רבי גבריאל הולצברג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב גבריאל (גבי) הולצברג (1979 - א' בכסלו תשס"ט 26 בנובמבר 2008) היה הרב ושליח חב"ד במומבאי יחד עם אשתו רבקה. הולצברג הקים מחדש את הקהילה היהודית במקום, וכיהן כרב בית הכנסת המקומי 'כנסת אליהו'. הרב הולצברג ואשתו נרצחו על ידי טרוריסטים אסלאמיים פקיסטנים במתקפת הטרור במומבאי.

ביוגרפיה

הולצברג נולד בישראל. כאשר היה בן 9, עברה משפחתו להתגורר בשכונת קראון הייטס שבניו יורק. למד בישיבות חב"ד בניו-יורק ובארגנטינה ותורת אמת בירושלים.

אשתו, רבקי (לבית רוזנברג), נולדה בישראל ב-1980 וגדלה והתחנכה בעפולה. לאחר מכן למדה בסמינר בית רבקה בכפר חב"ד. הייתה אחייניתו של הרב יצחק דוד גרוסמן.

הזוג הולצברג הגיע למומביי בשנת 2003, במטרה לשרת את הקהילה היהודית המקומית ואת אנשי העסקים והמטיילים. השניים ניהלו גם בית כנסת, הציעו הדרכה דתית וסייעו לאנשים שסבלו מהתמכרות לסמים ומעוני. פעילות חב"ד התנהלה בתחילה מתוך דירה קטנה. בהמשך הדרך, בתמיכתו של ג'ורג' רוהר ואנשי עסקים נוספים, רכשו בני הזוג מבנה בן חמש קומות בשם 'בית נרימן' (בהודית: नरीमन हाउस). מטיילים ואנשי עסקים נהגו להביא לשם ספרים מדי פעם כדי להרחיב את הספרייה.

במומבאי מתגוררים כ-5000 יהודים, והרב הולצברג היה גם המנהיג הדתי של הקהילה המקומית. הרב הולצברג ניהל את בית הכנסת 'כנסת אליהו', ערך את טקסי הנישואין ושימש כשוחט ומוהל. בנוסף סייע להשיג תורמים לשיפוץ בית כנסת 'תפארת ישראל' והקים בו גם מקווה כשרה לשימוש המקומיים והתיירים.

מתקפת הטרור

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מתקפת הטרור במומבאי

בכ"ח חשוון תשס"ט, התרחשה מתקפת טרור על הודו כשאחד ממוקדי הפיגוע היה בית חב"ד במומביי, במהלכה התבצרו הטרוריסטים בבית חב"ד והחזיקו באנשים ששהו בבית כבני ערובה.

במהלך המצור הצליח הרב לוי שמטוב, שליח חב"ד בוושינגטון, לשוחח עם אחד המחבלים באמצעות הטלפון הנייד של הרב הולצברג. ה-FBI ומומחים למשא ומתן הדריכו אותו במהלך שיחות הטלפון, במהלכם שמע שמטוב אישה צועקת באנגלית. לאחר שלושה ימים השתלט הקומנדו ההודי על הבית. במבנה נמצאו שישה הרוגים: הרב והרבנית הולצברג, בן ציון קרומן, הרב אריה לייבוש טייטלבאום[1], יוכבד אורפז ונחמה שוורצבלאט.

ביום שלישי ה' כסלו, נערכה ההלוויה בישראל בה השתתפו רבבות אנשים מכל גוני הקשת - חסידים, ליטאים, דתיים לאומיים, חילונים ותרמילאים לשעבר, שהתקבצו כדי לחלוק כבוד אחרון לזוג שנרצח באופן אכזרי כל כך. בלוויה נכחו שני הרבנים הראשיים, נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, שרים וחברי כנסת. שגריר וקונסול הודו בישראל, ראשי תנועת חב"ד ונציגי שליחי חב"ד מרחבי העולם.

בין המספידים היו אביה של רבקי, שגילה כי בתו היתה בחודש החמישי להריונה כשנרצחה, והבטיח כי המשפחה תמשיך את השליחות ומוישי הקטן יהיה שליח של הרבי. הספידו גם אביו של גבריאל, מזכירו של הרבי מליובאוויטש הרב יהודה לייב גרונר, נשיא המדינה שמעון פרס והרב ישראל מאיר לאו. הרב משה קוטלרסקי, האחראי על השלוחים בחב"ד, פנה למוישי בפומבי, ואמר כי אמנם התייתם מהוריו, אך מעתה הוא יהיה הילד של כל עם ישראל, ולא יחסר לו דבר.

