יחסי אוסטריה–הוותיקן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי אוסטריההוותיקן
אוסטריהאוסטריה הוותיקןהוותיקן
אוסטריה הוותיקן
משטר
רפובליקה פדרלית מונרכיה תאוקרטית אבסולוטית נבחרת

יחסי אוסטריה–הוותיקן הם יחסי החוץ המתקיימים בין רפובליקת אוסטריה לכס ה"קדוש". מבחינה היסטורית הוותיקן קיים יחסי חוץ דרך נונציוס, והחזיק נונציו אפוסטולי לאוסטריה, עוד מתקופת ממלכת הבסבורג.

היסטוריה

ב-18 באוגוסט 1855, פרנץ יוזף הראשון, קיסר אוסטריה כינס קונקורדט עם האפיפיור פיוס התשיעי. אוסטריה החזיקה בזכות הטלת וטו על בחירת האפיפיור, אולם זכות זו בוטלה על ידי פיוס העשירי בשנת 1903, לאחר שאוסטריה הטילה וטו על בחירתו של מריאנו רמפולה כאפיפיור.

ב-5 ביוני 1933, הממשלה הפדרלית תחת הקנצלר אנגלברט דולפוס חתמה עם האפיפיור פיוס האחד עשר על קונקורדט חדש, אשר חיזק שוב את כוחה של הכנסייה הקתולית באוסטריה ואף קיבל מעמד חוקתי חלקי במהלך האשרור הרשמי בשנת 1934. המשך קיומו לאחר 1945 היה שנוי במחלוקת בתחילה, אך הוכר על ידי הממשלה הפדרלית בשנת 1957, כך שהוא באופן רשמי עדיין בתוקף כיום. עם זאת הקונקורדטים הבאים (1960 ו-1962) תיקנו הוראות חשובות ביחס לנישואין אזרחיים והלאמת הקרן הדתית.

מכיוון שבאוסטריה הפרדה קפדנית ברובה בענייני דת ומדינה, כמו גם חופש אמונה והגדרה עצמית מלאה בענייני אמונה (אם הם נשארים בגבולות החוק) ישנם חוזים עם כנסיות וחברות דתיות - פרט לפיקוח העקרוני של משרד התרבות והכלכלה - רק בענייני משפט ציבורי כמו חינוך דתי, סובסידיות לצדקה, ייצוג בתקשורת לשירותים ציבוריים וכדומה.

הקונקורדט של שנת 1933 לא הוביל בטווח הארוך לעמדה בולטת של הקתוליות, אלא להפך לבסיס משותף ביחסי הרפובליקה של אוסטריה לדתות ולזרמים, על ידי השפעה מודאלית.

נציגויות דיפלומטיות

  • אוסטריה מחזיקה שגרירות בוותיקן.
  • הכס ה"קדוש" מחזיק באוסטריה נונציו אפוסטולי בווינה[1].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0