גן מנשה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גן מנשה
Gan Menashe - WLM 2013 - ovedc - 3.JPG
שדרת הברושים בכניסה לגן מנשה

גן מנשה (או בשמו המלא - גן הברון מנשה) הוא גן בצפון-מערבה של העיר כפר סבא, ממערב למושב גן חיים ומצפון לשכונת עליה. שטחו 218 דונם ובלבו גבעה עליה נטועים עצים גדולים בני כ-90 שנה, בהם אורן הצנובר, פיטולקה דו ביתית עם גזע ענק ושורשים גדולים וטקסודיון דו-טורי (Taxodium distichum - ברוש הביצות). אל הגן מובילה שדרת ברושים ארוכה ומרשימה. הגן קרוי על שמו של הברון פליקס דה מנשה, מנהיג בכיר בקהילה היהודית במצרים, דמות מרכזית בכלכלת מצרים ומהפעילים הציונים הבולטים בקרב יהודי צפון אפריקה.

הגן נבחר להיות תחנה מספר 12 בשביל הראשונים כפר סבא.

היסטוריה

הברון דה מנשה רכש את הפרדס עליו ניצב הגן בשנת 1934, ותכנן להקים במקום את ביתו. עד שבנה אותו נטע בו גן גדול, אך הבית לא הוקם מעולם, והגן הפך לאחד הגנים הפרטיים הגדולים והמרשימים ביותר בארץ.

בשנות ה-30 הזמין פליקס דה מנשה את חיים ומרים יפה לנהל ולטפח את הגן ולעבוד בפרדס הסמוך לו. משפחת יפה נענתה להזמנה, ועברה להתגורר בבית הממוקם על ראש הגבעה. משפחת יפה קיימה חיי משק בגן - בני המשפחה גידלו תרנגולות ועזים וייצרו גבינות. עד שנות השישים היה הגן וביתם של מרים וחיים יפה רכושו של ג'ורג' דה מנשה, בנו של פליקס. חיים יפה הקים את הגן (וכן גן קודם בבעלות הברון, באזור פתח תקווה) ותחזק אותו עד למותו.

גן מנשה היה למקום מפגש של חברי השומר, הפלמ"ח וההגנה. בגג הבית היה סליק ועל הגג - תחנת קשר שהוסוותה בשובך יונים. אלחוטאית של הפלמ"ח שהוצגה בפני אורחים כעוזרת בית, גרה בבית דרך קבע, שהתה בעמדה בלילה וישנה ביום. חיים ומרים, הוריהם של אברהם יפה, אורי יפה ושאול יפה וחנה יפה תמיר, אף הפכו אותו למקום מפגש מרכזי לשחקני תיאטרון, ביניהם אהרן מסקין וחנה רובינא, ואף שחקנים מחו"ל כמו השחקנית האיטלקייה סופיה לורן.

בשנות השישים מכר ג'ורג' את השטח לשאול אייזנברג. משפחת אייזנברג שינתה את שם המקום ל"גן שאול".

בגן מנשה הוסרט הסרט "הכלה וצייד הפרפרים", המבוסס על מחזהו של ניסים אלוני משנת 1966; הסרט הוקרן בטלוויזיה הישראלית בשנת 1974.

הגן כיום

בגן כר דשא גדול, גינות קקטוסים, צמחייה טרופית וצומח ים תיכוני. עוד בגן פינות מסתור, מנהרת אבני דולומיט עליהן מטפטפים מים, המהווה בית גידול לשרכים וכן עצים ושיחים נדירים.

את הגן (המודרני) תכננו וביצעו אדריכלי הנוף ליפא יהלום ויצחק קוטנר (מעצב הגן הבוטני במקוה ישראל). המקום כיום (2017) מטופל על ידי משפחת אייזנברג ומתקיימים בו סיורים ופעילויות המאורגנים על ידי המוזיאון הארכאולוגי של כפר סבא.

בספטמבר 2016, החל משא ומתן לבניית מרכז מסחרי במקום הגן.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גן מנשה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0