רוג'ר ווטרס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-colors-edit-find-replace.svg
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: אי דיוקים רבים, ניסוחים לא אנציקלופדיים, מחסור במקורות, חוסר איזון בין חלקי הקריירה של ווטרס.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: אי דיוקים רבים, ניסוחים לא אנציקלופדיים, מחסור במקורות, חוסר איזון בין חלקי הקריירה של ווטרס.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
רוג'ר ווטרס
Roger Waters
ווטרס, 2017
ווטרס, 2017
לידה 6 בספטמבר 1943 (גיל: 80)
אנגליהאנגליה גרייט בוקהאם, סארי, אנגליה, הממלכה המאוחדת
שם לידה ג'ורג' רוג'ר ווטרס
תקופת הפעילות 1964–הווה (כ־60 שנה)
עיסוק זמר, מלחין, מוזיקאי, מפיק מוזיקלי
סוגה רוק מתקדם, רוק פסיכדלי, ארט רוק, הארד רוק, אופרה
סוג קול טנור
חברת תקליטים קפיטול רקורדס, קולומביה רקורדס, סוני רקורדס, Harvest
שיתופי פעולה בולטים פינק פלויד
www.roger-waters.com

ג'ורג' רוג'ר ווטרסאנגלית: George Roger Waters; נולד ב-6 בספטמבר 1943) הוא זמר, מלחין ומוזיקאי רוק אנגלי, אשר התפרסם בעיקר בזכות היותו בסיסט להקת הרוק המתקדם פינק פלויד (לאחר הצטרפותו של בוב קלוז ללהקה והחלפת תפקידו כגיטריסט הראשי). הוא כתב את רוב המילים לשירי הלהקה, והיה לדמות הדומיננטית בה עד לעזיבתו ב-1985.

לאחר עזיבתו הוציא ווטרס חמישה אלבומי סולו מקוריים. בנוסף, הוציא את האלבום "החומה - הופעה חיה בברלין", שהוקלט בהופעה היסטורית שנערכה בעיר לאחר נפילת חומת ברלין.

ווטרס נודע בשנים האחרונות בין השאר בעקבות תמיכתו בתנועת ה-BDS הפועלת לחרם נגד ישראל, אשר במסגרתה קורא לאמנים אשר מתכננים להופיע בישראל, לחזור בהם ולהחרימה. עקב כך הוא סופג ביקורות קשות ואף לעיתים מוחרם בעצמו לאחר שהואשם באנטישמיות על ידי אנשים רבים בישראל ומחוצה לה.

ווטרס תומך בטענות הצד הרוסי בסכסוך עם אוקראינה ומאשים את ארצות הברית ואת נשיאה, ג'ו ביידן, באחריות להתדרדרות המצב. הוא תומך גם בעמדת סין בנושא טאיוואן[1]. בעקבות הצהרותיו כנגד ביידן על "עשיית פשעי מלחמה כנגד רוסיה", הוכרז ווטרס כאישיות בלתי רצויה בפולין.

קורות חיים

ווטרס נולד במחוז סארי, אנגליה שבממלכה המאוחדת למשפחה נוצרית אדוקה. הוריו הם מרי (לבית וייט; 1913–2009) ואריק פלצ'ר ווטרס (1913–1944). אמו עבדה כמורה ומאוחר יותר הפכה למנהלת בית ספר[2]. אביו, שנולד למשפחה ממעמד הפועלים, היה מורה ופעיל במפלגה הקומוניסטית הבריטית. סבו מצד אביו היה כורה פחם ופעיל למען מפלגת הלייבור הבריטית. בשנים הראשונות של מלחמת העולם השנייה, סירב אביו להתגייס לצבא מטעמי מצפון ושירת כנהג אמבולנס בתקופת הבליץ. מאוחר יותר, שינה את עמדותיו והיה לקצין בגדוד הרובאים המלכותי השמיני של הצבא הבריטי. הוא הוכרז כנעדר וכחלל שמקום קבורתו לא נודע ב-18 בפברואר 1944, במהלך הנחיתה באנציו באיטליה, כאשר ווטרס היה בן חמישה חודשים.

בעקבות מות אביו, עברה אמו יחד עם ווטרס ואחיו הגדול לקיימברידג', בה בילה ווטרס את ילדותו.

בגיל 15 ווטרס היה יושב ראש תנועת הנוער של התנועה לפירוק נשק גרעיני בקיימברידג', עיצב את הכרזה שלהם והשתתף בארגון פעילויות.

