צחי דבוש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

צחי דבוש
לידה 19 באפריל 1994 (גיל: 29)
מדינה ישראל
מעסיק גלי צה"ל

צחי (יצחק) דבוש (נולד ב-19 באפריל 1994) הוא עיתונאי ישראלי, בעבר שימש ככתב הצבאי של גלי צה"ל וכן עורך תוכניות. זוכה פרס מפקד גלי צה"ל למצוינות לשנת 2020.

ביוגרפיה

דבוש נולד וגדל בשוהם. למד בתיכון שוהם ובמכינה הקדם-צבאית למנהיגות חברתית ע"ש יצחק רבין. בשנת 2013 התגייס לצה"ל ושירת ככתב צבאי בעיתון "במחנה". במסגרת תפקידו סיקר את מבצעי "שובו אחים" ו"צוק איתן". בשנת 2016 זכה דבוש בפרס מפקד "במחנה" למצוינות על עבודה עיתונאית יוצאת דופן, לאחר שורה של סיפורים שעוררו הדים. הזכור בהם חשף את סיפורה של קצינה בצה"ל שבזמן שירותה בן דודה היה קצין בדעאש. סיפור שתורגם לשפות רבות וזכה לחשיפה עולמית. בגיליון 80 שנה ל"במחנה" חשף דבוש לראשונה שירים גנוזים של לאה גולדברג, יהודה עמיחי ונתן אלתרמן.

קריירה עיתונאית

לאחר שחרורו מהצבא החל לעבוד ככתב ב"ידיעות אחרונות", שם סיקר את התחום הצבאי. בתקופה זו סיקר את משפט אלאור אזריה, את דו"ח הביקורת על מבצע צוק איתן, את פינוי עמונה וכן את גל השרפות ואת תקרית אום אל חיראן. דבוש פרסם לראשונה את החלטת צה"ל להכיר בחברות השכולות, מאבק ההמשכיות של הורים שכולים על זרע בניהם, ו"מדד הגומי" בעקבות דבריו של אל"ם יונתן ברנסקי על לוחמות קרקל וסיפורים נוספים.

באוקטובר 2017 נבחר לשמש ככתב הצבאי של תחנת גלי צה"ל. בתקופה זו סיקר את סבבי הלחימה בעזה ואת פעילות צה"ל במב"מ. חתום על שורה של פרסומים בלעדיים ביניהם "שיחת הצעקות" בין נתניהו לליברמן סביב מינוי הרמטכ"ל כוכבי, הטייס יוצא אתיופיה הראשון בתולדות חיל האוויר, ההחלטה של צה"ל שלא לאפשר לבנות לשרת בטנקים.

דבוש עסק בגלי צה"ל בענייני אסטרטגיה צבאית אך מרבה גם לעסוק בענייני יחסי הצבא והחברה בישראל. באוגוסט 2019 חשף דבוש עדויות מתוך הכלא הצבאי על התעללות באסירים בין כותלי כלא 4. בהקלטות שהושמעו בגלי צה"ל טענו חיילים כלואים שבכלא 4 פועל תא אחד שאיננו מתועד ולשם נלקחים חיילים על ידי הסוהרים כדי "לסגור חשבונות". בעקבות התחקיר התברר שאכן פועל תא כזה וצה"ל הודיע שהוא ירושת במצלמות.

בחודש דצמבר 2019 פרסם דבוש סדרת כתבות בשם "צבא אחד, שני עמים". הסדרה שהורכבה מארבעה פרקים ועוררה סערה ציבורית, עסקה בגיוס לצה"ל בשנת 2020. בסדרה נחשפו פערים משמעותיים בין הפריפריה למרכז בקבלת תפקידים נחשקים בצבא ובעיקר בתחום המודיעין והסייבר. בעקבות סדרת הכתבות הודיע צה"ל על רפורמה בהליכי המיון והשיבוץ בצבא. במקביל פרסם דבוש שהמוטיבציה לשירות קרבי נמצאת בשפל כל הזמנים וכי רק 1 מכל 2 נערים בגיל גיוס בישראל מתגייס לצה"ל.

