תפוח בדבש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תפוח בדבש
Apples dipped in honey.JPG
מידע
מוגש כמנה: לאחר הקידוש
תפוח בדבש לצד רימון ויין לקידוש מסממני ראש השנה
תפוחים וצנצנת דבש
כלי חגיגי לדבש לכבוד ראש השנה

בליל ראש השנה נהוג לטבול תפוח מתוק בדבש. לאחר טבילת הפרי בדבש נהוג לומר "שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה". מנהג זה מבטא את התקווה שהשנה החדשה תהיה מתוקה.

המנהג נזכר לראשונה בכתבי המהרי"ל, שבהם נאמר: "מנהגא הוא לאכול אחר הקידוש בליל ראש השנה תפוחים מתוקים בדבש והוא היה מברך בורא פרי העץ על התפוח ולא יותר".[1] לדעת המהרי"ל הברכה על התפוח היא עיקרו של המנהג.[2]

בתקופת הראשונים הוזכרה גם אכילה של רימון, תפוח ודגים. רק בסוף תקופת הראשונים, בקרב יהדות אשכנז אוחד המנהג של אכילת הדבש עם מנהג אכילת התפוח למנהג של אכילת תפוח בדבש, שהתפשט לרבות מקהילות ישראל גם במקומות אחרים. בעקבות מנהג זה התפשט הנוהג לאכול עוגת דבש במהלך החג.

בעדות מסוימות נהגו להמיר את התפוח בדבש באכילת תפוח מסוכר, בין היתר בשל דברי האר"י שהסתייג מאכילת דבש בראש השנה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. אברהם אופיר שמש, צמחים מאכלים ודפוסי אכילה בספרות הברכות 2000-1492, אריאל, אוניברסיטת אריאל, 2014, עמ' 401.
  2. שמעון שוורצקופס, מחקרים בתולדות יהודי אשכנז: ספר יובל לכבוד יצחק זימר, דניאל שפרבר ואחרים (עורכים), רמת גן, אוניברסיטת בר-אילן, 2008, עמ' 257.
Scroll 2 (PSF).png ערך זה הוא קצרמר בנושא יהדות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רישיון cc-by-sa 3.0