הרב אליעזר כהנמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב אליעזר כהנמן
הרב אליעזר כהנמן, נשיא ישיבת פוניבז'
הרב אליעזר כהנמן, נשיא ישיבת פוניבז'
לידה 1 ביולי 1947 (גיל: 76)
י"ג בתמוז תש"ז
מקום פעילות בני ברק
השתייכות חרדים ליטאים
תחומי עיסוק ניהול, חינוך
רבותיו סבו הרב יוסף שלמה כהנמן

הרב אליעזר כהנמן (נולד ב-י"ג בתמוז תש"ז, 1 ביולי 1947) הוא נשיא ישיבת פוניבז', תפקיד שמשמעותו בעלות על הישיבה ונושאים מנהלתיים וייצוגיים.

ביוגרפיה

נולד לרבקה ולרב אברהם כהנמן בארצות הברית, שם שהו למטרות גיוס כספים לישיבת פוניבז'. סבו הוא מייסד הישיבה וראשה הראשון - הרב יוסף שלמה כהנמן.

למד בישיבת פוניבז'. בשנת ה'תשכ"ט (1969) נפטר סבו ואביו הפך לנשיא הישיבה. נשא את אלישבע, בתו של רבי מרדכי שלמה ברמן (חתנו של רבי יעקב ישראל קניבסקי) ולאחר נישואיו המשיך ללמוד בישיבה. עם השנים החל לסייע לאביו בעיקר בעניינים מנהלתיים. הוא מונה למגייס הכספים העיקרי של הישיבה בחו"ל, ולאחראי על הנדל"ן שברשות הישיבה. אחרי פטירת אביו ב-2009 מונה במקומו לנשיא. הוא עורך מספר "דינרים" (ערבי גיוס כספים) בשנה שבהם הוא הנואם העיקרי.

כנשיא ישיבת פוניבז' הוא מכהן כנשיא ובעלים על מוסדות נוספים השייכים לה, כמו ישיבת גרודנא בבאר יעקב, ישיבה קטנה פוניבז', מוסדות בתי אבות. כמו כן הוא מחזיק את כולל פוניבז', אחד הכוללים הגדולים בישראל, שבראשו עמד הרב אהרן יהודה לייב שטינמן.

הוא אינו נוהג למסור שעורים תורניים קבועים בישיבה אלא בעיקר שיחות ודברי קבלת-פנים בעת פתיחת "זמן" או בתחילת שנה. לעיתים הוא מעביר שיעורים בהיכל הישיבה בשעות הצהריים של יום שבת. במסגרת ירחי כלה שנערכים בישיבה הוא מעביר שיעורים תורניים, ושיעור יומי בספר "ארחות חיים" המיוחס לרא"ש. הוא בוחן בלימוד את הבחורים המבקשים להתקבל לישיבה שבנשיאותו, ומכין לדפוס במשך שנים את כתביו של סבו הרב כהנמן[1]. חידושי תורה פרי עטו התפרסמו בעיקר במאספים שיש להם זיקה למוסדות הישיבה[2].

מתגורר בבני ברק, הוא אב לארבעה עשר ילדים. בח' באייר תשע"ה (אביב 2015) נפטרה אשתו[3]. במרץ 2018 נישא לחנה שטרנשוס[4].

הסכסוך על הישיבה

בשנת ה'תשנ"ח (סוף 1997) חלה האב אברהם, והתגלע סכסוך בין הרב אליעזר כהנמן לבין גיסו הרב שמואל מרקוביץ על הנהלת הישיבה והבעלות עליה. בהמשך התפתח סכסוך זה גם לוויכוח על הנהגת הישיבה בתחום התורני וקבלת בחורים חדשים לישיבה. לאחר שהמאבק התדרדר למעורבות של בחורי הישיבה והופרע מהלך הלימודים, פנו השנים לבוררות בבית הדין של הרב נסים קרליץ ולאחר מכן לצוות בוררים בראשות הרב חיים גדליה צימבליסט. ראשי הישיבה, הרב ירחמיאל גרשון אדלשטיין והרב ברוך דב פוברסקי הודיעו שהם אינם רואים עצמם מחויבים לכתב הבוררות והם תומכים ברב כהנמן כמנהיג הישיבה בפועל. לאחר התערבות הרב יוסף שלום אלישיב, חתמו גם הם עם הרב אלישיב, הרב אהרן יהודה לייב שטינמן והרב מיכל יהודה ליפקוביץ על כתב הבוררות ונקבע מנגנון החלטה במקרה של סכסוך אחרי החלטת הבוררות. בבוררות נקבע הסדר שנתן יתרון ממוני לרב כהנמן ויתרון בתחום התורני לרב מרקוביץ, בניסיון להביא להרגעת השטח. בהמשך הופרו החלטות הבוררים פעמים אחדות, כשכל צד טוען שהצד השני הוא שהפר אותן.

לאחר שצדו של הרב כהנמן פנה לבית המשפט לביטול פסק הבוררות, לדבריו כאמצעי התגוננות בפני הפרות אחרות, כתב הרב יוסף שלום אלישיב מכתב חריף נגד המזלזלים בבוררות והדנים בערכאות (ביטוי לבית משפט חיצוני). מאידך, הוא זכה לגיבוי בכתב של הרב מיכל יהודה ליפקוביץ, הרב נסים קרליץ והרב חיים קניבסקי[5]. שניים מאנשי צוות הישיבה, הרב אשר דויטש והרב יונה זלושינסקי עמדו לצד הרב מרקוביץ.

הסכסוך בין הרב כהנמן וגיסו מתעורר מעת לעת, בעיקר בעניינים ממוניים, וממשיך להיות נידון בבתי המשפט. הסכסוך הארוך הביא לכך שמשלהי העשור הראשון של שנות האלפיים מתקיימות במתחם ישיבת פוניבז' שתי ישיבות נפרדות, האחת בנשיאותו והשנייה בראשות גיסו.

קישורים חיצוניים

מכתביו
הספדים על ראשי הישיבה

הערות שוליים

  1. ^ חלקם מתפרסמים מעת לעת בכתבי עת תורניים, ראו למשל: מוריה, גיליון קצז-קצח, ניסן תש"ן, עמ' לה בהערה.
  2. ^ ראו למשל: ספר הזיכרון טוב משה, בדין שחיטת קרבן פסח על חמץ; שם, ביסוד דין סמיכה; שם, דברי חיזוק. ולהלן "קישורים חיצוניים".
  3. ^ ישראל כהן, אבל בפוניבז': הרבנית אלישבע כהנמן ע"ה, באתר כיכר השבת
  4. ^ ישראל כהן, ‏נשיא ישיבת פוניבז' הגר"א כהנמן נישא בשנית, באתר כיכר השבת, 8 במרץ 2018
  5. ^ אבישי בן-חיים, מהומת אלקים בפוניבז', באתר nrg‏, 26 בנובמבר 2004
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0