פורטל:שבת ומועדי ישראל/מידע על מועדי ישראל/צום גדליה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבית הראשון שהחרבתו סיימה את האוטומוניה היהודית בישראל

צום גדליה הינו שמו של יום צום ותענית בדת היהודית. בדרך כלל הצום חל בתאריך ג' בתשרי. יום לאחר יום ב' של ראש השנה ושבוע ימים לפני יום הכיפורים. נהוג לדחות את יום הצום הזה אם ג' בתשרי חל ביום שבת, כאמור הדבר ידחה את מצוות עונג שבת. תענית ויום צום זה נקבעו בשל אירוע רציחתו של גדליהו בן אחיקם אשר שימש נציב על יהודה בימים שבאו לאחר תקופת חורבן בית המקדש הראשון. (בתחילת המאה ה-6 לפנה"ס). יום הצום נקבע כדי להדגיש את הדבר שהביא איתו הרצח - סופו המוחלט של חורבן היישוב היהודי בימי תקופת בית ראשון בארץ ישראל.

לאחר רציחתו של גדליהו בן אחיקם נקבע מדרבנן צום גדליה. צום גדליה הינו אחד מארבעת הצומות הנקשרים לחורבנו של בית המקדש הראשון (מקדש שלמה) מבחינת מעגל לוח השנה היהודי (המתחיל בחודש ניסן, זמן מתן תורה), צום גדליה הוא הצום השלישי במספר בלוח השנה על-פי התורה.

הלכותיו של הצום אומרות כי על האדם היהודי לצום החל מהנץ החמה (עלות השחר) ואילו ניתן להפסיקו עם שקיעת החמה וצאת הכוכבים. כאמור, בזמן הצום חל איסור על אכילה דברי מזון ושתיית דברי נוזלים. ביהדות ישנה תפילה המכילה אמירת סליחות בצורה ייחודית לצום גדליה. כמו כן מוסיפים בתפילות שחרית ומנחה את תפילת עננו וקוראים בתורה את "ויחל משה". הצום נקבע תוך כדי מתן הדגש על הזעזוע של רצחו של גדליה, שכן עם רציחתו בא הקץ לקיומה של אוטונומיה יהודית כלשהי בארץ ישראל לאחר חורבן הבית הראשון. רצח זה סימן את השלמת חורבן הבית הראשון, ולא נותרה כל ריבונות יהודית בארץ ישראל למשך שבעים שנה.

לקריאה בערך המלא