מסע הלוויה יצא מכפר חב"ד והמשיך לישיבת 'תורת אמת' בירושלים, בה למד הרב גבריאל בתחילת דרכו, ומשם ליוו הרבבות את הארונות אל הר הזיתים, למנוחת עולמים.

תגובות

  • חב"ד - המרכז לענייני חינוך, הזרוע החינוכית של חב"ד, פרסם הצהרה לפיה "הרב גבי ורבקי הולצברג הקריבו את עצמם למען בית חב"ד במומביי. גבי ורבקי ויתרו על הנוחות של המערב כדי להפיץ את הגאווה היהודית בפינת העולם, היכן שביקרו המוני תיירים ישראלים. בית חב"ד שלהם היה פופולרי גם בקרב הקהילה המקומית, ובקרב מבקרים ואנשי עסקים. במשך חמש שנים, הם ניהלו בית כנסת, מסרו שיעורי תורה, ועזרו לאנשים להתמודד עם התמכרות לסמים ועוני. האהבה הלא-אנוכית שלהם תמשיך לחיות עם כל האנשים שבאו במגע איתם. אנחנו נעשה הכל כדי להמשיך את העבודה שהם התחילו".
  • קנדה - ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר דיבר בטקס שאורגן על ידי חב"ד לכבודם של הקורבנות היהודיים של התקפות הטרור במומבאי בגבעת הפרלמנט. הוא הביע את תנחומיו על רצח הרב גבריאל הולצברג ואשתו רבקה במרכז חב"ד מומבאי. הרפר תיאר את מעשי ההרג בשם "עלבון לערכים שמאחדים את האנושות המתורבתת", וכי האנטישמיות "היא מחלה ממאירה שיש לחשוף, להתמודד ולדחות בכל מקום וזמן שהיא מופיעה". הרפר הצהיר שעל חב"ד להציב במהירות רב חדש בבית חב"ד במומבאי כדי לאותת שהעם היהודי "לעולם לא יכנע לאלימות ולשנאה".
  • אוסטרליה - בחודש דצמבר 2008, השתתף ראש ממשלת אוסטרליה, קווין ראד, באירוע לזכרם של הרב גבריאל הולצברג ואשתו רבקה, "שהקדישו את חייהם למעשים של טוב וחסד וחמלה לאחרים... אבל איבדו את חייהם במעשה של שנאה. אסור לנו להיכנע לפחד מול הטרור הזה, ואנחנו חייבים להגיב על ידי הפצת המסר שלנו, של סובלנות וכבוד לאנשים מרקע אחר ואמונות אחרות". בנוסף דיברו יו"ר האופוזיציה האוסטרלית, מלקולם טרנבול, הקונסולית הכללית של באוסטרליה ג'ודית פירגין ונציג הקונסוליה ההודית. בנאום נוסף בפני הפרלמנט הפדרלי, הכריז מיכאל דנבי, חבר פרלמנט יהודי ממפלגת השלטון, בחשיבות שימור זיכרון הקורבנות החפים מפשע: "אני מעלה כאן, בפרלמנט הלאומי, את הזיכרון של הקדושים החפים מפשע שנרצחו בבית חב"ד במומבאי רק בגלל שהם יהודים".

מוישי

לאחר השתלטות המחבלים על בית חב"ד, סנדרה סמואל, מטפלת שעבדה במרכז, שמעה את בכיו של מוישי, בנם הפעוט של הזוג, מחוץ לחדר בו התחבאה. היא פתחה את הדלת, תפסה בידיה את הילד שהיה ספוג בדם, תוך שהיא מסכנת את חייה, ונמלטה מהבניין. לפני חזרת המשפחה לישראל, נערך טקס אשכבה בבית הכנסת המקומי. במהלך הטקס זעק מוישי "אמא אמא". הזעקות שודרו בכל כלי התקשורת המרכזיים בעולם והפכו לסמל של פגיעת הטרור בילדים ובחפים מפשע.

שר הפנים, אלי ישי, העניק למטפלת סנדרה סמואל אזרחות ישראלית מטעמים הומניטריים, כדי שתוכל להמשיך ולטפל במוישי שגדל בבית סבו וסבתו בעפולה.

שנתיים לאחר האירוע, במאי 2011, קיבלה סמואל גם את אות הכבוד לחסידי אומות העולם ע"ש ראול וולנברג.

מספר חודשים לאחר הפיגוע הפיק ערוץ 10 סרט דוקומנטרי בשם "מי מחבק את מוישי".

לקריאה נוספת

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0