תוכנית תלפיות
פרטים | |
---|---|
מדינה |
![]() |
שיוך |
![]() |
סוג | תוכניות מצוינות בצה"ל |
בסיס האם | בית הספר לפיקוד ומנהיגות |
אירועים ותאריכים | |
תקופת הפעילות | 1979–הווה (כ־44 שנים) |
נתוני היחידה | |
כוח אדם | כ-60 חניכים וחניכות במחזור גיוס המתקיים אחת לשנה |
פיקוד | |
יחידת אם |
![]() |
תוכנית תלפיות היא מסלול הכשרה ושירות בצה"ל שמטרתו המרכזית היא גיוס צעירים וצעירות מוכשרים ומצטיינים למערכת הביטחון, והכשרתם לעיסוק בתפקידים מרכזיים במערכי המחקר והפיתוח (מו"פ) הביטחוניים,[1] באמצעות לימודים לתואר ראשון בפיזיקה, במתמטיקה או במדעי המחשב (וכן שילובים שלהם). בנוסף לכך, נועדה התוכנית ליצור פוטנציאל לעתודת המנהיגות הטכנולוגית לקהילת המו"פ הביטחוני. התוכנית נוסדה בשנת 1979 כחלק מלקחי מלחמת יום הכיפורים. מסלול השירות בתוכנית הוא בן תשע שנים, הכולל כ-40 חודשי הכשרה (רובם בזמן שירות החובה) ולאחר מכן תפקידים ביחידות המו"פ השונות. בוגרי המסלול מכונים תלפיונים.
הקמת התוכנית
יוזמי ההקמה של תוכנית תלפיות היו הפיזיקאים, פרופסור פליקס דותן ופרופסור שאול יציב מהאוניברסיטה העברית בירושלים. השניים פנו לאחר מלחמת יום הכיפורים לאחראי על המחקר ופיתוח בחיל האוויר, אהרן בית-הלחמי, והציעו לו תוכנית להכשרה ושילוב מדענים צעירים בתחומי מחקר ופיתוח של מערכות נשק. בית-הלחמי פעל במשך מספר שנים להקמת התוכנית, עד לאימוצה ב-1979 על ידי הרמטכ"ל רפאל איתן ויציאתה לדרך.
עיקרי ההצעה שניסחו השניים:
...בהצעתנו זו שלוש נקודות מוצא חשובות שאינן מוצאות ביטוי במכוני המחקר והפיתוח הקיימים בארץ:
הכרה נחושה שמדינת ישראל חייבת להתאמץ לפתח נשק חדשני בתכלית שאינו מוכר בקהילת המדינות.
ניצול מתוכנן למטרה זאת של כושר היצירה האנושי המגיע לשיאו בגיל ביולוגי נמוך של שנות העשרים.
כושר המצאה מחייב דמיון יוצר, ידע רב ותפיסה מעמיקה, אך ניתן לדרבון משמעותי על ידי הצגת אתגרים ויצירת אטמוספירה תוססת וממריצה שבה יזכה כל מאמץ ותרומה עניינית להכרה ולעידוד של הסביבה....כאחת הדרכים להשיג מטרה זו אנו מציעים מאמץ מרוכז ושיטתי להמצאה... ופיתוח נשק חדש ויעיל, כאשר "חדש" מוגדר כנשק שאינו בשימוש בצבאות אחרים, אפילו בצבאות של המעצמות...
...הכרחי שאת גרעין התוכנית יהוו האנשים המוכשרים והמסורים ביותר, להם גם רקע מתאים במדעי הטבע ובטכנולוגיה של נשק.
את התוכנית מוביל מפא"ת (המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית), והיא מבוצעת בבסיס של חיל האוויר בירושלים.
ב-2004 הוקמה "תוכנית חבצלות", תוכנית הדגל של חיל המודיעין, על בסיס מבנה ההכשרה של תלפיות.
עיקרי התוכנית
במהלך ההכשרה משלימים החניכים תואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים. התואר כולל את תוכנית הלימודים בהיקף מצומצם בפיזיקה ובמתמטיקה, ובנוסף על כל חניך להרחיב להיקף מלא לפחות את אחד מהתארים בפיזיקה, במתמטיקה או במדעי המחשב. בנוסף ללימודים האקדמיים עוברים הכשרות צבאיות שונות. בסיום ההכשרה, שהיא הארוכה ביותר בצה"ל ואורכת כ-40 חודשים, מקבלים החניכים דרגת סגן ותואר "בוגר" מהאוניברסיטה העברית ומשתלבים ביחידות מחקר ופיתוח בצה"ל ובתעשיות הביטחוניות.
