תנין אורינוקו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןתנין אורינוקו
Croc inter.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: זוחלים
סדרה: תנינאים
משפחה: תניניים
סוג: תנין
מין: תנין אורינוקו
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Crocodylus intermedius
תחום תפוצה
Crocodylus intermedius Distribution.png

תנין האורינוקו (שם מדעי: Crocodylus intermedius) הוא תנין השרוי בסכנת הכחדה חמורה המצוי במים מתוקים בצפון אמריקה הדרומית, במיוחד בנהר האורינוקו.

ממדים

אורך הבוגרים נע בין 3 ל-4.8 מטר. משקל הנקבות הוא כ-200 ק"ג ו-380 ק"ג אצל הזכרים. בעבר דווח על הפרט הגדול ביותר שנורה בשנת 1800 ואורכו היה 6.6 מטרים, כאורכו של זכר בוגר של תנין הים, למרות שזה לא אושר ותניני אורינוקו בדרך-כלל לא מגיעים לאורך של יותר מ-5 מטרים. תנין האורינוקו מזוהה על ידי חוטמו הארוך יחסית ועור צהבהב עם פסים חומים כהים.

תפוצה

תפוצתו מוגבלת לאגן הניקוז של נהר האורינוקו ובאגן הניקוז של נהר המטה בקולומביה ובוונצואלה. הוא נצפה מספר פעמים באי טרינידד, אך זה לא אושר וכנראה בלבלו בינו ובין התנין האמריקני.

תזונה

כמו כל התנינאים, הדיאטה של תנין האורינוקו מורכבת בעיקר מדגים, אבל בתור טורף-על אופרטוניסט, גם כמעט כל בעל חיים הנמצאת בתחום תפוצתו, היכולה להוות טרף פוטנציאלי (כגון קפיברה, חיות מבויתות, ולפעמים גם טורפים גדולים, אם המזון דל). ישנם דיווחים על תנינים שתקפו בני-אדם, אבל זה מאד לא סביר, בהתחשב באוכלוסייה הקטנה והבידוד היחסי מיישובי אדם (קראקס היא העיר הגדולה הקרובה ביותר והיא נמצאת מחוץ לטווח תפוצתו).

רבייה

תנין האורינוקו מזדווג בזמן העונה היבשה והנקבות חופרות קן לצאצאים 14 שבועות לאחר ההפריה. הוא חופר את הקן בשביל ביציו ובדרך כלל בונה את הקן על גדת נהר חולית. דגירת הביצים נמשכת 3 חודשים. הם בוקעים מהביצה במהלך הלילה וקוראים לאמם שמרימה אותם מהקן ונושאת אותם למים. הצעירים מוגנים על ידי אמם למשך שנה אחת. תניני אורינוקו צעירים מאוימים על ידי אורובו שחור, טגו, אנקונדות, קיימנים וטורפים אחרים.

מצב שימור

תנין האורינוקו מצוי בסכנת הכחדה חמורה כתוצאה מציד ממושך בשל עורו. בין שנות ה-40 לשנות ה-60 של המאה ה-20, 1,000 מהתנינים האלו נשחטו בנהר האורינוקו ובביצות לוס יאנוס, והמין התקרב מאד להכחדה. תנין האורינוקו הפך לחיה מוגנת בשנות ה-70. כיום הוא מוגן גם בונצואלה וגם בקולומביה, ונכלל בנספח ראשון ב-CITES. בנוסף לציד בשל עורו, בין האיומים האחרים נכללים גם איסוף תנינים צעירים למכירה כחיות אקזוטיות והצעה לבניית סכר באזור העליון של נהר האורינוקו.

לא ברור כמה פרטים נותרו בטבע אבל מעריכים שהמספר נע בין 250 ל-1,500. האוכלוסייה בקולומביה היא קטנה מאוד, עם תת-האוכלוסייה הגדולה ביותר בוונצואלה שנמצאת במדינת קוחדס ובאזור סרארה במדינת לרה, עם פחות מ-500 פרטים בוגרים. מספר תת-אוכלוסיות קטנות יותר גם קיימות.

בנובמבר 2007, נרשמו 50 פרטים בגני החיות על ידי מערכת המודיעין הבינלאומית למינים (ISIS), והאוכלוסייה הגדולה ביותר נמצאת באקווריום העולמי בדאלאס, טקסס. כתוספת, מספר של פרטים מוחזקים בשבי במרכזי רבייה בוונצואלה. מאז שנות ה-90 המוקדמות, תנינים צעירים שוחררו גם בחוות פרטיות וגם בפארקים לאומיים בוונצואלה. תנינים רבים מתים לפני שהם מגיעים לבגרות, 360 פרטים גזעיים שוחררו רק לאחר שהגיעו לאורך של 2 מטר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0