד גדיא", שמשתמש גם הוא בפרפרזה זו, ומציגים בו חדגא הגדי ושאר שחקני הסדרה[1]. שמה של תנועת הנוער בה חברים פרץ ויוחנן היא בני בני, פרפרזה של שמה של תנועת הנוער בני עקיבא, ובהמשך הסדרה הם מקימים את ארגון "הרועה" לשמירה על עדרי הצאן של בני ישראל, פרפרזה של הרועה, קבוצה של חברי השומר שפעלה בארץ ישראל מימי העלייה השנייה ועסקה ברעיית צאן. בנוסף, מספר פעמים בסדרה מוזכר ארגון קכק"ל - קרן כמעט קיימת לישראל, פרפרזה על ארגון קק"ל - קרן קיימת לישראל.

כמו כן, שמו של המכשף הגדול ביותר במצרים הוא "הארי פוטר", כשמה של הדמות הראשית בסדרת ספרי הפנטזיה המפורסמת, הארי פוטר, ושמם של הנוגשים הראשיים של ארץ גושן הוא פיתום ורעמסס, כשם הערים שבנו בני ישראל למצרים, פיתום ורעמסס.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ YouTube full-color icon (2017).svg חד גדיא, בביצוע יוחאי בן אב"י ושחקני ערוץ מאיר, סרטון באתר יוטיוב
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0