השירות הראשוני במסגרת התוכנית אורך שלוש שנים בהן החניכים מקבלים את ההכשרה, כל זאת במהלך שירות החובה, ולאחר מכן שש שנים בשירות קבע (בסה"כ מסלול השירות בתוכנית הוא בן תשע שנים). תוכנית תלפיות מיועדת למלש"בים (מועמדים לשרות ביטחון), אשר עומדים לסיים או סיימו את כיתה י"ב. תלמידים אשר התקבלו לתוכנית ומעוניינים לצאת לשנת שירות, מכינה קדם-צבאית, ישיבה וכדומה, מקומם נשמר למחזור הבא של התוכנית.
מיונים והכשרה
התאמה לתוכנית תלפיות
התאמה לתוכנית תלפיות מוערכת ונבחנת במספר היבטים – התעניינות וזיקה לתחומים המדעיים והטכנולוגיים, כאשר כישרון וידע בנושאים הללו הן דרישות הכרחיות מהמועמדים. כמו כן נדרשים הישגים לימודיים גבוהים מוכחים מן המועמדים. בנוסף לזאת, גם להיבטים אישיותיים ישנה חשיבות מכיוון שבוגרי תלפיות אינם מיועדים להיות "מדענים במגדל שן" אלא להשתלב בצוותים, לעבוד תוך מגע רצוף עם גורמים רבים, ובהמשך מסלולם המקצועי אף לקחת חלק בהובלה ובמנהיגות של המחקר והפיתוח הביטחוניים. בהתאם לכך, נדרשות תכונות כגון יכולת להשתלב בעבודת צוות, פוטנציאל ויכולת להוביל ולהנהיג, היכולת להבחין בין טפל לעיקר, קבלת החלטות ועוד. מעבר לכך, דרושים מוטיבציה ורצון לתרום במסגרת מערכת הביטחון.
תהליך המיון לתוכנית תלפיות נבנה באופן שייתן מענה הולם למתואר לעיל. התהליך אורך מספר חודשים ומתקיים במהלך כיתה י"ב, בחודשים ספטמבר–מאי.
תהליך המיון לתוכנית תלפיות
קיימות שלוש דרכי קבלה לתהליך המיון של תוכנית תלפיות: הראשונה, איתור דרך בתי הספר. מתבצעת פנייה מטעם יחידת תלפיות לבתי-ספר תיכוניים ברחבי הארץ, לקבלת נתונים אודות תלמידים ברמת ההישגים הנדרשת כתנאי סף: פיזיקה ומתמטיקה בהיקף של 5 יחידות לימוד, אשר ציונם הוא 80 לפחות או כאלה הלומדים את המקצועות הנ"ל בהיקף של 4 יחידות לימוד, אשר ציונם הוא 90 לפחות וכן אנגלית ברמה נאותה. השנייה, מועמד המעוניין בכך יכול אף לפנות אישית ליחידת תלפיות, על מנת להבטיח שהתאמתו לתוכנית תיבחן. פנייה זאת צריכה להיעשות בחודש ספטמבר (תחילת כיתה י"ב), בצירוף פרטים אישיים, מספר תעודת זהות וצילום של תעודת סיום מכיתה י"א. דרך נוספת היא איתור צעירים מוכשרים במיוחד על ידי הצבא לאחר עיבוד הנתונים של הצו הראשון.
לאחר האיתור הראשוני מתבצע איסוף נתונים מלשכות הגיוס לגבי מועמדים מתאימים מתוך כלל המתגייסים המגיעים ללשכות על פי צו גיוס ראשון. כל המועמדים שפרטיהם עומדים בתנאי הסף הנדרשים מזומנים ליום מבחנים. במבחנים אלה נבדקים בעיקר כישורים מדעיים ופסיכומטריים. העומדים בהצלחה במבחנים הנ"ל מזומנים לסדרת מיון בת יומיים בבסיס היחידה.
במהלך הסדרה נבחנים המועמדים במבחנים מקצועיים ואישיותיים (הכוללים בין השאר מבחנים קבוצתיים). בכל שנה יש שתי סדרות מיון. אלו שעוברים בהצלחה את אחת הסדרות, מקבלים זימון למבדקי קצונה. לאחר מכן נערך למצליחים ראיון בוועדת הקבלה, והשלב האחרון אליו מזומנים המועמדים הוא תחקיר ביטחוני.
ההשתתפות במבחנים השונים היא חובה, גם אם המועמד עדיין לא גיבש את עמדתו באשר להצטרפותו לתוכנית.
במהלך התקדמות תהליך המיון מבוצעת הסברה ונמסרים נתונים למועמדים אודות התוכנית.
