מחנה יתיר
| מדינה | |
| מחוז | הדרום |
| מועצה אזורית | הר חברון |
| גובה ממוצע[1] | 653 מטר |
| תאריך ייסוד | 1979 |
| סוג יישוב | יישוב כפרי אחר |
| נתוני אוכלוסייה לפי הלמ"ס לסוף 2023[1] | |
| - אוכלוסייה | 332 תושבים |
| - מתוכם, תושבי ישראל | 319 תושבי ישראל |
מחנה יתיר (ידוע גם בתור לב יתיר) הוא יישוב זמני ביער יתיר, חבל יתיר, ישראל. הוא מהווה את מקום מושבו של "גרעין דרור", גרעין התיישבות הפועל להקמת היישוב דרור על הר חירן.
המחנה שוכן ליד נחל ענים, בגובה 653 מטרים מעל פני הים, סמוך לתוואי כביש כביש 316. אוכלוסייתו מנתה 332 תושבים בשנת 2023, וב-2025 התגוררו בו 44 משפחות.
בעבר היה מיושב על ידי גרעיני ההתיישבות שהקימו את בית יתיר ואת שני, ומשכך הוא ראשון היישובים הישראליים בחבל יתיר ובהר חברון כולו.
היסטוריה
גרעין בית יתיר
ערך מורחב – בית יתיר#היסטוריה
באוגוסט 1979 עלה גרעין התיישבות של גוש אמונים שיועד להתיישב במשטרת לציפר[2][3] להתיישבות זמנית במחנה יתיר, סמוך לאתר ההתיישבות הראשון שלו, מצודת היערנים. עבור המגורים במקום הובאו מראש מבניים טרומיים והתיישבו בהם משפחות.[4] חברי הגרעין עסקו בשמירת היער, בינוי וגידור, הנחת קו מים, עיבוד אדמות והכשרתן.
באוקטובר 1979 נערך טקס חנוכת המושב הרשמי, והוא קיבל את השם "בית יתיר", שמו עד היום. בשנת 1982 הצטרף למחנה גרעין ליבנה של תנועת אמנה.
בשנת 1983 עבר גרעין בית יתיר למבנים זמניים על גבעת "משטרת לציפר" וסביבתה,[5] ובכך הוקם יישוב הקבע הישראלי הראשון בהר חברון.[6] בשנת 1989 יצאו גם גרעין ליבנה מהמחנה, בהקמתם את יישוב הקבע שלהם, שני. מחנה יתיר ננטש והושאר מוזנח.[7]
גרעין חירן
ערך מורחב – דרור (יישוב)#היסטוריה
בשנת 2010 הקים גרעין חירן של תנועת אור, שמקורו בעלי, את המחנה מחדש ועבר להתגורר בו, כחלק ממטרתו להקים את יישוב על הר חירן. המעבר למגורים במקום נעשה על מנת להסתגל לחיים באזור זה, ולהשתקע בו, לקראת עלייה לחירן.[8] העלייה לא התרחשה במהירות שלה ציפו התושבים, וחברי הגרעין נשארו ביישוב הזמני במשך שנים רבות, תוך שהם מנהלים מאבק משפטי ופוליטי על מנת לאפשר להם להקים את היישוב חירן על ההר.
בשנת 2013 נוסף המחנה לרשימת היישובים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.[9] למרות שהמחנה יושב בשטח המוגדר כשטח גלילי, הגרעין החל לקבל שירותים מוניציפליים ממועצה אזורית הר חברון הסמוכה. בשנת 2023 הוקמה במחנה ישיבת בני דוד דרור בראשות הרב כפיר אלון, והיא פועלת כישיבה גבוהה וכשלוחה של מוסדות בני דוד.[10][11] תושבי היישוב מתגוררים בקראוונים.