ווטרס, ישראל והיהודים

רוג'ר ווטרס, 2006

כחלק מסיבוב הופעות באירופה, הכולל 17 הופעות ברחבי היבשת, הופיע ווטרס בישראל ב-22 ביוני 2006[3]. ההופעה לוותה במערכת שמע קוואדרופונית היקפית (לראשונה בישראל) ובסרטוני וידאו. במופע נוגנו מיטב הלהיטים מהתקופה הפוריה של להקתו פינק פלויד וגם מקריירת הסולו של ווטרס, כמו כן ביצוע מורחב לאלבום The Dark Side of The Moon. ההופעה נערכה בשדה חומוס שהוכשר במיוחד למטרה זו, בצמוד לכפר נווה שלום, למרגלות מנזר לטרון מול 54,000 איש[4]. המופע תוכנן להתקיים במקור בפארק הירקון, אך ווטרס החליט לשנות את מיקום המופע בהתאם לאמירה הפוליטית אותה הוא ביקש להעביר לגבי דו-קיום, פיוס ושלום. ווטרס אף יצא במהלך ההופעה בקריאה נגד גדר ההפרדה.

ככלל, יצירתו של ווטרס נשענת לרוב על טקסטים בעלי אג'נדה פוליטית מובהקת והוא אף מביא זאת לידי ביטוי בהופעות שהוא עורך, כשהדוגמה הבולטת ביותר היא המופע בשנת 1990 בברלין של "החומה".

ב-2011, התראיין ווטרס לאלג'זירה, וקרא לחרם תרבותי (BDS) על ישראל, להסרת גדר ההפרדה, ולסיום הכיבוש[5]. במרץ 2013 ווטרס קרא שוב להטיל חרם על ישראל, בציינו כי "ישראל מנהלת משטר אפרטהייד"[6]. באוגוסט 2013 פרסם מכתב שקורא לאמנים נוספים לחבור אליו לחרם אמנותי על ישראל.

בסיבוב הופעותיו ביולי 2013 באירופה הועלה מיצג שבו נראה בלון ענק דמוי חזיר שחור ועליו מתנוסס סמל מגן דוד בצבע אדום, יחד עם סמלים נוספים, כגון סמל הפטיש והמגל וסמל הדולר האמריקאי[7]. מיצג זה פורש כאנטישמי[8]. ווטרס הגיב במכתב פומבי בדף הפייסבוק של מופעו, והסתייג מהפירוש[9].

בדצמבר 2013 שלח מכתב לזמרת סינדי לאופר ובו ביקש ממנה לא להופיע בישראל ולהחרים את המדינה, אך זו סירבה להתייחס. בראיון באותו חודש ייחס לישראל כיבוש, טיהור אתני ואפרטהייד, והשווה את עמדת רבני הימין בישראל לזו של גרמניה הנאצית בשנות ה-30[10]. בהמשך מתח ביקורת על השחקנית סקרלט ג'והנסון, על שהחליטה להמשיך לשמש פרזנטורית של חברת סודהסטרים הישראלית, שלה מפעל במישור אדומים, מעבר לקו הירוק, ועל הזמר ניל יאנג, על הסכמתו להופיע בישראל[11]. בפברואר 2015 שלח מכתב לאלן פרסונס בו הוא קורא לו לחזור בו מכוונתו להופיע בישראל, ופרסם את המכתב בדף הפייסבוק שלו[12].

ווטרס מפעיל לחץ על אומנים באופן קבוע לקראת הופעות בישראל ומנסה לשכנע אותם לבטל את הופעתם. ב-7 ביולי 2017 הודה כי הוא מתקשה לשכנע את הציבור האמריקאי להחרים את ישראל, תוך שהוא משווה את ההסברה הישראלית לתעמולה הנאצית של יוזף גבלס[13].

ב-2019 קראו ווטרס ואמנים בריטים נוספים, כמו מייק לי ופיטר גבריאל, להחרים את האירוויזיון שנועד להיערך בישראל[14], ואף השווה בדף הטוויטר שלו את הישראלים לחייזרים מסרט האימה פלישת חוטפי הגופות, בטענה שהישראלים "שולטים באנשים שבאו לאירוויזיון להגיד שהם נהנים בישראל"[15].