הכשרה ותקופת שירות
ההכשרה במסגרת תוכנית תלפיות נמשכת כ-40 חודשים. היא משלבת פרקי לימוד אקדמיים לצד תכנים ואימונים צבאיים. תקופות הלימוד חופפות פחות או יותר את הסמסטרים האוניברסיטאיים הרגילים. יתרת הזמן מנוצלת לביצוע הכשרות טכנולוגיות וצבאיות מגוונות.
ההכשרות הצבאיות נחלקות להכשרות כלליות כגון טירונות וקורס קצינים, ולהכשרות ייחודיות לתלפיות - סדרות אימונים בנות מספר שבועות ברוב חילות צה"ל, המורכבות מאימונים, סיורים והרצאות אודות כל חיל - תפקידיו, מערכות הלחימה שלו, תהליכי פיתוח המתבצעים בו ועוד.
הכשרות ותעסוקות צבאיות מתבצעות באופן קבוע גם במהלך תקופת הלימודים וכוללות לרוב פעילויות חינוך, ומשימות צבאיות רבות כגון שמירות, מד"סים וניקיונות.
המתקבלים לתוכנית (הידועים בשלב זה באופן בלתי-רשמי כ"תלפיונים") עוברים בקיץ לפני תחילת הלימודים סדרת טרום טירונות. לאחר-מכן מגיעים החניכים לטירונות קרבית בבסיס האימונים של חטיבת הצנחנים (בה מוכשרים כרובאי 04). עם תחילת הלימודים משתכנים התלפיונים בבית הספר לפיקוד ומנהיגות של חיל האוויר הממוקם בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית.
מעבר לקורסים הרגילים, הנלמדים באוניברסיטה, משתתפים התלפיונים בקורסים סגורים המיועדים להם בלבד. יתר על-כן, מבצעים (בעיקר בשנה א') מטלות שונות בבסיס ומשתתפים בפעילויות חברתיות שונות. בנוסף, התלפיונים מבצעים פרויקטים לאורך השנים, ואף ממלאים תפקידים כסגל התכנית בשנה השלישית.
כמו כן החניכים עוברים תכנים וסיורים רבים בין הסמסטרים ובמהלכם:
- בשנה הראשונה - סדרות זרוע היבשה - הכוללות לדוגמה סדרת חיל ההנדסה הקרבית, סדרת חיל התותחנים, וסדרת שריון בה מתנסים החניכים בנהיגה או ירי בטנק מרכבה. בנוסף, החניכים יוצאים לקורס קצינים בבה"ד 1 במגמות נחשון או להב.
- בשנה השנייה - סדרת זרועיות וטכנולוגיות הכוללות לדוגמה סדרת חיל אוויר, סדרת חיל מודיעין, סדרת חיל ים, וביקורים ביחידות נוספות במערכת הביטחון.
- בשנה השלישית - החניכים עוברים השלמה חילית פנימית שבסופה טקס סיום בו הבוגרים מקבלים דרגת סגן.
נשירה מהמסלול
נשירה מהמסלול מתבצעת באמצעות ועדת היגוי המתכנסת כפעמיים בשנה ומוסמכת להפסיק את הכשרתם של חניכים על רקע מקצועי, אישיותי או ערכי. חניכים שהודחו או פרשו מהתוכנית משלימים את שירותם בתפקידים מגוונים במערכת הביטחון, ולעיתים נדרשים להמשיך בשירות קבע בהתאם לזמן עזיבת התוכנית, זאת על פי חוזה ההצטרפות לתוכנית עליו חתמו טרם הגיוס.
מבוגרי התוכנית
- אורי אלון, פרופסור לפיזיקה ביולוגית במכון ויצמן למדע
- ויקטור ויסליב, יזם וחתן פרס ביטחון ישראל
- תא"ל (מיל') יורם חמו, לשעבר מפקד מרכז דדו לחשיבה צבאית בינתחומית
- אילון לינדנשטראוס, פרופסור למתמטיקה באוניברסיטה העברית. זוכה מדליית פילדס לשנת 2010 וחתן פרס ביטחון ישראל
- אריאל מייסלוס, ממייסדי ונשיא Passave, ממייסדי ונשיא אנוביט ומייסד ומנכ"ל Stratoscale
- רון מילוא - פרופסור לביולוגיה במכון ויצמן למדע ויושב ראש הוועד המנהל של האקדמיה הצעירה הישראלית
- אלי מינץ, שמחון פייגלר ואמיר נתן, מקימי קומפיוג'ן
- אביתר מתניה, פרופסור לממשל וראש התוכנית ללימודי ביטחון באוניברסיטת תל אביב, המקים וראש מערך הסייבר הלאומי לשעבר, הוגה תוכנית חבצלות.
