הפיגוע בקו 165

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפיגוע בקו 165
חלק מ
תאריך 4 באוגוסט 2005
מקום קו 165 של אגד שעבר בשפרעם, ישראל
סוג פיגוע ירי
נשק רובה M-16
הרוגים 4
פצועים 12
מבצע עריק צה"ל עדן נתן-זאדה

הפיגוע בקו 165 הוא פיגוע ירי שבוצע בקו 165 של אגד על ידי עריק צה"ל עדן נתן-זאדה ב-4 באוגוסט 2005 בשפרעם. בפיגוע נרצחו 4 בני אדם ובסיומו נרצח נתן-זאדה בלינץ' על ידי ההמון לאחר שנתפס.

רקע

נתן-זאדה נולד וגדל בראשון לציון. טרם גיוסו לצה״ל, סירב פעמיים להתגייס לשירות חובה בעקבות התנגדותו לתוכנית ההתנתקות, והושם במעצר. גויס לצה״ל ב-3 בינואר באותה שנה, ונשלח לבצע טירונות במחנה ניצנים. במהלך שירותו סירב להשתתף בהקמת מחנה רעים, כחלק מההכנות להתנתקות. ב-14 ביוני עזב את בסיסו וערק יחד עם נשקו האישי. בשער הכניסה לבסיס הותיר נתן-זאדה מכתב: "”כמו שלא אוכל לציית לפקודה שאומרת לחלל שבת, כך גם לא יכול להיות חלק מארגון שמגרש יהודים”. הוא הוסיף במכתבו גם את המילים "יהודי לא מגרש יהודי", וסיים את המכתב במילים:”אני אשקול את המשך שירותי”. למרות חיפושים חוזרים ונשנים של המשטרה הצבאית בבית הוריו בראשון לציון, לא נמצא נתן-זאדה מכיוון שעבר להתגורר בכפר תפוח שבשומרון. משפחתו טענה כי התריעה בפני הצבא כי הוא מחזיק בנשק ונעדר משרות אך הצבא החל לפעול רק לאחר 45 ימים כאשר הוגדר כעריק ולא כנפקד משרות[1]

הפיגוע

ב-5 באוגוסט 2005 בשעה 17:05 עלה זאדה לבוש במדי צה"ל על אוטובוס אגד קו 165 (שפרעם דרך קריית אתא) בתחנת היציאה של הקו, תחנת מרכזית המפרץ בחיפה.

כאשר נכנס האוטובוס בשעה 18:03 אל רחוב שייח אמין טריף, המוכר כשכונת הדרוזים בשפרעם, ירה זאדה בנהג האוטובוס מישל בחוס מטווח קצר והרגו. מיד לאחר מכן איבד האוטובוס שליטה והתדרדר עד שנעצר בהמשך הרחוב. זאדה החל לירות לפנים האוטובוס ופגע בשבעה נוסעים נוספים, שלושה מהם נהרגו במקום וארבעה נוספים נפצעו, בהמשך ירה זאדה לכל עבר ופצע עוד תשעה בני אדם, לאחר מספר דקות ואחרי שאזלה התחמושות בנשקו הצליחו נוסעי האוטובוס יחד עם קב"ט שפרעם, ג'מאל אעליאן ושוטר נוסף להשתלט על זאדה ולאזוק אותו. ”קשרתי את החייל באזיקים ועצרתי אותו יחד עם שוטר נוסף, הוא דימם. עצרנו אותו אחרי שהוא רוקן את המחסנית. הוא היה חי ולא נתנו להמון לפגוע בו. לא הצלחנו להוציא אותו מהאוטובוס בגלל ההתקהלות. לפי דעתי הוא נהרג כחצי שעה אחרי שהוא ירה.”[2]

לאחר הפיגוע החלו מהומות ענק וצוותי ההצלה לא הצליחו להגיע לזירה ולחלץ את הפצועים ואת ההרוגים, כוחות המשטרה כ-30 שוטרים שהיו בזירה ניסו למנוע מאלפי המתפרעים להיכנס אל האוטובוס, אך מספר מתפרעים חדרו אל האוטובוס פצעו תשעה שוטרים וביצעו לינץ' בזאדה האזוק שהסתיים במותו. רק לאחר מותו הצליחו כוחות המשטרה לחלץ את גופתו מן הזירה בעזרת רכב שטח משטרתי.

חקירת הלינץ' בעדן נתן-זאדה

לאחר הפיגוע הראו צילומים מהזירה כי זאדה היה בעודו בחיים בסיום האירוע וכי הוא נהרג בידי מתפרעים ולא במהלך האירוע. עם היוודע הדבר פתחה המשטרה בחקירה שבמהלכה נעצרו 12 מתושבי שפרעם ובחודש יוני 2009 הגישה הפרקליטות כתבי אישום נגד שבעה חשודים ושחררה חמישה. השבעה הואשמו בהשתתפות בהתפרעות, בתקיפת שוטרים ובתקיפתו של נתן זאדה. סעיפי האישום נגדם שנקבעו היו ניסיון לרצח, תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו והתפרעות שסופה נזק.

שבעת העצורים הורשעו ושישה מהם נשלחו למאסר בפועל ואחר לשישה חודשי מאסר על תנאי, כל הנאשמים זוכו מאישום בעברת רצח אך הורשעו בעברות שונות.

  • מוניר זקוט, בן 27, הורשע בתקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, ונשפט לשמונה חודשי מאסר על תנאי.
  • נעמאן בחוס, בן 37, הורשע בניסיון הריגה, בתקיפת שוטר בנסיבות מחמירות ובהפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו, ונשפט ל-24 חודשי מאסר בפועל.
  • ארקאן כורבאג', בן 27, הורשע בחבלה בכוונה מחמירה ובתקיפת שוטר, ונשפט ל-11 חודשי מאסר בפועל.
  • באסל קדרי, בן 35, הורשע בניסיון הריגה ובתקיפת שוטר, ונשפט ל-24 חודשי מאסר בפועל.
  • באסל חטיב, בן 29, הורשע בניסיון הריגה ובתקיפת שוטר, ונשפט ל-20 חודשי מאסר בפועל.
  • פאדי נסראללה, בן 40, הורשע בחבלה בכוונה מחמירה ובתקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, ונשפט ל-18 חודשי מאסר בפועל.
  • ג'מיל ספורי, בן 49, הורשע בניסיון הריגה ובתקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, ונשפט ל-24 חודשי מאסר בפועל.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ כתבי ynet,המחבל השאיר מכתב: "לא אגרש יהודים", הפיגוע בשפרעם פרופיל המחבל, 4 באוגוסט 2005
  2. ^ ירון דרוקמן ואחיה ראב"ד,שפרעם: פעיל ימין קיצוני ירה ורצח 4 באוטובוס, הפיגוע בשפרעם האירוע, 4 באוגוסט 2005
  3. ^ קובי מנדל,שם עונשי מאסר בפועל על מבצעי הלינץ' במחבל היהודי נתן זאדה, עונשי המורשעים במותו של עדן נתן זאדה, 24 בנובמבר 2013


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0