בשנת 2022 סופח שטחו של היישוב שהגרעין מתכנן להקים, דרור, אל מועצה אזורית תמר, ומאז ינואר 2025 החלו להיסגר מכרזי קרקע לרכישת מגרשים ביישוב. אנשי הגרעין השתתפו בתהליך וחלקם אף זכו לרכוש קרקע לבניית בית ביישוב המתוכנן.[12]
בשנת 2023 עמדה אוכלוסיית המחנה על 332 תושבים, ובשנת 2025 היא מנתה 44 משפחות.[13]
קהילה
פעילות התרבות ביישוב כוללת חוגים, ערבי נשים וערבי גברים, שיחות והרצאות, ארוחות משותפות וטיולי גרעין. בנוסף לפעילות התרבות ביישוב עצמו, נהנים חברי היישוב גם מאירועי התרבות המתקיימים במועצה האזורית הר חברון ובסביבה.
חינוך
במחנה מעל ל־100 ילדים בגילאי 0–17, ובמקום פועלים מעון ושני גני ילדים. תלמידי בית הספר נוסעים לבתי ספר ולתלמוד תורה בסוסיא.
כמו כן, קיימת תנועת נוער ביישוב הפועלת בשעות אחר הצהריים במהלך ימות השבוע ובשבתות, והיישוב מקיים תלמוד תורה ופעילויות פנאי בזמני חופשות.
ישיבת דרור
במקום פועלת ישיבה גבוהה של מוסדות בני דוד, ישיבה גבוהה בני דוד דרור. הישיבה נפתחה בחודש אלול ה'תשפ"ג (2023), והיא בראשותו של הרב כפיר אלון.[14][11] בישיבה כמה עשרות תלמידים.[15]
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 אוכלוסייה בעיריות, במועצות המקומיות והאזוריות וביישובים בעלי 2,000 תושבים לפחות - לפי טבלה חודשית של למ"ס עבור סוף יוני 2025 (אומדן), בכל יתר היישובים - לפי טבלה שנתית של למ"ס עבור סוף 2023.
- ↑ גרעין יתיר מתחיל היום להכין השטח, דבר, 7 בספטמבר 1977
- ↑ מנחם תלמי, תפילה ראשונה במאחז חדש, מעריב, 23 בספטמבר 1977
- ↑ יתיר - העלייה השנייה לעיר הלווים, מעריב, 14 בספטמבר 1979
- ↑ אמיר רוזנבליט, יתיר יעלה על הקרקע בדרום הר־חברון עוד השנה, דבר, 2 במאי 1983
- ↑ מועצה אזורית הר חברון, באתר מועצת יש"ע
- ↑ סנור בסכנת התפרקות, דבר, 27 ביולי 1978
- ↑ History (אורכב 25.11.2015 בארכיון Wayback Machine) Hiran
- ↑ Statistics abstract of Israel 2014 (אורכב 23.09.2015 בארכיון Wayback Machine) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
- ↑ עדו בן פורת, איילת שקד בסיור בדרום: כבר בשנה הבאה תיפתח בנגב שלוחה של מכינת עלי - זו ריבונות, באתר ערוץ 7, 22 בנובמבר 2022
- ^ 11.0 11.1 מוסדות בני דוד, "עלו זה בנגב" - בונים את ישיבת דרור, מוסדות 'בני דוד', באתר יוטיוב, 2024
- ↑
קים לגזיאל, כך הממשלה מחלקת לגרעין ממכינת עלי מגרשים בנגב במחיר של מכונית משומשת, באתר TheMarker, 1 בינואר 2025
- ↑ לב יתיר, באתר עמוד ענן
- ↑ עדו בן פורת, איילת שקד בסיור בדרום: כבר בשנה הבאה תיפתח בנגב שלוחה של מכינת עלי - זו ריבונות, באתר ערוץ 7, 22 בנובמבר 2022
- ↑ בחירן תקום שלוחה של מוסדות בני דוד, באתר ערוץ 7
| ||||||||||||
מחנה יתיר42021765Q21198015