רבי שמואל ברודני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שמואל ברודני
Rabbi Shmuel Brudny.png

רבי שמואל ברודני היה רב יהודי אורתודוקסי בניו יורק באמצע המאה העשרים. כיהן כמגיד שיעור בישיבת מיר בברוקלין[1] ובהמשך כראש ישיבה.[2]

ביוגרפיה

הרב ברודני נולד באוגוסט 1915 בסמרגון שבבלארוס במהלך מלחמת העולם הראשונה. בילדותו למד בחדר המקומי ובסניף של ישיבת נובהרדוק, ובגיל ארבע עשרה, התקבל לישיבת ראמייליס בווילנה, אז בהנהגתם של רבי שלמה היימן והרב מאיר באסין. הוא נשאר ברמיילס שלוש שנים ולאחר מכן עבר לישיבת מיר ב-1932.[3]

מלחמת העולם השנייה

במהלך מלחמת העולם השנייה נאלצה הישיבה לברוח לווילנה שבליטא ולאחר מכן נאלצה להסתתר בעיירה הקטנה קיידאן. ישיבת מיר הצליחה לעזוב את ליטא לפני הכיבוש הנאצי דרך רוסיה ויפן, והתיישבה בשנחאי הכבושה ביפן. כששמע רבי שלמה היימן על בריחת ישיבת מיר, הוא שאל אם שמואל ברודני נמצא ביניהם. כשנאמר לו שאכן שמואל נמנה עם הנמלטים, הוא הכריז שהוא יהיה "גדול בישראל". בתקופת הימצאות הישיבה בשנחאי, שמואל למד בחברותא עם רבי חיים שמואלביץ וישן בחדר של רבי לייב מאלין.

לאחר מלחמת העולם השנייה הוא עבר עם הישיבה לארצות הברית.

זמן קצר לאחר הגעתו לארצות הברית, הוא נישא לרחל לאה לשינסקי והחל למסור שיעורים בישיבת מיר. בין תלמידיו היה רבי שלמה ברוודה. השיעור שמסר היה הגדול ביותר בישיבת מיר, עם עד תשעים תלמידים.

הרב ברודני נפטר ב-15 בפברואר 1981.[4] בנו, הרב אליה ברודני, משמש כראש ישיבה בישיבת מיר ברוקלין ומכהן כחבר במועצת גדולי התורה של אגודת ישראל באמריקה.[5] בן נוסף, הרב אבא ברודני, שימש במשך 25 שנה כמנהל ישיבה ולאחר מכן כראש כולל.[6] בתו בתיה נישאה לרבי מנחם בן מנחם, נכדו של רבי איסר זלמן מלצר המכהן כראש ישיבה בישיבת תפרח.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יוסף ג'קובס, והלכת בדרכיו, באתר אוצר החכמה
  2. ^ מוסף שבת קודש תשס"ח 27 - תצוה / יתד נאמן, באתר אוצר החכמה
  3. ^ יתד נאמן, אומר לו גדל, באתר אוצר החכמה
  4. ^ שמואל ברודני, באתר www.myheritage.com
  5. ^ Mishpacha Magazine, Mishpacha Magazine (באנגלית)
  6. ^ editor, Rav Abba Brudny Appointed as a Mashgiach at BMG | Matzav.com (באנגלית)
Maimonides-2.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא רבנים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0