ענק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ענק הוא איש גדול ממדים וגבוה מאוד.

הענקים בתנ"ך

בתנ"ך מוזכרים הענקים כעם של אנשים גדולי ממדים שחיו במקומות מסוימים בארץ כנען. בחברון מוזכר שישבו אחימן ששי ותלמי ילידי הענק[1]. המרגלים שנשלחו לתור את הארץ סיפרו: "וגם ילידי הענק ראינו שם". העיר חברון קרויה קריית ארבע על שם ארבע, "האדם הגדול בענקים", שהיה בעל המקום (יהושע י"ד ט"ו). יש המזהים את ארבע עם עפרון החתי[2]. על פי המדרש נקראה העיר על שם ארבעת הענקים שחיו בה, השלושה המוזכרים ואביהם.

הענקים נקראו גם רפאים. חלקם נקרא בעברית מקראית "זוזים". הם ישבו בארץ שמאוחר יותר יושבה בידי בני עמון והעמונים קראו להם זמזומים. חלקם ישב בארץ שמאוחר יותר הפכה להיות מואב ונקרא על ידי המואבים "אמים". מאחרוני הרפאים היה גם עוג מלך הבשן. מסופר שבעת כיבוש הארץ הכרית יהושע את הענקים ולא נותרו בארץ ישראל. גם על גוליית הפלשתי נאמר שהיה מגזע הענקים, מילידי ערפה.

הענקים במחקר

הענקים בתרבויות

הענקים הם דמויי אדם גבוהים וגדולים מאוד. בסיפורים עתיקים רבים הענקים הם לרוב אכזריים ובעלי נטיות כאוס ורוע, ביצירות מודרניות יותר אפשר למצוא ענקים עדינים וטובי לב. הם מופיעים ברבים מן המיתולוגיות וסיפורי העמים.

ענקים הם דמויות נפוצות למדי בעולם הפנטזיה וכפועל יוצא מכך הם נפוצים גם במשחקים המשויכים לסוגת הפנטזיה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ספר יהושע, פרק ט"ו, פסוק י"ד
  2. ^ "תוספתא לתרגום" לספר יהושע, פרק ט"ו, הובא בספר למכסה עתיק (מאת הרב חיים קנייבסקי) לפרשת שלח. בעקבות תרגום יונתן שכתב כי הענקים שראו המרגלים בארץ ישראל היו בניו של "עפרון גיברא"- עפרון הגיבור.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0