מושל מיסיסיפי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מושל מיסיסיפי
Governor of Mississippi
Seal of Mississippi (2014–present).svg
Tate Reeves 2019 (cropped).jpg
איוש נוכחי טייט ריבס
תאריך כניסה לתפקיד 14 בינואר 2020
דרכי מינוי בחירות ישירות
תחום שיפוט מיסיסיפי (מדינה)מיסיסיפי (מדינה) מיסיסיפי
מושב המשרה ג'קסון
משך כהונה קצוב 4 שנים, הגבלה לשתי תקופות כהונה
ייסוד המשרה 10 בדצמבר 1817
איוש ראשון דייוויד הולמס

מושל מיסיסיפיאנגלית: Governor of Mississippi) הוא המושל וראש הרשות המבצעת של מדינת מיסיסיפי שבארצות הברית. הוא גם המפקד העליון של המשמר הלאומי של המדינה.

מושל מיסיסיפי הנוכחי הוא הרפובליקני טייט ריבס, שהושבע לתפקידו ב-14 בינואר 2020.

סמכויות ותפקידים

המושל אחראי על אכיפת חוקי המדינה, בסמכותו לאשר או להטיל וטו על הצעות החוק שעוברות בבית המחוקקים של המדינה, לכנס את בית המחוקקים בכל עת, ולהעניק חנינות, למעט במקרים של בגידה או הדחה. המושל גם ממנה את חברי חבר הנאמנים של המוסדות להשכלה גבוהה של המדינה.

בחירת המושל

כדי להיבחר כמושל, על המועמד להיות בן 30 לכל הפחות, להיות אזרח ארצות הברית במשך 20 שנה לכל הפחות, ותושב מיסיסיפי במשך 5 שנים לכל הפחות לפני השבעתו. חוקת מיסיסיפי, שהתקבלה ב-1890 קבעה שהמושל ייבחר אחת לארבע שנים בבחירות בהן נבחרו 122 אלקטורים שייצגו את מחוזות הבחירה לבית הנבחרים של מיסיסיפי, ובמקרה שאף אחד מהמועמדים בבחירות לא השיג רוב או שנוצר תיקו, הכריע בית הנבחרים על זהות המושל. במשאל עם שנערך ב-2020 הוחלט לתקן את החוקה כך שהמושל ייבחר בבחירות כלליות, ובמקרה שאף אחד מהמועמדים לא ישיג רוב יערך סיבוב שני של הצבעה בו יתמודדו שני המועמדים שהשיגו את המספר הרב ביותר של קולות. עד 1987 הייתה מגבלת כהונה כך שהמושלים יכלו להיבחר לתקופת כהונה רצופה אחת בלבד. מאז התיקון לחוקה שהתקבל אז, רשאים המושלים להיבחר לשתי תקופות כהונה רצופות.

סגן המושל

סגן המושל של מיסיסיפי הוא הראשון בסדר הירושה למשרת המושל. בכל מקרה של התפנות משרת המושל בשל מוות, התפטרות, או הדחה של המושל, מושבע סגן המושל במקומו. במקרה בו נמצא המושל מחוץ לגבולות המדינה, משמש סגן המושל כממלא מקומו.

מתוקף תפקידו מכהן סגן המושל גם כנשיא הסנאט המדינתי. במקרה של תיקו בהצבעות הסנאט, מכריע קולו של סגן המושל. בהשוואה לסגני המושלים של מדינות אחרות בארצות הברית, מחזיק סגן מושל מיסיסיפי בכוח ניכר. בסמכותו הבלעדית למנות חברים, יושבי ראש וסגני יושבי ראש לוועדות שונות של הסנאט, ללא קשר למאזן הכוחות המפלגתי בו. לאור סמכותו זו, קיימת טענה שכוחו של סגן המושל רב יותר בהשוואה לזה של המושל.

סגן המושל נבחר באותו אופן כמו המושל, בבחירות כלליות לכהונה של ארבע שנים עם הגבלה של שתי תקופות כהונה. משרת סגן המושל בוטלה ב-1832 ונוצרה מחדש ב-1870.

היסטוריה

ב-1798 הוקמה טריטוריית מיסיסיפי (אנ'). בתקופת קיומה כיהנו בה ארבעה מושלים, שהיו ממונים על ידי נשיא ארצות הברית. מושל הטריטוריה האחרון, דייוויד הולמס, כיהן עד קבלתה של מיסיסיפי כמדינה בארצות הברית ב-1817, ונבחר כמושל המדינה הראשון, ובהמשך גם כמושל החמישי.

מאז כינונה של מיסיסיפי כמדינה, כיהנו בה 53 אישים, כולם גברים, כמושלי המדינה ב-64 תקופות כהונה. רובם של המושלים הגיעו משורות המפלגה הדמוקרטית. בשל שליטתה של המפלגה גם בבית המחוקקים של המדינה, הם העבירו ב-1890 את החוקה ששללה את זכות הבחירה מרוב האפרו-אמריקאים, והרחיקה אותם מהמערכת הפוליטית במשך כמעט 70 שנה, ובכך הייתה מיסיסיפי למעשה מדינה חד-מפלגתית.

המושל שמשך כהונתו הייתה הארוכה ביותר היה ג'ון מרשל סטון, שכיהן שתי תקופות כהונה בלתי רצופות, שבסך הכל נמשכו כמעט 12 שנים. המושל שכהונתו הייתה הקצרה ביותר היה ג'יימס וייטפילד, שכיהן במשך חודש וחצי. עשרה מושלים כיהנו בשתי תקופות כהונה כל אחד, זאת בנוסף לפילדינג רייט, שכיהן באופן רצוף בשנים 1946 - 1952, אך במניין הרשמי של מושלי מיסיסיפי, נחשבות השנתיים הראשונות לכהונתו, בהן הוא כיהן כיורשו של קודמו בתפקיד, תומאס ביילי, שנפטר בעת כהונתו, כתקופת כהונה אחת בה הוא היה המושל ה-49, ובארבע השנים הבאות, שאליהן הוא נבחר בזכות עצמו, הוא נחשב למושל ה-50.

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0