דבוש פרסם בגלי צה"ל את העתירה שהגישו מעיין הלברשטאט ואור אברמסון, מועמדות לשירות צבאי שעתרו נגד הרמטכ"ל בדרישה להתגייס לשירות כלוחמת בשריון. בהמשך פרסם על העתירה שהגישו מפקדות הטנק הראשונות בצה"ל בדרישה לאפשר להן לשרת במילואים בשריון וחשף עיוותים שהוסתרו בנתוני הפיילוט לשילוב נשים בשריון. בעקבות הפרסומים החליט הרמטכ"ל אביב כוכבי לחדש את שירות הנשים בשריון. בהמשך פרסם את תמיכתו של מפקד סיירת מטכ"ל היוצא בשילוב נשים ביחידת העילית.

במאי 2021 סיים את תפקידו בגלי צה"ל, והחל לשמש כראש מערך התקשורת והאסטרטגיה של ניר ברקת.[1].

מאבקים ציבוריים

בחודש יוני 2020 פרסם צחי דבוש בגלי צה"ל סדרת כתבות בשם "ההלם והקרב" ובה הביא ממקור ראשון סיפורים של לוחמים שסובלים מפוסט טראומה בעקבות קרבות בהם השתתפו. הסדרה עוררה הד ציבורי נרחב ובעקבות קמפיין נרחב שהוביל דבוש הוקמה וועדה מיוחדת בכנסת בנושא הטיפול של המדינה בהלומי הקרב ומשרד הביטחון הודיע כי יחליף את ראש אגף השיקום ויבצע רפורמה בטיפול בהלומי הקרב בישראל.

בחודש יולי באותה שנה פרסם דבוש את סיפוריהם של חיילים בודדים משוחררים שנקלעו בשל משבר הקורונה לקשיים כלכליים ללא תמיכת המדינה. בעקבות הקמפיין התקשורתי שהוביל, החליטה הממשלה על שורת מענקים מיוחדים של אלפי שקלים לכל חייל בודד משוחרר. בהמשך פתח דבוש בגלי צה"ל במאבק דומה לטובת כלל החיילים המשוחררים שלא היו זכאים לדמי אבטלה בתקופת הקורונה לאחר שחרורם. בעקבותיו הודיעה המדינה על מענק של אלפי שקלים לכל חייל שהשתחרר בשנת 2020.

דבוש עורר סערה ציבורית כאשר פרסם השוואות בין תנאי השירות של חיילים מפורסמים בצה"ל, להם אושרה היציאה מהארץ בשיא תקופת הקורונה, לעומת חיילים בודדים שלא פגשו את משפחותיהם תקופה ממושכת. בסדרת פרסומים הציג כיצד החיילות המפורסמות נועה קירל, יעל שלביה ושיראל טולדנו טסו לחו"ל, בזמן שחיילים בודדים נותרו בארץ ללא אישור. בעקבות הפרסומים צה"ל הודיע שיאפשר לחיילים הבודדים לטוס לביקורי משפחה בחו"ל באופן חריג.

דבוש צבר אהדה בקרב אוכלוסיית החיילים בעקבות שורת מאבקים תקשורתיים שהוביל לטובתם בשידורי גלי צה"ל וברשתות החברתיות ובהם המאבק על מלגת "ממדים ללימודים" שהובטחה ללוחמים, שינוי מדי הבנות בצה"ל והוספת קווי תחבורה ציבורית לבסיסים בדרום. בחודש מרץ 2021 פרסם חייל בשם עומרי דהן שיר הוקרה לדבוש סביב פועלו לטובת החיילים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מערכת ice, זה הג'וב החדש של צחי דבוש, באתר אייס, 23 במאי 2021
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0