ביוני 2020 הואשם שוב באנטישמיות לאחר שטען בשיהאב, סוכנות ידיעות המזוהה עם החמאס, שאיש העסקים האמריקאי ממוצא יהודי שלדון אדלסון "שולט בטראמפ כמו במריונטה" וטענה נוספת בה אמר שישראל היא האחראית לרצח ג'ורג' פלויד, בכך שהשיטה שבה נרצח פלויד "מועברת לשוטרים האמריקאים על ידי מומחים ישראלים שהוטסו לארצות הברית ללמד את השוטרים איך לרצוח שחורים"[16]. בעקבות גל של ביקורות חריפות נגדו, התנצל ווטרס על אמירותיו.

חיים אישיים

ווטרס התחתן 4 פעמים. ב-1969 נישא ווטרס לקדרית ג'ודית טרים וב-1975 התגרשו השניים. ב-1976 נישא ווטרס בשנית לקרולין קריסטי לזוג זה 2 ילדים אינדיה, והארי (מוזיקאי גם הוא) וב-1992 התגרשו השניים. ב-1993 נישא ווטרס בשלישית לפריסילה פיליפס לזוג ילד בשם ג'ק פלטשר וב-2001 התגרשו השניים. ב-2012 נישא ווטרס ברביעית לשחקנית לורי דרנינג וב-2015 הזוג התגרש. ב-2016 היה בקשר זוגי עם הסופרת והאקטיביסטית הפלסטינית-ישראלית-איטלקייה, רולא ג'בריל.[17]

ווטרס הוא אתאיסט.

קישורים חיצוניים

רשמי

אחר

הערות שוליים

  1. ^ Roger Waters, cofondatorul legendarei trupe Pink Floyd, a devenit unul dintre dușmanii Ucrainei. Cum a deranjat Kievul (ברומנית)
  2. ^ מייק מק'איניס, "מקורות דעותיו הפוליטיות של רוג'ר ווטרס", אתר "פינק פלויד וובזין".
  3. ^ אור ברנע, "מרשים מרגש ורב עוצמה, באתר ynet, 22 ביוני 2006
  4. ^ אור ברנע, "הופתעתי לטובה מהפקקים", באתר ynet, 25 ביוני 2006
  5. ^ ריאיון עם רוג'ר ווטרס, רשת אל-ג'זירה, מתוך אתר "יו-טיוב".
  6. ^ אור ברנע, רוג'ר ווטרס: חרם תרבותי על ישראל - דרך נכונה, באתר ynet, 20 במרץ 2013
  7. ^ Pig Balloon at Roger Waters Concert Features Star of David - Wiesenthal: 'Open Hater of Jews', באתר יוטיוב
  8. ^ אסף נבו, רוג'ר ווטרס נעלב מרב שכינה אותו "שונא יהודים", באתר mako, ‏6 באוגוסט 2013
  9. ^ מכתב פומבי של רוג'ר ווטרס, מתוך דף הפייסבוק של מופע "החומה".
  10. ^ Frank Barat, An Interview with Roger Waters, CounterPunch, December 6-8, 2013
    רוג'ר ווטרס: ישראל דומה לגרמניה הנאצית, באתר וואלה!‏, 8 בדצמבר 2013
  11. ^ נועה הרשקוביץ‏, רוג'ר ווטרס לסקרלט ג'והנסון: "חשבתי שאת מאמינה בזכויות אדם", באתר וואלה!‏, 1 בפברואר 2014
  12. ^ ארז רונן, כך ענה המוזיקאי אלן פרסונס כשרוג'ר ווטרס ביקש ממנו לא להופיע בישראל (ארכיון)
  13. ^ אלירן קרסנטי, רוג'ר ווטרס: ההסברה הישראלית – כמו של גבלס, באתר ערוץ 20, 7 ביולי 2017
  14. ^ נריה קראוס, עשרות אמנים בריטים דורשים להחרים את האירוויזיון בישראל, באתר חדשות 13 (לשעבר ערוץ עשר), 30 בינואר 2019
  15. ^ Tamar Beeri, Waters compares Israelis to aliens in bizarre rant - watch, ג'רוזלם פוסט, May 10, 2019
  16. ^ עלילת דם: ישראל מאחורי חנק פלויד, באתר ערוץ 7, 23 ביוני 2020
  17. ^ "Pink Floyd's Roger Waters dating friend's ex". Fox News. 16 ביולי 2016. {{cite web}}: (עזרה)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0