הנקרופוליס הנוצרי המוקדם בפץ'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הנקרופוליס הנוצרי המוקדם בפץ' (סופיאנה)

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
קפלה נוצרית מוקדמת במרכז פץ'
קפלה נוצרית מוקדמת במרכז פץ'
מדינה הונגריההונגריה הונגריה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2000, לפי קריטריונים 3, 4

הנקרופוליס הנוצרי המוקדם בפץ' הוא נקרופוליס השוכן ברובו בפינה בצפון-מערבית של העיר העתיקה בפץ' שבדרום הונגריה, ובתחילת המאה ה-2 הקימו הרומאים באזור מספר יישובים שנקראו באופן כולל בשם "סופיאנה" (Sopianae). במחצית הראשונה של המאה ה-4 הייתה סופיאנה למרכז חשוב של הנצרות המוקדמת, וככל הנראה כבר בתקופה זו הייתה למקום מושבו של ארכיבישוף. בתי הקברות הנוצרים המוקדמים, המתוארכים לתקופה זו, הוקמו כאולמות קבורה תת-קרקעיים שעוטרו בעושר רב, ומעל חלקם ניבנו קפלות הנצחה. הם שימשו כמקום קבורה עד המאה ה-8 עת העיר נכבשה על ידי הונים ואוורים. בחפירות שהחלו בפץ' ב-1780, התגלו 20 מבני קבורה מונומנטאליים וכ-500 קברים צנועים נוספים, ומבין עשרים המבנים הוכרזו 16 כאתר מורשת עולמית בשנת 2000:

  • אולם קבורה 1 ("אולם פטרוס-פאולוס") מתוארך לסוף המאה ה-4 והתגלה ב-1782. שמו ניתן לו בשל פרסקו שעל קירו הצפוני, והוא מורכב מאולם קבורה תת-קרקעי שאליו מוליכה מבואה ומקפלה הניצבת מעליו, על פני הקרקע. שני השליחים מתוארים בטוגות לבנות כשהם מצביעים בידיים פשוטות לעבר סמל כירו. עוד מתארים הציורים את אדם וחוה, יונה הנביא, דניאל בכלוב האריות, נוח, המדונה והילד וחנניה, מישאל ועזריה בכבשן. תקרת קמרון החבית מעוטרת בעושר במוטיבים מעולם הצומח ובטווסים, ובארבע פינותיה נראים דיוקניהם של הקבורים במקום.
  • אולם קבורה 2 ("אולם כד היין") מעוצב גם הוא משתי קומות. הוא בנוי מאבן גיר ותקרת קמרון חבית מלבנים. על אחד הקירות נראים כד יין וכוס המסמלים את צמאונה של הנפש בעת מסעה אל העולם הבא.
  • אולמות 3, 4 ו-5 אינם מעוטרים והם התגלו בשנת 1913 כאשר אולם קבורה 1 שוחזר. אולם קבורה 6 נחשף בחלקו בעת עבודות לתחזוקת צנרת הביוב במקום, וגם הוא אינו מעוטר. גם אולם קבורה 7 אינו מעוטר וייתכן שחולל במאה ה-9 או במאה ה-10. אולמות קבורה 8 ו-9 התגלו ב-1940 וגם הם אינם מעוטרים.
  • הקלה טריכורה (Cella Trichora) נחקרה ב-1922 וב-1955. בקפלה רחבה מלבנית מרכזית וממנה קורנים שלושה אפסיסים (ומכאן שמה) וכן נרתקס בצידה הרביעי. רצפת האפסיס המזרחי מוגבהת וככל הנראה ניצב בה בעבר מזבח. קירות המבנה נצבעו בשחור ובאדום במאה ה-4, וכוסו בשכבת צבע נוספת כאשר המקום שוקם במאה ה-11.
  • הקלה ספטיכורה (Cella Septichora) מתאפיינת, כפי ששמה מעיד עליה, בשבעה אפסיסים. המקום נחקר בין השנים 19381939 ולא נתגלו בו קברים, דבר המעיד על כך ששימושו היה אחר. הוא מתוארך לשנות השלושים של המאה ה-5.
  • המוזוליאום הנוצרי המוקדם הוא הגדול מבין המבנים בני שתי הקומות באתר, והוא שוכן מדרום לקבוצה העיקרית של הקברים. הוא כולל אולם קבורה ומבואה תת-קרקעיים, ומעליו כנסייה שבה ספינה בודדת ואפסיס. שלושה מקירות אולם הקבורה מעוטרים בסצינות תנכיות דומות לאלה של אולם קבורה 1.
  • בקפלת הקבורה המוקדמת אין אולם תת-קרקעי והיא עצמה שימשה כמקום קבורה. היא הוקמה במהלך המאה ה-4 ונבנתה ממחדש בשנת 390 לערך, עת נוסף לה ספסל אבן בצורת חצי עיגול ומזבח באפסיס. עובדה זו מצביעה על כך שהמקום החל משמש לתפילה בלבד. סביב קפלה זו שוכן מצבור של כמאה קברים מהמאה ה-4 ומתחילת המאה ה-5.
  • הקבר הכפול הצבוע שוכן מתחת לקרקע ותקרתו עשויה בצורת גג מחודד. בקבר ציורי קיר של סמלים נוצריים ונראה כי לא ניצבה מעליו קפלה מעולם. לא הרחק ממנו שוכן אולם קבורה נוסף ללא עיטורים שנראה כי גם במעליו, כמו מעל קודמו, לא הוקמה קפלה.
  • אולם הקבורה הקיבוצי שוכן בחלקו מתחת לקרקע, אורכו 9.44 מטר מצפון לדרום ורוחבו 5.40 מטר. במקור ניצבה מעליו תקרת קמרון חבית, וגרם מדרגות קצר הוביל אל האולם שהכיל 14 קברים, שנראה שהיו שייכים לבני משפחה אחת.

קישורים חיצוניים



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0