- מריוס נכט, ממקימי צ'ק פוינט
- יואב פרוינד, מדען מחשב ישראלי ופרופסור בפקולטה למדעי המחשב באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו. זוכה פרס גדל לשנת 2003
- אריק צ'רניאק, טייס קרב ואחד ממקימי Metacafe וסופרסוניק שנרכשה על ידי איירון סורס
- ד"ר זוהר קורן, מייסד ומנכ"ל חברת קנביקס (Cannabics)
- עמית קליין, מומחה אבטחת רשת ו-CTO של טראסטיר
- רן רז, מדען מחשב ישראלי, פרופסור במחלקה למתמטיקה ומדעי המחשב במכון ויצמן למדע
- אסף רפפורט ועמי לוטבאק, ממקימי חברת אבטחת הענן אדאלום
- תא"ל (מיל') אופיר שהם, ראש מפא"ת לשעבר
- ד"ר גיא שנער, מייסד ומנכ"ל חברת איקס טכנולוג'יס וכעת חבר דירקטוריון וממייסדי חברת ארלי סנס
- עופר גונן, מנכ"ל כלל תעשיות ביוטכנולוגיה
- ד"ר אורן שובל (ביולוג), מייסד ומנהל טכנולוגיות ראשי ב-Via
- ד"ר דניאל רמות (מדען מוח), מייסד ומנכ"ל Via
- תא"ל ד"ר אורן סתר, ראש החטיבה האסטרטגית.
- איתי מלינגר, ממייסדי חברת Curv וחתן פרס ביטחון ישראל[2]
- אור דנון, ממייסדי חברת Hailo, וחתן פרס ביטחון ישראל[3]
- ד"ר איל חולתא, בכיר במוסד לשעבר, ראש המטה לביטחון לאומי והיועץ לביטחון לאומי, זכה בפרס ביטחון ישראל.
- אור דנון, מנכ"ל חברת פיתוח השבבים Hailo והדר צייטלין, מנהלת פיתוח עסקי בחברה
- דורית חיזי, מהנדסת ניסויי טיסה, מנכ"לית הסדנא לידע ציבורי
לקריאה נוספת
- Gewirtz, Jason. Israel's Edge: The Story of The IDF's Most Elite Unit - Talpiot. Gefen Publishing House, 2016
קישורים חיצוניים
- תלפיות, באתר משרד הביטחון
- פרוטוקול ישיבה בכנסת בה הוצג פרויקט של חניכי התוכנית אשר פותח במסגרת קורס במסלול (עמוד 16)
בתקשורת
- שרון שדה, פרוייקט לתלפיות, בטאון חיל האוויר 167, דצמבר 1988, באתר הספרייה הדיגיטלית להיסטוריה ומורשת חיל האויר
- אודי עציון ושירה אנסקי, מלחמת המוחות, בטאון חיל האוויר 214, פברואר 1997, באתר הספרייה הדיגיטלית להיסטוריה ומורשת חיל האויר
- ליאת בלומברגר, זה הכל בראש, באתר חיל האוויר הישראלי, 27 אפריל 2006
- גל גולדשטיין, ראש טוב, באתר חיל האוויר הישראלי, 30 אוגוסט 2009
- חנן גרינברג, חיילי פרויקט "תלפיות" עושים טירונות עם הצנחנים, באתר ynet
- How an Elite Military School Feeds Israel's Tech Industry ב-Wall Street Journal
- בן כספית, אזור תעשייה תלפיות, מגזין פסח מעריב, 29 מרץ 2010
- טלי חרותי-סובר, בוגרי תלפיות: מועדון חברים סגור המנהל רשת של קשרים עסקיים - בעיקר בענף הביומד, באתר TheMarker, 6 ביוני 2010
- David Fulghum, Brain gain, Aviation week. August 2, 2010
- טלי חרותי-סובר, פרויקט תלפיות: בראש רשימת המבוקשים של צה"ל, באתר TheMarker, 8 בספטמבר 2010
- אסף צחור, מהיי-טק לקלין-טק: עתודה לסביבה תוצרת צה"ל, באתר nrg, 24 בינואר 2012
- אבי אליהו, קרב מוחות: תכנית תלפיות VS תכנית חבצלות, באתר מאקו, 13 באוגוסט 2012
- נעמי צורף, מחזור תלפיות הגדול ביותר סיים הכשרה, באתר חיל האוויר הישראלי, 16 נובמבר 2014
- עמי רוחקס דומבה, הכי מחודדים בקלמר, באתר "IsraelDefense", 22 בספטמבר 2020
הערות שוליים
- ^ תוכנית תלפיות באתר אגף כוח אדם בצה"ל
- ^ הגר רבט, חברת CURV גייסה 6.5 מיליון דולר, באתר כלכליסט, 26 בפברואר 2019
- ^ טל שחף, הסטארט-אפ השקט היילו נחשף: שבב חדש ל-Deep Learning, באתר גלובס, 5 ביוני 2018